Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Η γυναικεία ομορφιά του αγώνα!

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τις Γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης διοργάνωσε η Ενωση Γυναικών Λάρισας

Οι μνήμες από τα παλιά έφεραν συγκίνηση και περηφάνια στην εκδήλωση για τις Γυναίκες της Αντίστασης, που διοργάνωσε, στο Δημοτικό Στέκι Γυναικών, η Ενωση Γυναικών Λάρισας - μέλος της ΟΓΕ.

Ηταν εκεί αρκετές αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, που ζουν κι αγωνίζονται ακόμα κι είχαν πολλά να διηγηθούν για τη συμμετοχή στο Λαϊκό Επος και πολλά να ορμηνέψουν τις νεότερες για το παρόν και το μέλλον. Ηταν, όμως, και πολλές νεαρότερες στην ηλικία αγωνίστριες, που πήγαν για να μάθουν από τις παλιές, να υποσχεθούν ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες για την εκπλήρωση των ανεκπλήρωτων ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης κι ότι θα μεταφέρουν αναμμένη τη δάδα της Αντίστασης στις ερχόμενες γενιές.

Ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας προκάλεσαν οι αναφορές στην προσφορά των γυναικών στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Για τη συνεισφορά τους στη «Μάχη της σοδειάς» στον θεσσαλικό κάμπο - αυτή που τόσο παραστατικά περιέγραψε στο ρεπορτάζ του ο αείμνηστος Κώστας Βιδάλης - όταν είχαν ορκιστεί να μη δοθεί «ούτε ένα σπυρί στάρι στον κατακτητή». Για τη γενναιότητα και την παλικαριά τους, όταν, με όπλα ρόπαλα και πέτρες, πολεμούσαν τον εχθρό.

Η συγκίνηση έφτασε στα ύψη, όταν διαβάστηκε το περίφημο γράμμα που άφησε πίσω της η αγωνίστρια Δήμητρα Τσάτσου, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ «μ' ανοιχτό το στόμα» παρακολούθησαν όλοι τις διηγήσεις της Αννας Καζάζου, της Σεβαστής Τζιώκα κι άλλων αγωνιστριών για τις δυσκολίες και τις κακουχίες του αγώνα, αλλά και για την πίστη, την αφοσίωση, την πειθαρχία και την ικανότητα των γυναικών στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι αναφορές για την καθοριστική συμμετοχή των γυναικών - μέσα από τις ΕΑΜιμές οργανώσεις και, κυρίως, την ΕΠΟΝ - στη συγκλονιστική προσπάθεια για την πνευματική και πολιτιστική αναβάθμιση του λαού μας, στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Τα κορίτσια της ΕΠΟΝ δημιούργησαν λέσχες πολιτισμού, κινηματογράφο, θέατρο, μουσική, διοργάνωσαν γιορτές που αποτελούσαν ευχάριστες και συνάμα δημιουργικές ανάπαυλες στη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, επισήμανε ότι οι λαοκρατικοί θεσμοί της Εθνικής Αντίστασης έλυναν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, το πρόβλημα της ανισότητας άνδρα και γυναίκας. Στη διάρκεια του αγώνα - πρόσθεσε - οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στους διάφορους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας και να εκπροσωπούνται στο Εθνικό Συμβούλιο με δικούς τους εθνοσύμβουλους.

Η όμορφη, συγκινητική και τόσο διδακτική εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια της Αντίστασης, με τη συμμετοχή της γνωστής ερμηνεύτριας Μαρίας Φωτιάδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ