Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
«Αυτοδιοίκηση προς όφελος του λαού»

Δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση των απόψεών τους οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, παρά τις όποιες κοκορομαχίες, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας

Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος
Ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος
«Το κύριο για μας είναι η όποια διοικητική δομή να ενισχύει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Να λειτουργεί προς όφελος του λαού και όχι για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Χρ. Τέγος, χτες, στην παρέμβασή του στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

Και πρόσθεσε πως ο νέος Δημοτικός Κώδικας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, γιατί «βρίσκεται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των δημοτών μας για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση συμπαραστάτη, ενισχυτή, συμμέτοχο στους αγώνες για την προστασία και την ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων που σήμερα δέχονται ανηλεή επίθεση».

Στην αντίπερα όχθη, προσπαθώντας να κρύψουν την ταύτισή τους στη λογική που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενσωματωμένη στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, οι εταίροι του δικομματισμού επιδόθηκαν σε έναν ανούσιο καυγά με πρωταγωνιστές τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο.

Η ταύτισή τους δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε πίσω από τις φραστικές «αντιπαραθέσεις». Ούτε πίσω από το κάλεσμα της Ντ. Μπακογιάννη για καταψήφιση του Κώδικα - αλήθεια, θα καταθέσουν δικό τους ψήφισμα; - μα ούτε και πίσω από τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, πως οι δήμαρχοι τη μέρα έναρξης της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, θα βρίσκονται έξω από τη Βουλή.

«Επικίνδυνη η απλή αναλογική!»

Αποκαλυπτικοί για τη «δημοκρατία» που υπηρετούν ήταν οι εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ όταν αντέκρουσαν με νύχια και δόντια τη θέση των εκπροσώπων της ΔΑΣ για εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλα τα όργανα της ΤΑ. Ο Π. Κουκουλόπουλος ανέφερε πως «λυδία λίθος της πρότασής μας είναι η φορολογική αρμοδιότητα», και αναρωτήθηκε, «πώς είναι δυνατό να μιλάμε για δήμους με φορολογική αρμοδιότητα εάν αποδυναμώσουμε το δήμαρχο; Γι' αυτό δεν πρέπει να αλλάξει το σύστημα», είπε.

Στο ίδιο μήκος και ο Α. Κοιμήσης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε πως η απλή αναλογική είναι επικίνδυνη γιατί δυσκολεύει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πηγή. Θέλουν λοιπόν δήμαρχο ισχυρό για να μπορεί να επιβάλλει πρόσθετη φορολογία, να περνούν χωρίς πολλά προβλήματα τις αντιλαϊκές επιλογές και ΤΑ στην υπηρεσία των συμφερόντων του κεφαλαίου και στυλοβάτη του κυρίαρχου συστήματος.

Αντίστοιχη και η λογική του Χρ. Παλαιολόγου, γγ της ΚΕΔΚΕ (προσκείμενος στο ΣΥΝ). Χαρακτήρισε τον Κώδικα «σαφώς βελτιωμένο και σαφώς προσαρμοσμένο στις σημερινές απαιτήσεις». Ενώ περιγράφοντας μεταξύ άλλων τι εννοεί ο ΣΥΝ όταν μιλά για αποκέντρωση του κράτους, διευκρίνισε πως «μιλάμε και για την αποκέντρωση σε επίπεδο φορολογικής εξουσίας. Αν δεν υπάρξει μια τέτοια τομή, ούτε αυτόνομη ούτε ισχυρή Αυτοδιοίκηση θα έχουμε», είπε.

Τη βαθιά αντιλαϊκή στροφή που επιχειρείται στην Αυτοδιοίκηση αποκάλυψαν με τις παρεμβάσεις τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα από τους δήμους, και οι Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος, και Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος.

Κώδικας-«μπαμπούλας»;

«Τα τελευταία χρόνια γίνονται και θα γίνουν ραγδαίες αλλαγές στο ρόλο, στις αρμοδιότητες και στον προσανατολισμό της ΤΑ. Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και η ανάληψη των αρμοδιοτήτων χωρίς την ταυτόχρονη μεταβίβαση πόρων. Για να περιοριστούν και να εξουδετερωθούν οι όποιες αντιδράσεις αλλά και για να θωρακιστεί η αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της ΤΑ με την ψήφιση του νέου Δημοτικού Κώδικα, που δεν είναι τίποτε άλλο από τα όρια που θέτει η κυβέρνηση στην ΤΑ μέσα στα οποία της επιτρέπει να λειτουργήσει», ανέφερε - μεταξύ άλλων - στην παρέμβασή του ο Χρ. Τέγος, εκπρόσωπος της ΔΑΣ.

Και πρόσθεσε: «Με τον Κώδικα προωθείται η πλήρης ενσωμάτωση της ΤΑ στις κυρίαρχες επιλογές της κεντρικής εξουσίας με κάθε τρόπο. Στα πλαίσια αυτά διατηρείται και επαυξάνεται ο έλεγχος σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων από τον γγ της Περιφέρειας, ο οποίος αποτελεί τον τοποτηρητή της εκάστοτε κυβέρνησης και μπορεί να παραπέμπει για ακύρωση αποφάσεις που δε συνάδουν με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις (άρθρο 177), π.χ., αποφάσεις για τεχνικό πρόγραμμα, επιβολή φόρων και τελών, κλπ.».

Εξάλλου, σημείωσε πως «με την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση επιβάλλεται στην ΤΑ να εφαρμόσει μορφές διαχείρισης με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την κερδοσκοπία, την επιχειρηματικότητα. Η ΤΑ να μετατραπεί σε επιχείρηση που θα πουλά τις υπηρεσίες με τις οποίες λειτουργεί. Γι' αυτό καθιερώνονται και δείκτες αποτελεσματικότητας όπως στις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο Χρ. Τέγος κάλεσε σε αντίσταση. «Να αντιδράσουμε στην ολοκληρωτική απογύμνωσή της από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της, να μην επιτρέψουμε να γίνει ένας απλός διεκπεραιωτικός μηχανισμός χωρίς πολιτικό ρόλο και περιεχόμενο», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ