Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στα κόμματα που επιβάλλονται από την ΕΕ

Το Κόμμα μας έγκαιρα είχε τοποθετηθεί σχετικά με το ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Στην απόφαση της ΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ (Δεκέμβρης 1999), μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πραγματικός τους στόχος, (σ.σ. της συγκρότησης ευρωπαϊκών κομμάτων), είναι να δημιουργηθούν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες για τον εγκλωβισμό, την ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Να μειωθεί και να αποδυναμωθεί... ο ρόλος των κομμάτων που αντιτίθενται στην ΕΕ και στην προώθηση της "ευρωπαϊκής ιδέας" και της "ευρωπαϊκής συνείδησης". Δεν πρόκειται για προώθηση της διεθνιστικής ιδέας, αλλά για τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική ενοποίηση».

Συντονιστικός πόλος

Τη θέση της ΚΕ για το ευρωπαϊκό κόμμα παρουσιάζουμε σήμερα συνοπτικά όπως διατυπώθηκε σε ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΚ Τσεχίας για την ΕΕ.

«Η δημιουργία πολιτικών κομμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ζήτημα εθελοντικής επιλογής και σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται η αρμοδιότητα στην ΕΕ να παρεμβαίνει στο ζήτημα αυτό και μάλιστα να τα επιβάλλει με κανονισμούς και δεσμευτικές υποχρεωτικές αποφάσεις.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει μέρος στο σχηματισμό ευρωπαϊκού κόμματος, το οποίο επιβάλλει την αποδοχή δεσμευτικών κανονισμών, που οδηγούν στην αλλαγή του χαρακτήρα του. Η ΕΕ επιδιώκει οικοδόμηση κομμάτων με τις προδιαγραφές της ιμπεριαλιστικής ιδεολογίας, με τους δικούς της όρους, ώστε να ενσωματώνονται στις αντιδραστικές πολιτικές της. Επιδιώκει σταθερή θεσμοθετημένη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα του κάθε κράτους - μέλους και ασκεί έλεγχο στη φωνή και τη δράση των πολιτικών δυνάμεων.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να πετύχει την απαξίωση στη συνείδηση των λαών του πρωταρχικού πεδίου της ταξικής πάλης, που είναι ο εθνικός χώρος. Ενα κόμμα έχει κύρος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όταν είναι ισχυρό, με επιρροή και στη χώρα του. Ετσι εξυπηρετείται και αναπτύσσεται καλύτερα η σχέση εθνικού - διεθνικού. Μέσω της δημιουργίας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ο ρόλος των αντιδραστικών οργάνων ενισχύεται και επιχειρείται η εξασθένιση του εσωτερικού μετώπου πάλης. Υποβιβάζεται ο ρόλος των εθνικών Κοινοβουλίων και των κομμάτων που ασκούν επιρροή στον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων δυνάμεων. Βεβαίως, το θέμα της πανευρωπαϊκής κοινής δράσης, του συντονισμού, της στενότερης διεθνιστικής σχέσης είναι ανάγκη και για τα κομμουνιστικά αντιιμπεριαλιστικά ριζοσπαστικά κόμματα που δε βολεύονται στην ενσωμάτωση, που δε θέλουν να απεμπολήσουν αξίες και ιδανικά που ενέπνευσαν λαούς και κινήματα στην ήπειρο και παγκόσμια. Αν για τους οπαδούς της ΕΕ είναι μια φορά ανάγκη να αξιοποιήσουν ή να κατασκευάσουν κόμματα της επιρροής της, για το λαϊκό κίνημα είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να διαμορφώσει προϋποθέσεις για διακριτή κοινή πανευρωπαϊκή δράση, κοινή ταξική πάλη...

Το ΚΚΕ από τη φύση και το χαρακτήρα του ήταν και είναι πάντα ανοιχτό σε προβληματισμούς και αναζητήσεις για πανευρωπαϊκό συντονισμό και κοινή δράση και αναζήτηση κατάλληλων μορφών, που πατάνε στη σημερινή πραγματικότητα και βεβαίως δεν αναιρούν την αυτοτελή ευθύνη των κομμάτων και των κινημάτων στις χώρες τους. Είμαστε υπέρ της συγκρότησης ενός διακριτού κομμουνιστικού πόλου, που ταυτόχρονα και παράλληλα θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αντιιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Υπέρ της συγκρότησης συντονιστικού πόλου, με κοινές ενέργειες, κοινές καμπάνιες, όπως στις επερχόμενες ευρωεκλογές, με σεβασμό πάντα στην αυτοτέλεια του κάθε κόμματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο κομμουνιστικός διεθνισμός (2004-03-07 00:00:00.0)
Επιστολή προς την Ενωμένη Αριστερά της Ισπανίας (2003-09-21 00:00:00.0)
Η λαϊκή πάλη κατακτά δικαιώματα και ελευθερίες (2003-07-05 00:00:00.0)
Η θέση του ΚΚΕ για το ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (2003-05-04 00:00:00.0)
Η αγανάκτηση να γίνει μέτωπο πάλης (1999-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ