Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεργασία και κοινή δράση

Οι θέσεις του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

Μετά τη συνάντηση της Μαδρίτης, το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο συμμετείχε σ' αυτήν, σε ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής, ανάμεσα σ' άλλα, εκτιμά τα εξής:

«Η ΚΕ του ΠΚΚ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία που παίρνει η διαδικασία που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός "ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος" και τη ζημιά που μπορεί μια τέτοια πορεία να προκαλέσει στην αναγκαία συνεργασία, συγκεκριμένα δυνάμεων που, παρά ορισμένες σημαντικές διαφορές, έχουν συνεργαστεί στο πλαίσιο της GUE/NGL και σε άλλες πολυμερείς πρωτοβουλίες.

Το ΠΚΚ εκτιμά αρνητικά τη θεσμοθέτηση των "ευρωπαϊκών κομμάτων" στις συνθήκες της ΕΕ, και δε θεωρεί πως αυτό είναι ένα ζήτημα προτεραιότητας. Πέρα από αυτό, το ΠΚΚ μετείχε στην αναζήτηση μιας ενωτικής λύσης γι' αυτό το πρόβλημα, "μια λύση βασισμένη στα κόμματα, που λαμβάνει υπόψη την εμπειρία της GUE/NGL, σέβεται την αυτοτέλεια του καθένα και την ισοτιμία όλων, με μια μίνιμουμ ευέλικτη δομή, που θα δουλεύει συλλογικά στη βάση της συναίνεσης και της αρχής της κυκλικής εναλλαγής των υπευθυνοτήτων, με μια σύντομη (συνθετική) πολιτική πλατφόρμα πολύ στενά δεμένη στα καίρια ζητήματα που βρίσκονται στην καρδιά των αγώνων".

Πρόσφατες εξελίξεις σε αυτή τη διαδικασία αποκαλύπτουν την εκδήλωση μεθοδολογικών προβλημάτων που είναι απαράδεκτα και έρχονται σε αντίθεση με στοιχειώδεις αρχές των σχέσεων, περιλαμβάνουν διακρίσεις και υπονομεύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη. Αυτές οι εξελίξεις μπορούν να επισπεύσουν μια τεχνητή κατασκευή που αγνοεί διαφορές, οι οποίες πρέπει να γίνουν αποδεκτές, και επιλέγει κριτήρια στενής πολιτικής -ιδεολογικής συγγένειας που το ΠΚΚ δεν μπορεί να ακολουθήσει.

Οποιεσδήποτε και αν είναι οι δυσκολίες, το ΠΚΚ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμουνιστών και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, για ενωτικές λύσεις, με την πεποίθηση πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετήσει τα συμφέροντα των εργατών και τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στον πόλεμο».

Επίσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας, (η Τσεχία είναι ανάμεσα στις χώρες της διεύρυνσης), με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής για το συντονισμό και τη συνεργασία της Αριστεράς στην Ευρώπη, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ανάμεσα σ' άλλα και τα εξής:

«Το Κόμμα μας πάντα εργάστηκε για τη συνεργασία και συντονισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επειδή αυτό αντιστοιχεί στις αντικειμενικές απαιτήσεις των καιρών...

Η έννοια μιας Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι μια ευρύτερη έννοια, η οποία εμπεριέχει ένα μεγάλο εύρος πολιτικών κομμάτων που λειτουργούν στην Ευρώπη.

Η Αριστερά, ωστόσο, δεν είναι πολιτικά ή ιδεολογικά ενωμένη, και αυτό είναι γεγονός που αφορά τόσο στο εσωτερικό ορισμένων κομμάτων όσο και στο πλαίσιο των ξεχωριστών χωρών και στην Ευρώπη ως σύνολο.

Οι αντικειμενικές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης είναι διαφορετικές ως αποτέλεσμα διαφορών στην ιστορική εξέλιξη.

Αν θέλουμε να έχει επιτυχία το οργανωτικό επίπεδο του συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των αριστερών κομμάτων πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτές τις διαφορετικές αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες.

... είναι επίσης απαραίτητο να δουλέψουμε στην κατεύθυνση ενωμένης δράσης από τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. Ενωμένη δράση η οποία βασίζεται στην αρχή του σεβασμού για τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες και διασφαλίζει την ενότητα της Αριστεράς σε θεμελιακά ευρωπαϊκά θέματα, και αυτό στη βάση διμερών και πολυμερών δραστηριοτήτων που φέρουν πιο κοντά τις απόψεις και στάσεις αυτών των κομμάτων.

Η θεσμοποίηση της συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ αριστερών κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί ως ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα του σταδίου της επιτυχημένης κοινής δράσης. Το να προσπεράσουμε αυτό το στάδιο, καθώς επίσης και μια παθητική προσέγγιση στην επίτευξη αυτού του στόχου, δεν μπορεί σήμερα να συμβάλει σε μια πραγματική ενότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».


Κείμενα:
Στέφανος ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχθρικά για τους λαούς (2014-06-06 00:00:00.0)
Για τη στάση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο (2014-06-04 00:00:00.0)
Διαφώνησε με την εκλογή Μπίσκι στην προεδρία της GUE/NGL (2009-06-25 00:00:00.0)
Ψήφισε κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο! (2008-06-19 00:00:00.0)
Η εύθραυστη ψευδαίσθηση του «ευρωπαϊκού κόμματος» (2004-05-08 00:00:00.0)
Ανάγκη έντασης του αγώνα ενάντια στο «Ευρωσύνταγμα» (2003-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ