Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Διοικητικός αυταρχισμός σε φόντο ιδιωτικοποίησης

Στην αλλοίωση και κατάργηση του ιδρυτικού σκοπού και του χαρακτήρα του μοναδικού στη χώρα Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) - εκεί όπου εσχάτως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε προεκλογική πασαρέλα - και το ξεπούλημα της περιουσίας του, προχωράει η διοίκηση του Κέντρου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοί του. Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και την ουσιαστική διάλυση του ΚΕΑΤ, η διοίκηση προβαίνει σε κινήσεις τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο Οργανισμό του ΚΕΑΤ, που επιχειρεί να επιβάλει η διοίκησή του, τονίζοντας ότι, στην ουσία, το ΚΕΑΤ σταδιακά καταργείται. Σ' αυτόν προβλέπεται η μετατροπή του ΚΕΑΤ, από κέντρο ολόπλευρης ανάπτυξης και καλλιέργειας των δεξιοτήτων των τυφλών, από τη βρεφική ηλικία έως την ένταξή τους στην παραγωγική ζωή, σε ίδρυμα μελετών και παροχής συμβουλών και υπηρεσιών για την τυφλότητα σε τρίτους, με το πρόσχημα ότι αρμόδιο για την εκπαίδευση και την αγωγή των ΑμΕΑ είναι αποκλειστικά το υπουργείο Παιδείας. Αντί, δηλαδή, να ληφθούν μέτρα για τη διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ, τα τυφλά και αμβλύωπα παιδιά διοχετεύονται στα κοινά σχολεία, όπου ούτε υποδομές, ούτε εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό, ούτε καν ειδικοί δάσκαλοι υπάρχουν για να τα εκπαιδεύσουν.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι από τα πρώτα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του για το Α` εξάμηνο του 2003 προκύπτει ότι τα έξοδα του ΚΕΑΤ ήταν περίπου τριπλάσια από τα έσοδα, αλλά, παρά τις προειδοποιήσεις της οικονομικής υπηρεσίας, για περιορισμό των εξόδων στα απολύτως απαραίτητα, η διοίκηση συνεχίζει την ίδια τακτική. Οχι μόνο δεν έλαβε κανένα μέτρο για να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση, που δε φτάνει ούτε για την κάλυψη των εξόδων μισθοδοσίας του προσωπικού, αλλά κάλυψε τις δαπάνες λειτουργίας του Κέντρου, καθώς και τις πολυέξοδες ημερίδες και δεξιώσεις που πραγματοποίησε με την εξάντληση όλων των αποθεμάτων των προηγούμενων χρόνων και με την πώληση ενός οικοπέδου αξίας 250.000 ευρώ! Μέρος, μάλιστα, των επιχορηγήσεων και εσόδων του ΚΕΑΤ πηγαίνει στην Αστική Εταιρία «Πρωτοπορία», διαχειριστής της οποίας είναι κατά το 98% ο πρόεδρος του ΚΕΑΤ Ανδ. Κραββαρίτης - ιδρύθηκε με σκοπό την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για το ΚΕΑΤ, αλλά η διοίκηση του Κέντρου, αιφνιδιαστικά, μετέτρεψε το Καταστατικό της, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές της. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του Κέντρου δεν έχουν καμία πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία διαχείρισης της εταιρίας.

Μετά από αυτά, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων αποφάσισε, μέσω του εκπροσώπου του στο ΔΣ του ΚΕΑΤ, να ψηφίσει λευκό στον οικονομικό απολογισμό του ιδρύματος για το έτος 2002. Ακριβώς την επόμενη μέρα η διοίκηση του ΚΕΑΤ, επειδή θεωρεί τους εργαζόμενους του λογιστηρίου υπαίτιους για την αποκάλυψη των ενεργειών της, διέταξε τη μετεγκατάσταση εντός δεκαημέρου των Διοικητικών Υπηρεσιών (σήμερα στεγάζονται στο Θησείο) στο κεντρικό διατηρητέο κτίριο του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα, ενώ γνωρίζει ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν σ' αυτό οικοδομικές εργασίες και θα χρειαστεί και νέα μετεγκατάσταση του λογιστηρίου, σε περίοδο μάλιστα που βρίσκονται στο αποκορύφωμα του φόρτου εργασίας τους, λόγω λήξης του οικονομικού έτους.

Παρά τις εύλογες αντιδράσεις του Συλλόγου Εργαζομένων, χτες, στο λογιστήριο κατέφτασε συνεργείο, προκειμένου να αρχίσει τη μεταφορά, την οποία όμως, τελικά, δεν επέτρεψαν ο Σύλλογος και οι εργαζόμενοι του λογιστηρίου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Ν. Ζώτος και η Μ. Κεφαληνού, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ