Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προσωρινή αναβολή του πλειστηριασμού

Σε προσωρινή αναβολή του πρώτου πλειστηριασμού Ιατροκοινωνικού Κέντρου (ΙΑΚ) του ΠΙΚΠΑ στην Καρδίτσα αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την κατακραυγή του κόσμου και την παρέμβαση τοπικών παραγόντων του νομού. Ωστόσο, όμως, ο κίνδυνος της εκποίησης του ΙΑΚ δεν εξέλιπε, καθώς ορίστηκε νέος πλειστηριασμός για τις 14 Γενάρη 2003 και παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Θεσσαλίας να διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα διευθετηθεί.

Ο πλειστηριασμός αφορά ιδιόκτητο κτίριο του ΠΙΚΠΑ και γίνεται γιατί έχει εκδοθεί εντολή πληρωμής για την προσαύξηση του εφάπαξ πρώην εργαζόμενου -και νυν συνταξιούχου- που θα έπρεπε ήδη να έχει πληρώσει το Δημόσιο. Η οριστική λύση δε βρίσκεται στις οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις των ΠεΣΥΠ αλλά στην ανάληψη -και εκτέλεση- των υποχρεώσεων του ΠΙΚΠΑ έναντι των εργαζομένων απ' το υπουργείο Υγείας, στο οποίο έχει μεταφερθεί ολόκληρη η περιουσία του ΠΙΚΠΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε στο νόμο 3172/2003.

Τροπολογία για την ανάληψη των υποχρεώσεων κατατέθηκε σε ένα απ' τα νομοσχέδια «σκούπα» του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκαν πρόσφατα. Ωστόσο, όμως, οι πλειστηριασμοί τρέχουν, καθώς έχουν εκδοθεί 200 εντολές πληρωμών, ενώ έχουν τελεσιδικήσει διπλάσιες δικαστικές αποφάσεις.

Ο πλειστηριασμός του ΙΑΚ στην Καρδίτσα είναι η δεύτερη -για τον ίδιο λόγο- εκποίηση περιουσίας του ΠΙΚΠΑ καθώς ήδη πουλήθηκε ένα οικόπεδο Κηφισιά (10.12.2003) και παίρνει σειρά για πλειστηριασμό οικόπεδο του ΠΙΚΠΑ στη Γλυφάδα στις αρχές του Γενάρη του 2004. Οι αγώνες των εργαζομένων ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αφορούσαν σε περιπτώσεις συνταξιοδοτηθέντων απ' το 1985 και εντεύθεν. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αποφάσεις τελεσιδικούν, ενώ οι διεκδικητές τους έχουν πεθάνει!

Οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ διεκδικούν όσα πέτυχαν -και παίρνουν πια- με δικαστικές αποφάσεις οι άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Ηδη υπάρχουν 200 τέτοιες εντολές πληρωμών, ενώ έχουν τελεσιδικήσει διπλάσιες.

Το υπουργείο Υγείας είναι και ηθικά υπόλογο απέναντι στα παιδιά του ΠΙΚΠΑ καθώς η περιουσία του Ιδρύματος αφορά δωρεές που έγιναν για τα ίδια τα παιδιά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η περιουσία του ΠΙΚΠΑ ξεπερνά τα 7 τρισεκατομμύρια δραχμές (20,5 δισ ευρώ) και το υπουργείο Υγείας αντί να τη διασφαλίσει τη βγάζει στο σφυρί για υποχρεώσεις της που θα έπρεπε ήδη να εκπληρώσει.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας μπορεί να χρεωθεί και με την κατηγορία για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος καθώς κάθε αναβολή των διαταγών πληρωμών σημαίνει επιβάρυνση με τους νόμιμους τόκους και διπλασιασμό των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ