Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Η χαμένη «εμπιστοσύνη»... «Ο κ. Σημίτης έχει χάσει εδώ και πολύ καιρό την εμπιστοσύνη αυτών που τον ανέδειξαν στην εξουσία. --Εχει χάσει την εμπιστοσύνη του κρατικοδίαιτου σώματος των αξιωματούχων που ψήφισαν στο συνέδριο του 1996 την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. --Εχει χάσει την εμπιστοσύνη του ετερόκλητου οικονομικού μπλοκ συμφερόντων, το οποίο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του "κατασπάραξε" τις κρατικές προμήθειες και δημιούργησε συνθήκες ολιγοπωλίου» (Από το άρθρο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

Τα «παράδοξα» των γκάλοπ... «Τι είναι ένας ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας την σήμερον ημέρα; Αν πιστέψουμε ένα -τηλεφωνικό παρακαλώ- γκάλοπ της Κυριακής, ο ψηφοφόρος της ΝΔ είναι στην πραγματικότητα ένας... εν αναμονή της διαδοχής ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ! Ναι, ναι, αυτό προκύπτει αβίαστα από την ανάγνωση της δημοσκόπησης της εταιρείας Ρας, που δημοσίευσε η "Καθημερινή". Ενας στους δύο ψηφοφόρους της ΝΔ δηλώνει ότι θα του πήγαινε το χέρι να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αρκεί να ήταν πρόεδρός του ο κ. Γ. Παπανδρέου» (Στ. Τζαννάκης -ΝΕΑ).

Ο καθοριστικός παράγοντας... «Η παρουσίαση δημοσκοπήσεων από τα MME έχει αναγορευτεί σε σημαντικό παράγοντα και καθοριστικό γεγονός της προεκλογικής εκστρατείας, γεγονός για το οποίο οι οργανισμοί δημοσκοπήσεων, δε φέρουν ευθύνη... Οπως έχει επισημανθεί, συχνά η δημοσίευση δημοσκοπήσεων έχει αποκτήσει μια ιδιότυπα διογκωμένη σημασία, αναγορευόμενη κάθε φορά σε μείζον πολιτικό γεγονός, συχνά με καταλυτικά αποτελέσματα στην πολιτική σκηνή και στα κόμματα... Σημαντικές επιπτώσεις εμφανίζονται και αναφορικά με τον πολιτικό και ιδεολογικό λόγο των κομμάτων, στον οποίο όλο και περισσότερο "παρεισφρέει" η ορολογία των δημοσκοπήσεων και πολλαπλασιάζονται οι αναφορές σε αυτές. Διόλου τυχαία, διότι με τις δημοσκοπήσεις έχουν κατασκευαστεί νέες αναλυτικές ιδεολογικές κατηγορίες, με τις οποίες "βιώνεται" και γίνεται αντιληπτή σήμερα η πολιτική: η "δημοτικότητα" και η "εικόνα" του κόμματος, του πολιτικού αρχηγού, των στελεχών, η "παράσταση νίκης" κλπ., έχουν καθιερωθεί ως ποσοτικά μετρήσιμα μεγέθη, που αποτυπώνουν τις διακυμάνσεις της συγκυρίας και συγκροτούν πλέον, μια μαζική πολιτική ιδεολογία...» (Γ. Μαυρής - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ