Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΥΡΙΑΝΗ» - «ΦΙΛΑΘΛΟΣ»
Δυναμική απάντηση σε κυβέρνηση - εκδότες

Για δεύτερη φορά ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός έξω από το συγκρότημα του Γ. Κουρή. Οι απεργοί δημοσιογράφοι απέτρεψαν την κανονική διακίνηση των δύο εφημερίδων

Το «φρούριο» του Κουρή κατά τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση της απεργίας

Eurokinissi

Το «φρούριο» του Κουρή κατά τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση της απεργίας
Δυναμική απάντηση στο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης έδωσαν, για δεύτερη φορά, οι εργαζόμενοι στην «Αυριανή» και τον «Φίλαθλο» του Γ.Κουρή, με την 24ωρη απεργία από το μεσημέρι της Κυριακής, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες συναδέλφους τους. Τα αιτήματα της κινητοποίησης: Να εφαρμόσει ο εκδότης τις ΣΣΕ, να καταβάλει τα δεδουλευμένα πολλών μηνών για Κυριακάτικα που χρωστάει, να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Από το μεσημέρι της Κυριακής εκατοντάδες δημοσιογράφοι - πολλοί νέοι που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, και εργαζόμενοι διοικητικοί, τεχνικοί τυπογραφείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το συγκρότημα του Κουρή. Για δεύτερη φορά, ενεργοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός με διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς, που κατέκλυσαν το χώρο, για να προστατέψουν το συγκρότημα και απώτερο στόχο της κυβέρνησης, να τσακίσει κάθε αντίσταση στους χώρους δουλιάς των ΜΜΕ και κυρίως τα όποια βήματα για συντονισμό της δράσης των εργαζομένων του χώρου.

Κινητοποιήθηκαν ακόμα και γερανοφόρα - αντλίες νερού και χρησιμοποιήθηκαν «τελεσίγραφα» για χρήση βίας προς τους εργαζόμενους. Εκτελώντας κυβερνητικές εντολές, στο χώρο της κινητοποίησης βρέθηκε ακόμα και ο Κ. Τσιρώνης, Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών, τον οποίο κάλεσε ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης.

Οι απεργοί δημοσιογράφοι και χτες απέτρεψαν την κανονική διακίνηση των δύο εφημερίδων. Πολύ λίγα φύλλα διακινήθηκαν μέσω υποπρακτορείων σε ορισμένες μόνο περιοχές. Βέβαια, η εργοδοσία, και χτες το βράδυ, συνέχισε με απειλές το κλίμα της τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.

Εξω από το συγκρότημα Κουρή βρέθηκε και ο Αϊνταν Γουάιτ, γγ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι μεγάλο πλήγμα για τις εργασιακές σχέσεις αποτελεί η μονομερής χρήση του νόμου υπέρ των εργοδοτών και κατά των συναδέλφων μας.

Χτες, επίσης, συνεδρίασε η Διασωματειακή Επιτροπή, όπου εκτιμήθηκε η επιτυχία της δεύτερης 24ωρης απεργίας, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα, την οποία θα αποφασίσουν τα ΔΣ των Ενώσεων.

Επίσης, μόλις χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών επέβαλε την ποινή των 5 μηνών φυλάκισης στον Γ. Κουρή για τη μη καταβολή αγγελιόσημου.

Διαβήματα διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ πραγματοποίησε διάβημα προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη στάση των υπουργείων Τύπου και Δημόσιας Τάξης στο θέμα της υποστήριξης το απεργοσπαστικού μηχανισμού στο συγκρότημα Κουρή. Σ' αυτό αναφέρεται ότι η ελευθερία του συνδικαλίζεσθαι και το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει «να διασφαλιστεί και στην πράξη και βεβαίως οι αρμόδιοι υπουργοί και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας να τεθούν εκ των προτέρων ενώπιον των τεράστιων ευθυνών τους».

Επίσης, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ προέβησαν σε διάβημα προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής. Επιστολές διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες αρχές στην ΕΕ και την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό απέστειλαν η ΔΟΔ και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Η ΚΟΒ Δημοσιογράφων του ΚΚΕ

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως την πρώτη υπεύθυνη των απαράδεκτων αντιδημοκρατικών ενεργειών, σημειώνοντας ότι «το μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - κρατικού μηχανισμού, έδρασε πάλι και πήρε άριστα». Οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι τάσσονται αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και θ' αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να εφαρμοστούν παντού οι ΣΣΕ, να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, να σταματήσει το καθεστώς γαλέρας και να ανακληθούν και σταματήσουν όλες οι απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεστάλη η απεργία στον Κουρή (2004-02-27 00:00:00.0)
Προς νέα απεργία (2004-02-18 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στον πόλεμο κυβέρνησης - εργοδοσίας (2004-01-31 00:00:00.0)
Ξαφνική αναστολή της απεργίας (2003-04-22 00:00:00.0)
Αμερικανοί «Ράμπο» κατά δημοσιογράφων (2003-04-19 00:00:00.0)
Αυθαίρετη απόλυση δημοσιογράφου (2001-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ