Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΚΑΠΝΟΣ - ΒΑΜΒΑΚΙ - ΛΑΔΙ
Χρειάζεται ανατροπή πολιτικής!

Βαμβακοπαραγωγοί από παλιότερο μπλόκο

Eurokinissi

Βαμβακοπαραγωγοί από παλιότερο μπλόκο
Η πρόταση της εισηγήτριας, όπως και οι 346 τροπολογίες που κατατέθηκαν προς έγκριση στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου τις προηγούμενες μέρες, για τα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, λάδι - ελιές, καπνό, καθώς και για το λυκίσκο), ενόψει της γνωμοδότησης της Ολομέλειας 8 με 11 Μάρτη, κινούνται όλες σχεδόν, εκτός ολίγων εξαιρέσεων, στη λογική των σχετικών αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Η έκθεση και οι όποιες βελτιώσεις προτάθηκαν και ψηφίστηκαν μαζί, κατά πλειοψηφία, την Πέμπτη 19 Φλεβάρη στην Επιτροπή Γεωργίας, δεν αλλάζουν την ουσία της αναθεώρησης, που κύριο στόχο της έχει την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, τη μείωση της χρηματοδότησης και την επίτευξη στόχων που εξυπηρετούν άλλες επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλά είναι καμιά φορά τα «φτιασιδώματα», αλλά δυστυχώς δε θα έχουν να ωφεληθούν και πάρα πολλά οι Ελληνες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί, ακόμα κι αν γίνουν δεκτές κάποιες από τις βελτιωτικές τροπολογίες.

Για το βαμβάκι υπάρχουν τροπολογίες που δε δέχονται την αποσύνδεση επικαλούμενες το Πρωτόκολλο 4 της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας. Αυτό είναι θετικό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις τροπολογίες που ζητάνε αλλαγή των ποσοστών αποσύνδεσης λες και η μικρότερη ή μεγαλύτερη αποσύνδεση και μεταφορά του ποσοστού στο στρέμμα, για το βαμβάκι, ή στο δέντρο, για το λάδι, θα αλλάξει την ουσία της μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της αποσύνδεσης και της στρεμματικής ενίσχυσης είναι ένας: η εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Στον κόπο να κάνουν τροπολογίες στην πρόταση της Κομισιόν μπήκαν και κάποιοι Ελληνες ευρωβουλευτές, κάποιοι μόνοι τους, όπως ο Χ. Φωλιάς, και κάποιοι από κοινού όπως ο Αλ. Μπαλτάς (ΠΑΣΟΚ) και ο Γ. Αβέρωφ (ΝΔ) (!!!) κινούμενοι όλοι στη λογική της προτεινόμενης αναθεώρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί τροπολογία (αρ. 207) για το βαμβάκι όπου οι δύο ευρωβουλευτές προτείνουν το ποσοστό εθνικής βασικής έκτασης για τη στρεμματική ενίσχυση να είναι 3.800.000 στρέμματα. Με άλλα λόγια πρότειναν λιγότερα στρέμματα κι από αυτά που προτείνει η Ισπανίδα εισηγήτρια για την Ελλάδα, δηλαδή 4.000.000!

Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για να σταματήσει η ΝΔ, διά στόματος του Κ. Καραμανλή, να λέει ότι έχει διαφορετικές απόψεις για την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική και ότι, όταν γίνει κυβέρνηση, θα βάλει ζήτημα αύξησης του πλαφόν των αγροτικών προϊόντων που παράγει η χώρα μας, όπως το βαμβάκι, το λάδι, ο καπνός. Βέβαια όλα αυτά λέγονται ελαφρά τη καρδία ενόψει εκλογών και για να υφαρπάξουν την ψήφο των αγροτών προκειμένου να γίνουν κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται στους αγρότες «καλύτερες μέρες» - «αποτασσόμενος» τη μέχρι τώρα αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την οποία και ο ίδιος στήριζε και συνυπέγραφε - υποστηρίζοντας ότι η νέα αναθεώρηση διασφαλίζει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα ποιότητας και να προσαρμοστούν στις αγορές.

Να τους γυρίσουν την πλάτη

Ολα όσα λέγονται από τους δύο «μονομάχους» είναι τα προεκλογικά, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που μόνο ψηφοθηρικούς σκοπούς εξυπηρετούν.

Γι' αυτό και οι αγρότες πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη!

Να αναλογιστούν τα δεινά που τους έφερε η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη ΚΑΠ, με τις μειώσεις των τιμών, με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που είχαν σαν αποτέλεσμα 200.000 μικρομεσαίοι αγρότες να εγκαταλείψουν τα χωράφια και τα χωριά τους και 660.000 αγρότες να χρωστάνε στην ΑΤΕ 6 τρισ. δρχ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοζε και η ΝΔ στήριζε!

Είναι στο χέρι των αγροτών, στις 7 του Μάρτη, να καταδικάσουν την πολιτική τους, να τους καταψηφίσουν, να μειώσουν τα ποσοστά τους και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Επειδή γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που τους λέει πάντα την αλήθεια, που στηρίζει τα αιτήματά τους και παλεύει μαζί τους, σε όλους τους μεγάλους και δυναμικούς αγώνες τους, όλα αυτά τα χρόνια.

Στις 8 του Μάρτη όποιο από τα δύο κόμματα και αν κερδίσει τις εκλογές την ίδια πικρή γεύση θα επιφυλάξει για τους μικρομεσαίους αγρότες, διογκώνοντας τα οξυμένα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν. Είτε κερδίσει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ, θα εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την αναθεωρημένη ΚΑΠ που στόχο έχει το ξεκλήρισμά τους και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και εταιριών.

Το μόνο κόμμα που θα σταθεί κοντά στη μικρομεσαία αγροτιά με όλες του τις δυνάμεις, είναι το ΚΚΕ. Με όλα του τα αγροτικά στελέχη και μέσα από την ΠΑΣΥ θα δώσουν τη μάχη για την ανατροπή της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών, την προστασία των προϊόντων χωρίς ποσοστώσεις και συνυπευθυνότητες, με τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στον αγρότη, με στήριξη της κτηνοτροφίας και κάλυψη των αναγκών της χώρας μας, με έργα υποδομής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Μιας άλλης πολιτικής που θα έχει στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη της γεωργίας, και όχι μόνο, προς όφελος των πολλών και όχι των ελαχίστων.


Του Γιάννη ΠΑΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ