Κυριακή 22 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Πατριδογνωμόνιο
Το πιάνο, η αλλαγή και το τυρί...

«

Πάνε δώδεκα δεκατρία χρόνια», διηγείται η Χασμίκ, πρώην Σοβιετική πολίτης, μητέρα δυο λαμπρών παιδιών και σήμερα οικιακή βοηθός εν Ελλάδι, που κατάλαβα την «αλλαγή». Οχι δεν εννοεί τη δικιά μας σύντροφοι, αλλά αυτήν που πυροδότησε τις ανησυχίες του Μίμη και τον έβαλε στον ιερό δρόμο ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ από τότε...

Τα μεγάλα αρμένικα μάτια της υγραίνονται αλλά χαμογελάει πικρά. «Του Αρμέν τού άρεσε πολύ το πιάνο. Είχε και ταλέντο. Οταν ήρθε η καταιγίδα της αλλαγής είχαμε τα λεφτά στην πάντα για να το αγοράσουμε. Ευτυχισμένη οικογενειακή υπόθεση και προσπάθεια. Ομως ξαφνικά, τα λεφτά, τα ρούβλια, με το Γιέλτσιν και το Γκορμπατσόφ, το εμπάργκο και τον πόλεμο, δεν έφτασαν ούτε για ένα πλήκτρο πιάνου. Φώναξα τον Αρμέν που του άρεσε από παιδί να τρώει τυρί με το τσάι του πρωί απόγευμα και του είπα: Κοίτα παιδί μου, τα λεφτά του πιάνου τώρα φτάνουν για να αγοράσουμε ένα κεφάλι τυρί. Αυτό θα πάρουμε, "επιτάσσει" η αλλαγή...».

Αυτή η κουβέντα με πόνεσε και μ' εξόργισε. Εγινε σύντροφοι μόλις πριν από λίγες μέρες. Την πυροδότησε ως μνήμη - εφιάλτη στο μυαλό της Χασμίκ η εικόνα του προεκλογικού αγώνα στην τηλεόραση κι εκείνη η... ευρωπαϊκή είδηση πως στην πολιτισμένη Ολλανδία με τα ελεύθερα νόμιμα μαλακά ναρκωτικά τώρα, στον 21ο αιώνα, στη... νέα εποχή, θα ξηλωθούν, θα απελαθούν και θα αλλάξουν ζωή 26.000 μετανάστες με παιδιά που γεννήθηκαν εκεί, στην καρδιά της ΕΕ. Στη μεγάλη αντεπαναστατική λαίλαπα που σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις λαϊκές σ' όλη τη γη, ένα πιάνο αντίτιμο για ένα κεφάλι τυρί!

Σύντροφοι ακόμα κι αν εμείς το ξέρουμε είναι πολλοί γύρω μας πιασμένοι από ανάγκες και σειρήνες, αρρώστιες, χρέη και ταξίματα, που δε θέλουν ή δεν μπορούν να ξέρουν, πως κάθε ψήφος ειδικά σ' αυτές τις εκλογές δεν είναι μόνο του παρόντος αλλά του μέλλοντος αποφασιστική βολή. Με τα θεριά αγριεμένα και κρυφά αιμοσταγή, το σχέδιο που πλασάρουν για αλλαγή, στο κόμμα, στη διακυβέρνηση, στον άλλο τον κόσμο τον «εφικτό» οι αντίπαλοι είναι ξεθεμέλιωμα της ζωής. Κόκκινο και δαγκωτό το βόλι για να περισωθεί ό,τι μπορούμε τώρα και πιο δυνατοί να πολεμήσουμε για να μπορεί το κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα και στο πιάνο και στο τυρί. Να μην μπει στο παζάρι καμιά μάνα για ό,τι μπορεί αλλά να παλεύει, ν' απαιτεί, να κερδίζει την ίδια της τη ζωή. Με φαΐ εξασφαλισμένο κι όλον του κόσμου την παιδεία και τη μουσική.

Οχι τρανταχτό και κατακόκκινο, στο σχολείο - επιχείρηση, στην πανεπιστημιακή έδρα με χορηγό. Οχι στο σχολείο που θα κλείνει γιατί δεν έχει κέρδη και θα πετάει το πιάνο στο δρόμο για καυσόξυλα και το παιδί στο δρόμο με τις καναβουριές. Οχι στην παιδεία - κιμά, στην οικονομία ως ανώτατη μορφή της ανθρωποφαγίας και το κράτος - θεατή στον κάθε καρχαρία κεφαλαιοκράτη με την όρεξη την ανοιχτή. Ανυπακοή στα κελεύσματα της εκφασισμένης TV, στην αλλοτριωμένη δημοσιογραφία και... διανόηση που θεωρεί «μεγάλα ονόματα» όσα βουτιούνται στον αμοραλισμό και τη συναλλαγή ως πολιτική.

Ηρθε η ώρα να ψηφίζουμε για τώρα και για πάντα με συνείδηση ηχηρή σα χαστούκι στη θολή βολή και των απωθημένων την προβολή. Γιατί; ρώτησα τη Χασμίκ που έλαβε παιδεία κομμουνιστική, πήγατε εκατό χρόνια πίσω χωρίς αντίσταση πραγματική; Η απάντηση γραμματιζούμενη αλλά αληθινή και πικρή: «Γιατί ό,τι γίνεται εδώ έγινε αλλιώς κι εκεί, στον τόπο μου» ομολογεί. «Το είπαν πρόοδο και φιλελεύθερη πολιτική. Αλλά ήμασταν καλοπροαίρετοι και ηθικοί. Αργήσαμε να καταλάβουμε πως όταν ο Αριστοτέλης έλεγε πως ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό δεν εννοούσε κτήνος - πολιτικής. Ας μείνει κανείς σας αδρανής. Γιατί το τυρί θα φαγωθεί και το πιάνο θα γίνει σιωπή...».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τις μελωδίες του Μίλτου Πασχαλίδη την Παρασκευή (2020-09-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-07-14 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2005-11-27 00:00:00.0)
Μικρές σελίδες (2004-10-24 00:00:00.0)
Πέντε χρόνια χωρίς τον Τίμο (1998-04-17 00:00:00.0)
Ηταν σεμνός κομμουνιστής - λαϊκός αγωνιστής (1998-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ