Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς στην ίδια ρότα

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Μάρτη 2004 δίνει τις βασικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την εκλογική μάχη, θέτοντας τη βάση για συζήτηση στο Κόμμα, αλλά και με τους συνεργαζόμενους, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, που ομολογουμένως έχουν σημαντική συμβολή σ' αυτή τη μάχη. Η ΚΕ εκτιμά ότι «χωρίς και τη δική τους συμβολή δε θα υπήρχε για το ΚΚΕ το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα»(«Ρ», 9/3/2004).

Είναι μια σπουδαία κατάχτηση στον τρόπο δουλιάς του Κόμματος το γεγονός ότι μπήκαν σε μια μεγάλη πολιτική μάχη δυνάμεις συσπειρωμένες με οργανωμένο τρόπο, κι αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις και την ευθύνη μας για τη συνέχεια. Τόσο μ' αυτές τις δυνάμεις όσο και για το πλάτεμα αυτού του τρόπου δουλιάς. Αποτελεί έναν παράγοντα στη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μεγάλη λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμμαχία.

Βεβαίως, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας ξαφνικής συσπείρωσης την προεκλογική περίοδο, αλλά καρπός μιας πιο μακροχρόνιας προσπάθειας, μέσα από την καθημερινή δράση των κομμουνιστών στα διάφορα μέτωπα πάλης για τη διεύρυνση των συσπειρώσεων εκεί που ήδη είχαν επιτευχθεί (εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αντιπολεμικό κίνημα, κλπ), αλλά και για τη δημιουργία νέων. Για παράδειγμα, η συσπείρωση δυνάμεων που είχαν κατά καιρούς περάσει από τις γραμμές του ΚΚΕ και που συνεχίζουν να κρατούν τις δικές τους απόψεις σε μια σειρά ζητήματα, είναι σημαντική. Το ίδιο και οι εκλογικές επιτροπές με συμμετοχή οπαδών του ΚΚΕ, αλλά και αγωνιστών που απεγκλωβίζονταν από άλλα κόμματα γιατί πολλαπλασιάζουν τις δυνάμεις που δρουν στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πολιτικής του Κόμματος, πολλαπλασιάζουν τα αποτελέσματα της δράσης μας.

Μια δεύτερη σημαντική κατάχτηση ήταν ο τρόπος δουλιάς για το πιο πλατύ πολιτικό άνοιγμα και ο συνδυασμός των μορφών παρέμβασης στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, όπως πχ η περιοδεία που συνδυάστηκε με τη σύσκεψη στη συνέχεια για να γίνει πιο αναλυτική και ολοκληρωμένη συζήτηση, προκειμένου να συσπειρωθούν λαϊκοί άνθρωποι με την πολιτική του ΚΚΕ και τη δική μας διέξοδο. «Την ίδια περίοδο, εκτιμά η ΚΕ, συσφίχτηκαν οι δεσμοί του Κόμματος με εργαζόμενους, με αγωνιστές και αγωνίστριες που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με εργαζόμενους που εκτιμούν τις θέσεις του Κόμματος σε μεγάλα θέματα, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Ιδιαίτερης αξίας γεγονός είναι ότι επιτεύχθηκε καλύτερη επικοινωνία με αριστερούς, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, που οι δοκιμασίες των αρχών της 10ετίας του '90 μας είχαν οδηγήσει σε απόσταση ή και σε αντιπαράθεση. Με επιστήμονες και διανοούμενους που ανησυχούν και θέλουν να αντισταθούν. Ο κύκλος επικοινωνίας και επαφών του Κόμματος με ευρύτερες λαϊκές μάζες πλάτυνε, διαπιστώθηκε ότι σημαντικές θέσεις του Κόμματος, η εναλλακτική του πρόταση, ασκούν θετική επίδραση στον προβληματισμό και στην αναζήτηση διεξόδου».

Συζητούμε στη δράση

Ολη αυτή η πλούσια εμπειρία από τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων μπορεί και πρέπει να μελετηθεί, να γενικευτούν συμπεράσματα άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, σε συνδυασμό με τη συνέχεια στο πολιτικό άνοιγμα στη συζήτηση μ' όλους όσοι οργανωμένα συνέβαλαν στην εκλογική μάχη (η πείρα τους μας χρειάζεται, είναι πολύτιμη για τον κοινό σκοπό). Αλλά και με τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, τη νεολαία, που μιλήσαμε οργανωμένα, ανεξάρτητα αν όλοι αυτοί ψήφισαν τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Ετσι κι αλλιώς αυτή η δράση δε σταματά. Αλλά πρέπει να 'χουμε υπόψη ότι και η δράση των άλλων κομμάτων δε σταματά. Απ' αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία η εκτίμηση της ΚΕ ότι: «Οι αγωνιστές και αγωνίστριες που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε το διαφορετικό από τη ΝΔ, οι αριστεροί, δεν πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ, ότι ως αντιπολίτευση μπορεί να βάλει φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει η ΝΔ». Αυτή η εκτίμηση θέτει άμεσα το καθήκον να απευθυνθούμε ξανά και ξανά με την πρόταση διεξόδου σ' αυτούς τους αγωνιστές.

Αλλά έχουμε συγκεκριμένους λόγους για να δώσουμε με τους ίδιους ρυθμούς της προεκλογικής δουλιάς αυτή η συνέχεια. Πρώτ' απ' όλα γιατί μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές κινητοποιήσεις (αντιπολεμικό, απεργία) και σημαντικές εξελίξεις, (Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής, Κυπριακό κλπ) που θα σημαδέψουν την πολιτική ζωή το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό επίσης η ΚΕ θέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και καθήκοντα. «Οι εργαζόμενοι της χώρας μας, αναφέρει η ανακοίνωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις νέες προσπάθειες που θα γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η αρπαγή των κατακτήσεων, η διαμόρφωση όλων εκείνων των όρων που οδηγούν στην αύξηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στην ακόμα πιο ενεργητική συμμετοχή της χώρας στην πολιτική του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, με τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών. Πρακτικά, οι επιλογές αυτές συνδέονται με τη Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την επιτάχυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Λισαβόνας, τις συνέπειες από τη διεύρυνση της ΕΕ, με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Είναι επιτακτική η ανάγκη, άμεσα να προσαρμόσουμε τη δράση του Κόμματος στις μετεκλογικές συνθήκες που απαιτούν ανάπτυξη της πάλης, διεύρυνση της συσπείρωσης και άμεση έναρξη της δράσης μας για τις ευρωεκλογές. Οι ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις, τα μέτωπα συσπείρωσης που ήδη υπάρχουν, οι μαζικές οργανώσεις, πρέπει να βρεθούν σε θέσεις επίθεσης στα παρακάτω ζητήματα: Διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και συντάξεις με βάση τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και την κερδοφορία. Δημόσια λαϊκή δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται και των συνεπειών στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να αντισταθεί ο λαός κατά της συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ. Στην πρώτη γραμμή της δράσης μας, η πάλη για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, παρέμβαση στις επιδιώξεις να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δράση ενόψει των δραματικών συνεπειών που έρχονται για τη φτωχή αγροτιά από την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Με ανάλογο πνεύμα, να αντιμετωπίσουμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς».

Μπροστά στις ευρωεκλογές

Οι ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη πολιτική αναμέτρηση. Και είναι σημαντική, γιατί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ συνδιαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, στηρίζεται από τις δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις σε κάθε κράτος - μέλος και ταυτίζεται με την επιδίωξη ενίσχυσης του κεφαλαίου στην Ελλάδα και τη χειροτέρευση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Στην ουσία, σ' αυτή τη μάχη αναμετριούνται οι ίδιες πολιτικές όπως και στις εκλογές για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οσο και αν δεν εκλέγεται κυβέρνηση, εντούτοις αναμετριέται η πολιτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία κόντρα στην πολιτική διαχείρισης του συστήματος. Είναι μια ακόμη μάχη που για το Κόμμα μας συνδέεται με τα ίδια κριτήρια (οι ιδιαιτερότητές της δεν αλλάζουν την ουσία), όπως και στις εθνικές εκλογές. Χτύπημα της κυρίαρχης πολιτικής, του οπορτουνισμού, ενίσχυση της πολιτικής του ΚΚΕ.

Απ' αυτή την άποψη η συγκυρία βοηθά. Μπαίνουμε στη μάχη με περισσότερες και πιο οργανωμένες δυνάμεις, με μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση με μεγαλύτερη ικανότητα για ακόμη πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων, πιο πλατύ άνοιγμα και για πιο αποτελεσματική δουλιά. Προβάλλουμε «πλατιά στον εργαζόμενο λαό ότι η απάντηση στα σημερινά οξυμένα προβλήματα και στα νέα δεινά που έρχονται είναι η συγκρότηση της συμμαχίας του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου και ο αγώνας που θα έχει ως έκβαση προοπτικής τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας».

Απαιτείται ένταση της πολιτικής δράσης όλων μας με βάση την εκτίμηση της ΚΕ του ΚΚΕ ότι: «αργά σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά σταθερά, διαμορφώνεται ένας ριζοσπαστικός πυρήνας στην ελληνική κοινωνία από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια καλή μαγιά για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της πολιτικής συσπείρωσης και συνεργασίας των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων. Επομένως, αναδεικνύονται οι μεγάλες ευθύνες και η υποχρέωση του Κόμματος να συνεχίσει και κυρίως να κάνει πιο ποιοτική ιδεολογική, πολιτική και μαζική δράση, να συνεχίσει και να επαυξήσει τις πρωτοβουλίες του, ώστε ο πυρήνας αυτός να σταθεροποιηθεί, να διευρυνθεί και προπαντός να συσπειρωθεί και να οργανωθεί σε όλα τα μέτωπα πάλης». Αλλωστε, «στο έδαφος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, της πολιτικοποίησης των αγώνων και της συσπείρωσης των δυνάμεων, με στόχο τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής Λαϊκής Συμμαχίας, θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μοιρολατρίας, αυταπατών, εγκλωβισμού ευρύτερων λαϊκών μαζών στη λογική του μονόδρομου, που υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Αμεσα λοιπόν, αποφασιστικά, μαχητικά δίνουμε συνέχεια, με στόχο να εκφραστεί σε μεγαλύτερο βαθμό η ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών δυνάμεων και να εκφραστεί τόσο στα διάφορα μέτωπα πάλης με κοινωνικοπολιτικές συσπειρώσεις, με την ενδυνάμωση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ και της φτωχής αγροτιάς, αλλά και με την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ