Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ευθύνες

Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό για το ΚΚΕ και όσους συνεργάστηκαν μαζί του, δημοκράτες, αριστερούς, ριζοσπάστες. Οχι τόσο γιατί πήραμε επιπλέον 55 χιλιάδες ψήφους και έναν βουλευτή ακόμη, σε σχέση με το 2000, αλλά γιατί στις δοσμένες συνθήκες και με δηλωμένη την πρόθεση του δικομματισμού να στριμώξει την Αριστερά και να ψαλιδίσει την εκλογική δύναμη του ΚΚΕ, το Κόμμα και όσοι στρατεύτηκαν μαζί του όχι μόνο άντεξε, αλλά και αύξησε τις δυνάμεις του.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να μπουν στη ζυγαριά για να κρίνουμε το αποτέλεσμα. Ο κυριότερος αφορά τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη και τον κόσμο μετά το '89. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και ό,τι ακολούθησε δε σημαίνει βέβαια το τέλος της Ιστορίας. Σίγουρα όμως σημαίνει ότι η Ιστορία «ξαναγράφεται» από την άρχουσα τάξη και το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο. Ξαναγράφεται με πολύ πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς για το κεφάλαιο, πολύ χειρότερους για τους λαούς. Μέσα στα πλαίσια αυτά, αποτελεί γιγάντιο άθλο το ότι το ΚΚΕ ξεκινώντας το 1991 ουσιαστικά από το μηδέν (και πιο κάτω) κατόρθωσε σε λιγότερο από 15 χρόνια να αναπτύξει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και, κύρια, να αποτελέσει μια φερέγγυα δύναμη με συνέχεια, συνέπεια και μαζικότητα στο εργατικό κίνημα, στους αγώνες ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων, στο αντιπολεμικό κίνημα.

Το βασικότερο όμως σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών αφορά το μέλλον. Η Ελλάδα και το αστικό σύστημα διακυβέρνησης έχει μπει σε νέα φάση. Μας περιμένουν νέες επιθέσεις ενάντια στις κατακτήσεις μας και στο λαϊκό κίνημα. Ο αγώνας ενάντια στη νέα τάξη που οικοδομούν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα ενταθεί. Το ΚΚΕ έχει αυξημένες ευθύνες γιατί ακριβώς έχει βγει ενισχυμένο από αυτές τις εκλογές, χωρίς τους κλυδωνισμούς που αντιμετώπισαν άλλες δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού χώρου. Κρατώντας την ιδεολογική του ταυτότητα και τις βασικές πολιτικές του θέσεις, το ΚΚΕ πρέπει να αναπτύξει εκείνη την τακτική, εκείνες τις προσεγγίσεις που θα το αναδείξουν ακόμη πιο δυνατό μέσα από τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Πιστεύω ότι θα το κάνει, γιατί το ΚΚΕ ήταν και είναι δύναμη ευθύνης μέσα στην ελληνική κοινωνία. Θα το κάνει γιατί πρέπει να ανταποκριθεί ακόμη καλύτερα στις ανάγκες των καιρών. Γιατί το χρειάζεται η Ελλάδα και το προοδευτικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ