Κυριακή 14 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΝΑΤΟ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Στίβος μάχης

Στους ελληνικούς «καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ», όπως όλα δείχνουν εκτός από τις Ολυμπιακές Ομάδες των χωρών, θα «παρελάσουν» και οι στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ.

Το κολοσσιαίο και από οικονομική άποψη έργο της «ασφάλειας» των Ολυμπιακών Αγώνων, το διαχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή «μοίρασε» τα συμβόλαια σε διάφορες εταιρίες, αυτή πιέστηκε και εκβιάστηκε για την αποδοχή κενών ασφάλειας και αναγκών, αυτή, τελικά, διαπραγματεύτηκε με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για τις «αναγκαίες» στρατιωτικές δυνάμεις που θα πρέπει να διαθέσει η συμμαχία. Το «κερασάκι» στην τούρτα, όμως, το άφησε για μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που θα έχει την... τύχη να διαχειριστεί την Ολυμπιάδα και να αποκομίσει τα όποια επικοινωνιακά οφέλη, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει και κάποιο αντίτιμο. Είναι αυτή που υπέβαλε το επίσημο αίτημα για τη συνδρομή στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το αίτημα, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να υποβιβαστεί, έχει τεράστια σημασία, καθώς η τοποθέτηση του ΝΑΤΟικού πέπλου «προστασίας» προϋποθέτει ουσιαστικά την ανάθεση του έργου της ασφάλειας ολόκληρης της χώρας στον Αμερικανό διοικητή των δυνάμεων της συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η πλέον προκλητική «ανάγκη» την οποία διαπίστωσαν οι Αμερικανοί και ζητούν να γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, είναι η συνδρομή της νέας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που έχει συγκροτήσει το ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, έχουν τη σφοδρή επιθυμία να αξιοποιήσουν την παγκόσμια εμβέλεια του γεγονότος των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να προβάλουν, σε ειρηνική περίοδο, το νέο σώμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, δε συμφωνούν αυτή η δύναμη να «κρυφτεί» σε κάποια πλοία, αλλά απαιτούν να πατήσουν έδαφος, με το πρόσχημα ότι οι άνδρες δεν μπορούν να μείνουν σε ετοιμότητα χωρίς γυμνάσια για διάστημα ενάμιση μήνα που θα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί και παραολυμπιακοί Αγώνες.

Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, οι αμερικανικές απαιτήσεις θα γίνουν τελικά αποδεκτές, όπως αποδεκτές έχουν γίνει και οι διαπιστωμένες (από τους Αμερικανούς) ανάγκες για τη συνδρομή σε δυνάμεις στον αέρα και τη θάλασσα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ελληνικός εναέριος χώρος, καθώς και ο εναέριος χώρος στην Αδριατική, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο νότια και ανατολικά της Κρήτης, θα εποπτεύονται από ΝΑΤΟικά ΑΒΑΞ τα οποία θα καθοδηγούν τις περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών της συμμαχίας. ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία με τη συνδρομή πλοίων του 6ου αμερικανικού στόλου θα περιπολούν εκτός και αν παραστεί ανάγκη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η ανεξέλεγκτη δράση πρακτόρων και λοιπών συναφών επαγγελματιών, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο «καλύτεροι από κάθε άλλη φορά» θα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ερχόμενου καλοκαιριού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ