Κυριακή 4 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΙΣΧΥΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Συγκροτείται «μέτωπο του "ναι"»

Με προφανή στόχο την ανατροπή του «όχι» στο «σχέδιο Ανάν», που επικρατεί στον κυπριακό λαό, στα δημοψηφίσματα στις 24 του Απρίλη

Τη δημιουργία ενός εγχώριου «μετώπου του ναι» στη χώρα μας, κατ' απαίτηση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη χειραγώγηση της ετυμηγορίας του κυπριακού λαού στα δημοψηφίσματα στις 24 του μήνα, προωθούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και οι ηγεσίες του δικομματισμού με τη συναίνεση και της ηγεσίας του ΣΥΝ.

Φανερή επιδίωξη του εγχώριου «μετώπου του ναι» είναι να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τα κόμματα και τον λαό της Κύπρου, προκειμένου να ανατραπεί ή «ψαλιδιστεί» αισθητά το «όχι» στο σχέδιο Ανάν, που επικρατεί στον κυπριακό λαό και, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να υπερισχύσει στο δημοψήφισμα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο «μέτωπο του ναι» διαδραματίζουν τα συγκροτήματα του Τύπου που ολοένα και πιο έντονα προβάλλουν τα «υπέρ» και τους φορείς του «ναι», καλλιεργώντας την ιδέα ενός δήθεν «συμβιβασμού», που έχει και «υπέρ και κατά», αλλά που «η δυναμική των πραγμάτων» μέσα στην ΕΕ θα διορθώσει όλα τα αρνητικά.

Στην κατεύθυνση αυτή ασκούνται πιέσεις και προς την κυβέρνηση της ΝΔ - το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου έχει ήδη ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν και θεωρείται στυλοβάτης του «ναι» - ώστε να πάρει θέση υπέρ του σχεδίου Ανάν, ακόμα και πριν αποφασίσουν τα κόμματα της Κύπρου. Μάλιστα θεωρείται ευκταίο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλο, όπως ζήτησε προχτές ο Κ. Καραμανλής, αν όχι μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, το αργότερο αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε να υπάρχει χρόνος και για «ζύμωση» στην Κύπρο. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι με αυτό τον τρόπο τα κόμματα «θα βοηθήσουν τον κυπριακό λαό να πάρει τις αποφάσεις του εξηγώντας τις συνέπειες από ένα ναι ή ένα όχι στο δημοψήφισμα», στην πραγματικότητα βέβαια για να επιβάλουν το «ναι» ως μονόδρομο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να δηλώσει προχτές στη Βουλή ότι θα πάρει τις αποφάσεις του στον «κατάλληλο χρόνο» και ότι τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Κύπριοι. Η στάση του, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα εξαρτηθεί και από το συσχετισμό των δυνάμεων που θα διαμορφωθεί στην Κύπρο, καθώς τα ελληνοκυπριακά κόμματα θα πάρουν σαφή θέση το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστικά του προωθούμενου «μετώπου του ναι» είναι τα χτεσινά πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων, που σπεύδουν να προεξοφλήσουν το «ναι της Αθήνας», στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα προς τη Λευκωσία. Ενδεικτικά το «Βήμα» κάτω από τον τίτλο «Κερδίζει έδαφος το ναι σε Αθήνα και Λευκωσία», σημειώνει: «Η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων και οι διεργασίες που ήδη άρχισαν στην Κύπρο, ενόψει του διπλού δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, επιτρέπουν να συναχθεί ως πρώτο συμπέρασμα ότι "το μέτωπο του ΝΑΙ" ενισχύεται - και μαζί του η πιθανότητα υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν. Ιδιαίτερη πολιτική σημασία αποδίδεται στο συναινετικό κλίμα που διαμόρφωσαν με τις χτεσινές ομιλίες τους ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί άφησαν να διαφανεί η προτίμησή τους στην υπερψήφιση του σχεδίου. Στη Λευκωσία, όπου θεωρείται βέβαιο ότι υπέρ του "ΝΑΙ" θα ταχθούν ο ΔΗΣΥ και ο κ. Βασιλείου, το κλειδί κρατάει τώρα στα χέρια της η ηγεσία του ΑΚΕΛ». Στο ίδιο μήκος κύματος τα «Νέα» με τον εύληπτο τίτλο: «Ηξεις αφήξεις αλλά στο βάθος "ναι" από Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου». «Παράθυρο στο "ναι" βλέπει η Αθήνα», είναι ο τίτλος του «Εθνους», ενώ η ασυγκράτητη «Απογευματινή» βλέπει «"ναι" με απόφαση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ