Κυριακή 30 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Ο καιρός των ... Τσιγγάνων

(όπου Τσιγγάνοι, οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «25»)

Ο σεβασμός της ...διαφορετικότητας

Αντιγράφουμε από την «Ελευθεροτυπία» της 23ης Μάη:

«Πριν από λίγες μέρες, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σλοβακία, Ερικ Βαν Ντερ Αΐντεν, σόκαρε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, με τη δήλωσή του ότι "τα παιδιά των Τσιγγάνων πρέπει να απομακρύνονται από τις οικογένειές τους και να διδάσκονται τις αξίες της φυσιολογικής κοινωνίας".

Αφήνοντας άφωνους τους τηλεθεατές ενός ολλανδικού καναλιού, διευκρίνισε ότι μόνον εσώκλειστα σε σχολεία, μακριά από την επιρροή των γονιών τους, τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία μας. Επικαλέστηκε, ακόμη, την επιτυχή εφαρμογή ενός ανάλογου προγράμματος στη γειτονική Ουγγαρία.

Μία από τις προϋποθέσεις ένταξης της Σλοβακίας, όπου η φυλή των "Ρομά" είναι το 10%, αλλά και των υπόλοιπων κρατών της κεντρικής Ευρώπης στην ΕΕ, ήταν η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους ως μειονότητας».

Αφού το τραπέζι με τα «χρυσά κουτάλια» ξεστρώθηκε για τους «Ρομά», πριν καν την επίσημη ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ (1η Μάη 2004), ήδη από το Μάρτη η κυβέρνηση της χώρας έκοψε τα ειδικά επιδόματα, τώρα πλέον, στην Ευρωπαϊκή Ενωση του «σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της διαφορετικότητας», μιλάμε για εξανδραποδισμό.

Το «λάστιχο» του ωραρίου ...ξεχείλισε

Την Τετάρτη, 19/5, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την οδηγία 93/104, που αφορούσε στη διαχείριση του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, προσθέτοντας περισσότερη ελαστικότητα προς όφελος των ...επιχειρήσεων.

Εως τώρα, η ρύθμιση αυτή αφορούσε διάστημα μόνο τεσσάρων μηνών, απόρροια των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών οργανώσεων και των συνδικάτων στις χώρες - μέλη. Αυτή η ρύθμιση είχε απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την πληρωμή υπερωριών για την εποχική εργασία. Τώρα όμως, με την αναθεώρηση της οδηγίας και την επέκταση του συνολικού χρόνου ελαστικοποίησης του ωραρίου έως και 12 μήνες, καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις και όχι μόνον όσες έχουν εποχική εργασία.

Ο Ελληνας επίτροπος Σταύρος Δήμας, που έκανε και την εισήγηση στην Επιτροπή, δήλωσε ότι έτσι ...ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ενα ακόμα δείγμα, προφανώς, της ...«κοινωνικής Ευρώπης»!

Στο μεταξύ, στην προ εικοσαετίας περίοδο, επιστρέφουν σταδιακά οι εργαζόμενοι στις γερμανικές βιομηχανίες, όσον αφορά στις εργασιακές τους σχέσεις. Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης και της φυγής των βιομηχανιών, εκβιάζονται για εγκατάλειψη του 35ωρου που είχαν κερδίσει στη «Siemens», π.χ., μετά από δίμηνη σχεδόν απεργία το '84.

Η ...σύγκλιση των δικαιωμάτων σ' όλο της το μεγαλείο!

Η δημοκρατία ...τσακίζει κόκαλα

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κορυφής, όπως και τα Συμβούλια Υπουργών, συγκροτούνται από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, που δεν έχουν εκλεγεί γι' αυτόν το ρόλο.

Η επιτροπή συγκροτείται από επιτρόπους που διορίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Επιτρέπεται να διατηρούνται στη θέση τους έστω και αν η κυβέρνηση που τους διόρισε έχει χάσει την εξουσία.

Ολοι αυτοί νομοθετούν και ασκούν την εκτελεστική και ελεγκτική εξουσία στην ΕΕ.

Στο δε ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ, που κονταροχτυπιούνται 4 χρόνια τώρα για το ποιος θα ελέγχει τις αποφάσεις, χωρίς να καταλήγουν, προσπαθούν τα πρώτα βιολιά να εξαφανιστεί κάθε δυνατότητα παρέμβασης στις αποφάσεις, των αδύνατων οικονομικά χωρών.

Γιατί, όπως συνηγορεί και ο Pierre Behar1 στη «Le Monde diplomatique»:2

«Οι πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες από τις Βρυξέλλες: Συναποφασίστηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Σ' αυτό ακριβώς το γεγονός έγκειται η σημασία των συμμαχιών και η κατανομή εξουσιών ανάμεσα στα κράτη».

Σ' αυτό, μάλιστα, το Ευρωσύνταγμα, ετοιμάζεται η θεσμοθέτηση της υπαγωγής της Εκπαίδευσης στη Γενική Συμφωνία Εμπορίου - Υπηρεσιών, όπως απαιτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Παρ' ολίγον να κάνουν την Παιδεία ...κοινωνικό δικαίωμα!

Εχει γούστο να ξεμπερδεύαμε με την εκ Βρυξελλών εκπορευόμενη αναγνώριση των πτυχίων των διαφόρων Κέντρων Ελεύθερων Σπουδών και την προσπάθεια εξομοίωσής τους με τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ!

Οι φιλειρηνικές προθέσεις ...απογειώνονται
  • Γαλλία - Γερμανία πάνε ...Αφγανιστάν («ΗΜΕΡΗΣΙΑ» 14/5)

«Μια σημαντική απόφαση στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας επιφύλασσε η χτεσινή συνάντηση του Παρισιού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η γαλλογερμανική ταξιαρχία, το λεγόμενο Eurocorps, να αναλάβει από τον Αύγουστο την ηγεσία της διεθνούς δύναμης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αναπτύξει άμεσα μια δύναμη περίπου χιλίων στρατιωτών στην περιοχή, ενώ σταδιακά αυτή μπορεί να φτάσει και τους 5.500, ειδικά εφόσον υπάρξει συνδρομή και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, που ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει.

Το Eurocorps, του οποίου η ίδρυση αποφασίστηκε το 1993, έχει την έδρα του στο Μίλχαϊμ της Γερμανίας και στη δύναμή του συγκαταλέγονται, θεωρητικά, περίπου 60.000 στρατιώτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο. Θα αντικαταστήσει δε στην ηγεσία της ISAF τους Καναδούς».

  • Ολοι μαζί πάνε ...Κόσσοβο

Στην ίδια συνάντηση, αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στα Βαλκάνια, για τα οποία βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΒΗΜΑΤΟΣ», της 23ης Μάη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έχει διαμορφώσει ιδέες για μια ενεργητικότερη παρουσία των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο των αλλαγών που προκαλεί η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ. Στη Διάσκεψη Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλη, ο Πρόεδρος Μπους θα ανακοινώσει σχετικό πρόγραμμα για την εμπέδωση της ασφάλειας».

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...

  • Και η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να πάει ...ΙΡΑΚ, μετά τους Ολυμπιακούς θα τα πούμε.
  • Ο τελευταίος αυτός «φιλειρηνικός» κύκλος κλείνει με:

- Την απόφαση για ένταση των προσπαθειών Γαλλίας - Γερμανίας για εκτόξευση νέων δορυφόρων προς στρατιωτική αποκλειστικά χρήση.

- Την ταύτιση της ΕΕ με την αμερικανική πολιτική της ωμής επέμβασης στην Κούβα.

- Και την άρνηση να σταματήσουν με μια σειρά μέτρα (εμπάργκο, διακοπή διπλωματικών σχέσεων π.χ.), τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ.

Για το κεφάλαιο πάντα υπάρχει χρήμα

ΕΕ και ΗΠΑ ξαναμοιράζουν την πίτα στα Βαλκάνια, συνεπικουρούμενες από την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τη «γνήσια» πλέον πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ανακοινώνει στο 10ο Thessaloniki Forum3 (23-24/5) την προς τα πάνω αναπροσαρμογή του ποσοστού του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης προς τους ιδιώτες. Εως τώρα αφορούσε το 20% των 500 δισ. δρχ. (από τις πλάτες μας), αλλά τους έπεφτε λίγο...

Αξίζει να σημειώσουμε πως βασικός χορηγός αυτού του φόρουμ, που για πρώτη φορά φέτος τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΞ, είναι η ALUMIL, άρτι επεκταθείσα στο Μπαχρέιν, ενώ πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε την εξαγορά βοσνιακής βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου4.

Για τους Ελληνες Τσιγγάνους, λίγη ακόμα ...κοινωνική Ευρώπη

Οι πρωταθλητές του ευρωμονόδρομου δε φείδονται υποσχέσεων, σαν να 'ρχόμαστε μόλις ...απ' την Ινδία. Ετσι το ΠΑΣΟΚ, που πάλι μας «κοιτά στα μάτια»5 ξανακλίνοντας το σοσιαλισμό σ' όλες τις πτώσεις αγωνίζεται6: «Για την κοινωνική Ευρώπη, που προσφέρει σε όλους αδιακρίτως τους πολίτες της σιγουριά, δικαιοσύνη, ασφάλεια, παιδεία, ευκαιρίες ανάπτυξης, προόδου και απασχόλησης». Οραματίζεται7: «Την Ευρώπη των λαών που βρίσκεται κοντά στους πολίτες της και τους σέβεται». Ενδιαφέρεται8: «Για την Ευρώπη της οικολογικής ευαισθησίας, που σέβεται όχι μόνο την παρούσα, αλλά και τις επόμενες γενιές», έχοντας ήδη σερβίρει στο πιάτο μας απεμπλουτισμένο ουράνιο και μεταλλαγμένα...

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τιτλοφορεί τη Διακήρυξή του: «Για μια Ευρώπη Ενωμένη, Δημοκρατική, Κοινωνική, Οικολογική, Φεμινιστική, Ειρηνική» (τη μετάλλαξη της υπάρχουσας Ενωσης του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού υπόσχεται, ήταν που ήτανε στραβό το κλήμα...).

Η δε Νέα Δημοκρατία ήταν παρούσα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όντας μέλος του, που ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί από τα όργανα της ΕΕ, για την πρόσληψη υπαλλήλων από νέες χώρες - μέλη ή για την αξιολόγησή τους, να εξετάζεται το ...κομμουνιστικό παρελθόν τους.

Ομως, στις 13 Ιούνη, ο λαός μας έχει τη δύναμη να τιμωρήσει αυτούς που καθημερινά χαλκεύουν τις αλυσίδες του για να μεγαλώνουν τα δικά τους κέρδη.

Εχει τη δύναμη να κάνει ένα βήμα μπροστά, να φέρει πιο κοντά το δικό του «καιρό», την ώρα που θα τις σπάσει, για να μπορεί ν' ανακράξει μαζί με το Γύφτο του Ποιητή στους μαντατοφόρους των βασιλιάδων:

«...

γιορτάζουμε

το συντριμμό των αλυσίδων,

ό,τι κι αν είναι, από διαμάντια ή από σίδερα

...

Ολος ο κόσμος, ένας κόσμος, γύφτος,

σε δόξας θρόνο απάνω, πλάστης,

με το σφυρί του και με το βιολί,

της αψεγάδιαστης Ιδέας. η πλάση

σε περιβόλι του Μαγιού ένα πανηγύρι,

και μια πατρίδα η Γη»9

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάαρ, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Παρίσι VIII και στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης

2. Αναδημοσίευση, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 23/5

3. 10ο Thessaloniki Forum: Διοργάνωση ΣΒΒΕ, Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, παρόντες κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες απ' όλη τη ΝΑ Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως ο κ. Μίλερ, που τον ενδιαφέρουν ακόμα και τα ...σκουπίδια

4. ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24/5

5, 6, 7, 8. Από τη Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές του 2004

9. Από το «Δωδεκάλογο του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά.


Γιάννα ΠΑΤΕΛΑΚΗ
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών η Βόρεια Ελλάδα(2021-06-03 00:00:00.0)
Ολα για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση»(2019-11-08 00:00:00.0)
Επικύρωση συμφωνιών για την προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών(2016-11-09 00:00:00.0)
Πέταξαν τη σκούφια τους...(2013-10-19 00:00:00.0)
Στην "αγκαλιά" της ΔΕΕ(1995-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ