Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«THESSALONIKI FUTURE THINKING DIALOGUES»
Στο επίκεντρο των αμερικανικών σχεδιασμών η Βόρεια Ελλάδα

Νέα «αμερικανική γωνιά» στήνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη

Από τις χτεσινές συναντήσεις του Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
Από τις χτεσινές συναντήσεις του Πάιατ στη Θεσσαλονίκη
Τη δημιουργία μιας νέας «αμερικανικής γωνιάς» της πρεσβείας των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε χτες ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, συμμετέχοντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τίτλο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues».

Σύμφωνα με τον Πάιτ, το «Thessaloniki TechLab» σχεδιάζεται να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝΘ, και όπως και οι άλλες δύο «αμερικανικές γωνιές» που λειτουργούν ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, σε Βέροια και Ξάνθη, θα επικεντρώσει τη δραστηριότητά του γύρω από τις νέες τεχνολογίες, στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρέμβασης των ΗΠΑ σε όλα τα πεδία, από την Εκπαίδευση έως τις επιχειρήσεις, τη δημιουργία φιλοαμερικάνικου κλίματος κ.λπ.

Οπως τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα, με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σ. Καλαφάτη, το «Thessaloniki TechLab» «θα δημιουργηθεί από αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμούς στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι "Pfizer", "Cisco" και το hub καινοτομίας της "Deloitte", το οποίο δίνει τη δυνατότητα να προσελκύσουμε νέες αμερικανικές επενδύσεις και να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη μετάβασή της στην πράσινη Ενέργεια».

Από την πλευρά του ο Σ. Καλαφάτης ανέφερε ενδεικτικά πεδία μελλοντικών επενδύσεων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και στη Θράκη, που αποτελούν οι τομείς της «πράσινης οικονομίας», της Ενέργειας, του Τουρισμού και των νέων τεχνολογιών.

Για άλλη μια φορά ο Αμερικανός πρέσβης, στη συζήτηση όπου συμμετείχε στο συνέδριο, αναφέρθηκε στα «πλεονεκτήματα» που εντόπισε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου προχωρά με έντονους ρυθμούς η πολυεπίπεδη παρέμβαση των ΗΠΑ για την προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή. Ξεχώρισε ανάμεσά τους το «καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό», τη «μεγάλη ποικιλία πανεπιστημίων» και το γεγονός ότι αποτελεί για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους «πύλη για μια ευρύτερη αγορά 30 εκατομμυρίων ανθρώπων», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη Θεσσαλονίκη «μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου κεφαλαίου» για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα, παρουσιάζοντάς την ως παράδειγμα «του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές εταιρείες αξιοποιούν την παρουσία τους εδώ για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ευρύτερη περιοχή».

«Σίγουρα δεν έχουμε τελειώσει εδώ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην παρουσία του αμερικανικού κεφαλαίου στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικά νευραλγικό ρόλο που διαδραματίζει η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης στις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόσθεσε πως μετά τη «ναυαρχίδα» της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, την «Pfizer», όπως και τις επενδύσεις των «Cisco», «Deloitte» και ΙΒΜ, θα υπάρξουν και άλλες αμερικανικές εταιρείες που θα αναπτύξουν δραστηριότητα στην περιοχή στο μέλλον, ενώ δήλωσε επίσης ότι «δεν παύει να εκπλήσσεται» στα πολυάριθμα ταξίδια του στην περιοχή από τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα και στις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας εταιρεία παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Δράμα και εταιρεία παραγωγής μπαταριών στη Θράκη.

Επιπλέον, ο Πάιατ προανήγγειλε επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αργότερα μέσα στον χρόνο, ώστε να επικυρωθεί διά ζώσης η υποστήριξη του ίδιου και του Ελληνα ομολόγου του, Ν. Δένδια, στον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ», στο πλαίσιο του οποίου, όπως υποστήριξε, θα ενισχυθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς (αμυντική συνεργασία, κρατική ασφάλεια, Παιδεία και Πολιτισμός, Ενέργεια, επενδύσεις).

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο Πάιατ συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα.

«Ταυτόσημοι» οι στόχοι ΗΠΑ - ΕΕ για την περιοχή

Εξάλλου, από το βήμα του στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έναν κόμβο καινοτομίας, τεχνολογίας κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί ταυτόσημη επιλογή τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ. Τόνισε επίσης ότι για να δουλέψει «θα απαιτηθεί να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στις ακαδημαϊκές, στις ερευνητικές, στις επιχειρηματικές, στις επενδυτικές, στις περιφερειακές και τοπικές κοινότητες».

Ενώ, παρουσιάζοντας κομμάτια του παζλ αυτής της «μεταμόρφωσης» της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο Μετρό, στο νέο αεροδρόμιο, στο λιμάνι και στη νέα σιδηροδρομική σύνδεση, που όπως είπε δείχνουν τις δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές αλλά και τις νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας (thessINTEC, Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας).

Νομοσχέδιο για την προώθηση των «πανεπιστημίων ΑΕ»

Από το βήμα αυτού του υβριδικού συνεδρίου, μάλιστα, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη βδομάδα κατατίθεται από τα υπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων το νομοσχέδιο που θα «λύσει τα χέρια» πανεπιστημιακών ερευνητών και ΑΕΙ, για την ίδρυση spin offs/τεχνοβλαστών και την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας.

Μάλιστα είπε ότι με πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καλύπτονται οι υπηρεσίες εξειδικευμένων δικηγόρων που θα βοηθούν τους ερευνητές στη διαδικασία κατοχύρωσης των εφευρέσεών τους με πατέντες.

Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένα μέτρα που εισηγείται το νομοσχέδιο, όπως η άδεια για την ίδρυση spin off να δίνεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο αντί της Συγκλήτου, κ.λπ. Πρόσθεσε ότι ζητήματα που αφορούν τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε επιχειρηματική ιδέα, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και την προώθησή τους στην αγορά θα τα διαχειρίζονται τα Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας των ΑΕΙ, και τα ΑΕΙ θα έχουν δικαιώματα και έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα ερευνητών - μελών τους. Επίσης είπε ότι θέματα επιχειρηματικότητας και συνεργειών θα περάσουν στις ΕΛΚΕ των ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ