Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Ψηφίστηκαν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες από τους κυβερνητικούς βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση, με το οποίο η κυβέρνηση επαναφέρει και μάλιστα σε χειρότερη μορφή το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Οπως επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, η κυβέρνηση αξιοποιώντας δεόντως την «κολοβή» απλή αναλογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να «αποκαταστήσει την τάξη» και την «κυβερνησιμότητα» στους δήμους και τις Περιφέρειες, φέρνοντας το εκλογικό σύστημα που διασφαλίζει την απόλυτη κυριαρχία στην πρώτη δύναμη, αρκεί να έχει συγκεντρώσει στο 43% των ψήφων. Αλλωστε, όπως διερωτήθηκε ο υπουργός, «γιατί είναι αντιπροσωπευτικότερη δηλαδή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», αφού ο νόμος του «δεν προβλέπει απλή αναλογική για την εκλογή δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή».

Οπως αναδείχθηκε και στη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, το επίδικο των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση, των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων (όλα καταψήφισαν) είναι πώς δήμοι και Περιφέρειες θα φέρουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε πέρας τα «μπίζνες plans» των επενδυτών, με τον λαό να πληρώνει και εδώ το μάρμαρο με την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών, παραχώρηση δημόσιων και ελεύθερων χώρων, παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Η διαφορά τους είναι αν αυτό θα γίνει μέσα από συνεργασίες και συναινέσεις, «μακριά από το κομματικό κράτος», κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ή όχι.

Για παράδειγμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Βαρδάκης διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν προηγήθηκε μια αυτονόητη για την κοινή λογική συζήτηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αναδιάταξη των αρμοδιοτήτων τους, που έχει εξαγγελθεί, για τον τρόπο διαχείρισης και εκτέλεσης έργων στους χώρους ευθύνης τους, που συνδέονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εμφάνισε ως προοδευτική τη δική της καλπονοθευτική πρόταση, που διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης στο ποσοστό του πριμ ως παραπάνω έδρες που θα πάρει η πρώτη δύναμη για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία. Στο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Τοπική Διοίκηση στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας αναφέρθηκαν εκτενώς και τα άλλα αστικά κόμματα.

Καβγαδίζουν για να κρύψουν ότι έχουν τον ίδιο χαβά

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη δευτερολογία του σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, έκανε λόγο για «κρεσέντο» υποκρισίας και αποπροσανατολισμού του λαού.

Οπως τόνισε, το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτη ότι με το εκλογικό σύστημα θα λυθούν τα προβλήματα του λαού που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική, όμως «σημαίνει ότι το εκλογικό ποσοστό να εκφράζεται και σε ποσοστό εδρών. Αυτό δεν είναι το τίμιο και το ηθικό;». Ενώ επισήμανε ότι με το «αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να πετάξει από τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε προοδευτική ριζοσπαστική φωνή. Προωθεί τη διαμόρφωση πλαστών πλειοψηφιών τις οποίες θα αξιοποιήσει για τη χειραγώγηση της συνείδησης του λαού με εκβιαστικά διλήμματα αναπαράγοντας και τη θεωρία της χαμένης ψήφου».

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι αυτός έδωσε το πάτημα στην κυβέρνηση, ενώ πίσω από τους καβγάδες τους είναι η συμφωνία στη στρατηγική, όπως είναι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, οι παραχωρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ο επιχειρηματικός ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, βρίσκεται «ο ίδιος χαβάς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέδειξε επίσης τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στο ρόλο και το χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, ώστε να λειτουργούν οι δήμοι ως επιχειρήσεις και «μαγαζιά», οι δημότες να μετατρέπονται σε πελάτες, να πληρώνουν στη λογική της ανταποδοτικότητας υπέρογκα δημοτικά τέλη, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, εισιτήρια σε αθλητικές και πολιτιστικές δομές και να αξιοποιούνται οι ακίνητες περιουσίες των δήμων από «επενδυτές», ανοίγοντας τον δρόμο στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ