Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια, κόντρες και «παιχνίδι εντυπώσεων» για τη διανομή των εμβολίων

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει πού θα διανείμει 80 εκατ. δόσεις, ενώ οι BRICS υποστηρίζουν μια «άρση» της πατέντας...

Eurokinissi

Την ώρα που συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, με πάνω από 3,577 εκατ. θύματα, οι ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια και η παραγωγή τους με σκοπό το κέρδος βάζουν διαρκώς εμπόδια στην αντιμετώπισή της.

Οι ΗΠΑ, που δεν έχουν εγκρίνει ακόμα το εμβόλιο της «AstraZeneca», μέσα στις ερχόμενες βδομάδες θα ανακοινώσουν πώς σχεδιάζουν να διανείμουν 80 εκατ. δόσεις εμβολίων («Pfizer» - «BioNTech», «Moderna», «Johnson & Johnson», «AstraZeneca») παγκοσμίως, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο, ο οποίος μαζί με άλλους πέντε ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είχε απευθύνει έκκληση στα ισχυρά κράτη να μη δεσμεύουν πολλαπλάσιες δόσεις εμβολίων, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στη «δίκαιη διανομή» των εμβολίων...

Αφήνοντας αιχμές κατά της Κίνας, στο πλαίσιο του μεταξύ τους ανταγωνισμού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμα ότι «θα διανείμουμε εμβόλια χωρίς πολιτικές αξιώσεις από αυτούς που θα τα λάβουν», αλλά θα γίνει ανάλογα με την «επιδημιολογική κατάσταση», σε συντονισμό και με τον μηχανισμό διανομής εμβολίων COVAX.

Ο Αλβαράδο, ωστόσο, δήλωσε ότι ήλπιζε σε μια άμεση ανακοίνωση των σχεδίων για τη διανομή των εμβολίων.

Πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρνηθεί μέχρι τώρα να εξαγάγει εμβόλια για να ανασχεθούν επιδεινούμενα ξεσπάσματα της επιδημίας από την Ινδία έως τη Βραζιλία, όπου νέα, πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι περίπου οι μισοί ηγέτες του κόσμου τού έχουν ζητήσει εμβόλια.

Καθώς η επιδημιολογική εικόνα στις ΗΠΑ βελτιώνεται και προωθούνται οι εμβολιασμοί, η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανιστεί ως «ηγέτιδα δύναμη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να εμποδίσει την επιρροή της κινεζικής και της ρωσικής «διπλωματίας των εμβολίων». Η κυβέρνηση Μπάιντεν δάνεισε παλιότερα κάποια αχρησιμοποίητα εμβόλια της «AstraZeneca» στον Καναδά και στο Μεξικό, και εξετάζει επιλογές για εξαγωγή εμβολίων σε Καναδά, Κεντρική Αμερική και αλλού.

Στο μεταξύ, προχτές η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν πλεονάζοντα εμβόλια κατά της COVID-19, υπό το πρίσμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και της οικονομικής επιβράδυνσης.

«Αρση της πατέντας» ζητάνε οι BRICS

Στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, οι ΥΠΕΞ της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) ζήτησαν την Τρίτη την επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων, σημειώνοντας ότι η προσωρινή άρση των πατεντών για τα εμβόλια θα βοηθήσει τις «φτωχότερες χώρες» να καταπολεμήσουν την πανδημία. Ινδία και Νότια Αφρική, που είναι μεγάλες παραγωγοί γενόσημων φαρμάκων και εμβολίων, πρωτοστατούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για «προσωρινή άρση» της πατέντας των εμβολίων και άλλων σκευασμάτων κατά της COVID-19.

Οι BRICS υπογραμμίζουν επίσης «τον επείγοντα χαρακτήρα της ταχείας ανάπτυξης εμβολίων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».

Από την άλλη, Ρωσία και Κίνα είναι παραγωγοί εμβολίων, επομένως το αίτημα για «επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων» αφορά και τις ίδιες. Η Ρωσία - με περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες - προωθεί συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες για την παραγωγή του εμβολίου «Sputnik V» σε άλλες χώρες και μοιράζεται την τεχνογνωσία, επιδιώκοντας να κερδίσει σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο της «Sinovac» για επείγουσα χρήση για ενήλικες από 18 ετών και άνω, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται δύο έως τέσσερις βδομάδες μετά την πρώτη. Πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο της Κίνας το οποίο εγκρίνεται από τον ΠΟΥ.

Νέα επεισόδια στην κόντρα για το ξέσπασμα της πανδημίας

Η γερμανική καγκελαρία διέψευσε χτες ότι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε επικίνδυνες για την υγεία της - λόγω κορονοϊού - συναντήσεις κατά την επίσκεψή της στη Γουχάν στις αρχές Σεπτέμβρη 2019, λέγοντας πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.

Η βρετανική «Daily Mail» και η αμερικανική «Wall Street Journal» είχαν αφήσει σχετικά υπονοούμενα σε ρεπορτάζ τους. Πρόσφατα η «Daily Mail» έγραψε ότι μια γυναίκα ηλικίας 61 ετών στη Γουχάν είχε ήδη μολυνθεί στα τέλη Σεπτέμβρη 2019 και η «Wall Street Journal» - επικαλούμενη τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - ότι αρκετοί υπάλληλοι του Λοιμωξιολογικού Ινστιτούτου της Γουχάν νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβρη του 2019.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπήρχαν κρούσματα κορονοϊού στη Γουχάν ήδη από τον Σεπτέμβρη. Ωστόσο, επρόκειτο για κρούσματα από το περιβάλλον του ερευνητικού εργαστηρίου του Ινστιτούτου Ιολογίας της πόλης. Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να είχε έρθει σε επαφή η καγκελάριος με τον SARS-CoV-2 στη Γουχάν», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Νανοδομών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ. Ηταν ο πρώτος Γερμανός ερευνητής που δημοσίευσε μελέτη, τον Φλεβάρη, με τον ισχυρισμό ότι η πανδημία προκλήθηκε από εργαστηριακό ατύχημα στο Ινστιτούτο της Γουχάν.

Τουλάχιστον 220 εκατ. άνεργοι φέτος

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον κόσμο φέτος, από 205 εκατ. το 2020 και 187 εκατ. το 2019, με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) να κάνει λόγο για «αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας», που «επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες». Τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας και της καπιταλιστικής κρίσης είναι οι εργαζόμενοι και τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ετσι, το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται φέτος στο 6,3% και η όποια «αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν, τουλάχιστον μέχρι το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνικές Προοπτικές: Τάσεις 2021».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έκθεσης, ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν ληφθούν υπόψη οι μειωμένες ώρες εργασίας που επιβλήθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι απώλειες ωρών εργασίας το 2020 σε σχέση με το 2019 αντιστοιχούσαν στο ισοδύναμο των 144 εκατ. θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, ένα έλλειμμα που διαμορφώνεται σε 127 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους.

Κυρίως στην Ευρώπη - μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας - οι εργαζόμενοι διατηρήθηκαν σε προγράμματα μειωμένου ωραρίου. Οι γυναίκες, οι νέοι και τα 2 δισ. άνθρωποι που απασχολούνται στην «άτυπη οικονομία» είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο, και 108 εκατ. περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούνται φέτος «φτωχοί» ή «ακραία φτωχοί» συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την ILO.

Στην Αφρική η πανδημία έφερε ύφεση - για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια -, αυξανόμενη βία και υψηλή ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση «Ibrahim Forum Report» για το 2021.

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας ανακοίνωσε το Ισραήλ

Τέλος, μικρό αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό με «Pfizer» εντόπισε το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, κυρίως σε νέους άνδρες 16 έως 30 ετών, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο.

Από τον Δεκέμβρη του 2020 μέχρι τον Μάη εντοπίστηκαν στο Ισραήλ 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανάμεσα σε περισσότερους από 5 εκατ. εμβολιασθέντες. Οι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύτηκαν μέχρι και τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες.

Συμβουλευτική ομάδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχε συστήσει τον Μάη να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σύνδεση εμφάνισης μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως της «Pfizer» και της «Moderna».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ