Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΥΡΩΤΑ
Δυνατό «όχι» στη χωματερή πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣτΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, αντιδρώντας στη δημιουργία «σκουπιδοεργοστασίου» και χωματερής από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ μέσω ΣΔΙΤ Πελοποννήσου στη θέση Ξηροκάμπια της δημοτικής ενότητας Σκάλας, κοντά στον ποταμό Ευρώτα. Στο ΣτΕ εκδικάστηκε προσφυγή του δήμου Ευρώτα που ζητά την ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την απόφαση να αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Απαιτούμε από κυβέρνηση και δικαστές να μη νομιμοποιήσουν αυτό το οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα δίπλα στα σπίτια μας, πάνω στον ποταμό Ευρώτα, του οποίου τη χρηματοδότηση απέρριψε η ΕΕ και το κόστος λειτουργίας του θα το πληρώσουμε εξολοκλήρου οι κάτοικοι της Πελοποννήσου μέσω του πενταπλασιασμού των δημοτικών τελών».

Οπως είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Σ. Ζουμπούκος, μέλος της Επιτροπής, οι κάτοικοι βρέθηκαν έξω από το ΣτΕ «κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στη χωματερή, ο οποίος είναι αγώνας για την ίδια τη ζωή. Δηλώνουμε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθούν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για διαχείριση απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία των κατοίκων».

Η Επιτροπή καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, η οποία με ειδική «φωτογραφική» τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη αφαίρεσε από τους δήμους την αρμοδιότητα της χορήγησης άδειας για έργα που χαρακτηρίζονται «στρατηγικές επενδύσεις» και τη μετέφερε στον υπουργό Περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει και με την Περιφέρεια για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Οπως επισημαίνει ο Σ. Ζουμπούκος, «για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η ΤΕΡΝΑ αποφασίζει και η κυβέρνηση νομοθετεί για χάρη της, με σύμβαση για 28 χρόνια, προωθώντας ένα έργο ταφόπλακα και υγειονομική βόμβα για την περιοχή. Προειδοποιούμε ότι όσα τεχνάσματα κι αν επιχειρήσουν, θα μας βρουν μπροστά τους. Το οφείλουμε στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας. Κυρίαρχη δύναμη ήταν, είναι και θα είναι ο λαός και νόμος είναι το δίκιο του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ