Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους παρέμβασης στο εσωτερικό των κομμάτων

Υπερψηφίστηκε χτες με συνοπτικές διαδικασίες και τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελ. Λύσης

Eurokinissi

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τα πολιτικά δικαιώματα «των καταδικασμένων για εγκληματικές πράξεις», με την οποία η κυβέρνηση, προβάλλοντας ως πρόσχημα την αντιμετώπιση των καταδικασθέντων της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των καταστατικών των κομμάτων, των οικονομικών τους, του τρόπου οργάνωσης και εκλογής της ηγεσίας τους, και μάλιστα στο διηνεκές.

Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια και των άλλων αστικών κομμάτων, πέρασε την τροπολογία με συνοπτικές διαδικασίες. Μία μέρα συζήτηση στην Ολομέλεια και την επομένη, δηλαδή χτες, ψήφιση.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας, ώστε αυτή να συζητηθεί και να μελετηθεί στη Βουλή ολοκληρωμένα, με κανονικές διαδικασίες και με τη συμμετοχή φορέων, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε ασυζητητί από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους λοιπούς.

Το κυβερνητικό αυτό νομοθέτημα δεν στερεί πολιτικά δικαιώματα από τους χρυσαυγίτες. Αυτό που κάνει είναι να προβλέπει μεν ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές κόμμα που έχει στην ηγεσία του, στα διοικητικά συμβούλια, σε διοικούσες επιτροπές ή ως νόμιμο εκπρόσωπο, μέλος που έχει καταδικαστεί οριστικά για εγκληματικές πράξεις, όμως σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα όσα προβλέπει ο «τρομονόμος», ο οποίος φέρει ατόφια τη σφραγίδα της ΕΕ, εμπλουτίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βάζει στο στόχαστρο, χαρακτηρίζοντας ως «τρομοκρατική ενέργεια», την ελεύθερη έκφραση που αμφισβητεί το εκμεταλλευτικό σύστημα, προδιαγράφοντας ακόμα μεγαλύτερη περιστολή των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Προβλέπεται ακόμα ότι απαγορεύεται σε αυτό το κόμμα η ιδιωτική χρηματοδότηση, και τα καταδικασμένα μέλη του που βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις αποκλείονται από την ραδιοτηλεοπτική προβολή.

Αλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης, όταν παρουσίασε στην Ολομέλεια την τροπολογία, είπε ότι δεν πρόκειται για «αποστέρηση του εκλέγειν, ούτε του εκλέγεσθαι», «γιατί το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει» καθώς απαιτεί αμετάκλητη καταδίκη, από τον Αρειο Πάγο. Αλλά πρόκειται «για διοικητικούς περιορισμούς», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «εδώ ρυθμίζουμε τη λειτουργία των κομμάτων, όχι τα πολιτικά δικαιώματα των καταδίκων».

Μάλιστα, χτες διευκρίνισε για τη Χρυσή Αυγή ότι «αυτό που τη θέτει στη φυλακή δεν είναι το "ναζιστική", αλλά οι εγκληματικές της πράξεις»... Ο ίδιος, επίσης χτες, επιχείρησε να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ, λέγοντας πως «με αυτό που λέτε, λέτε στην πραγματικότητα το εξής: "Δεν το ψηφίζω γιατί υπάρχουν διατάξεις για τις τρομοκρατικές οργανώσεις»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εισηγητή του, Μ. Χατζηγιαννάκη, επανέλαβε χτες ότι η κυβερνητική τροπολογία είναι «η μόνη ενδεδειγμένη λύση». Ενώ από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο Χ. Καστανίδης, επιβεβαιώνοντας τους δρόμους που ανοίγει η τροπολογία, πρότεινε «επ' ευκαιρία» να συμπεριληφθεί «και μια γενική διάταξη, που δεν θα επιτρέπει την ανακήρυξη συνδυασμών σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που προφανώς εκ του καταστατικού και των διακηρύξεων φαίνεται να υπονομεύουν ή μπορούν να υπονομεύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα», δηλαδή την εξουσία της αστικής τάξης.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Η επιμονή της κυβέρνησης γεννά πολλά ερωτήματα...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δίνοντας απάντηση, ανέφερε καταρχάς ότι ο φασισμός είναι παιδί του συστήματος, ο «εκτελεστικός του βραχίονας» και ο λαός με την πάλη του μπορεί να τον αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, να τσακίσει το αυγό του φιδιού.

Ειδικά για την τροπολογία, ανέφερε ξανά αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ την καταψηφίζει. Οπως τόνισε, «είναι πρόσχημα ότι έρχεται για τον διοικητικό αποκλεισμό της ΧΑ, αφού μπορεί να αναδειχθεί αναποτελεσματική και "κενό γράμμα"».

Οπως εξήγησε: «Πρώτον, μπορεί και η ίδια η ΧΑ να κατέβει στις εκλογές, αν έχει ηγεσία - "μαϊμού".

Δεύτερον, οι ίδιοι οι καταδικασμένοι μπορούν να κατέβουν με άλλο κόμμα, αρκεί να μη φαίνονται ως στελέχη και να υπάρχει ένας "μαϊμού" ηγέτης.

Τρίτον, ανοίγει την κερκόπορτα και τον ασκό του Αιόλου - και ήρθε πολύ γρήγορα να μας επιβεβαιώσει η τοποθέτηση του κ. Καστανίδη, που είναι απαράδεκτη, και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο βρώμικος ρόλος που έπαιξε ιστορικά η σοσιαλδημοκρατία. Δηλαδή, υπάρχουν οι απαράδεκτες διατάξεις του "τρομονόμου", που είναι επικίνδυνες για τα ατομικά συλλογικά δικαιώματα και αυτές τις έχουμε καταγγείλει. Μπορεί να υπάρξει ελαστική ερμηνεία για μια σειρά άλλων διατάξεων που προβλέπονται μέσα. Είπατε ότι είναι για κακουργηματικές πράξεις. Και ποιος μας αποκλείει το ενδεχόμενο αύριο ότι δεν θα το γενικεύσετε και για πλημμεληματικές πράξεις; Αρα θα έχει ψηφιστεί μια τροπολογία που δίνει όλες αυτές τις δυνατότητες», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι «είμαστε κράτος - μέλος της ΕΕ και η ΕΕ έχει τον αντικομμουνισμό ως επίσημη ιδεολογία, και μάλιστα παίρνουν και μέτρα. Είναι πολύ πρόσφατη η τροποποίηση του κανονισμού της ΕΕ από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι μπορεί μετά από δική του πρωτοβουλία ή αιτιολογημένη αίτηση ομάδας πολιτών να ζητήσουν να ελεγχθεί η συμμόρφωση πολιτικού κόμματος με τις αρχές της ΕΕ. Ηδη σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύεται η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι το ΚΚΕ από την αρχή με την καταδίκη της ΧΑ κατέθεσε πρόταση με την οποία δεν υπήρχε συνταγματικό κώλυμα, καθώς προέβλεπε την τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ακόμα κι αυτοί που είχαν καταδικαστεί με πρωτόδικη απόφαση «για εγκλήματα συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, του άρθρου 178 του ΠΚ».

Γεννά πολλά ερωτήματα, τόνισε, το ότι η κυβέρνηση φέρνει τη διάταξη χωρίς να υπάρχει κάτι επείγον, ενώ θα μπορούσε να τη φέρει με την τακτική διαδικασία. «Σας είπαμε αποσύρετέ την και ελάτε να το ξανασυζητήσουμε. Ομως εσείς επιμένετε σε αυτήν τη διαδικασία, που γεννά πολλά ερωτήματα, αμφιβολίες, και ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ