Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» στην υπηρεσία του αστικού κράτους

Με επιτυχία η εκδήλωση των ΚΟ Μισθωτών - Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών & Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες της Αττικής του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29/5 η εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων Μισθωτών - Αυτοαπασχολούμενων Λογιστών και Εργαζομένων στις Ελεγκτικές Εταιρείες της Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «My data & Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Κράτους», με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

Ο Γ. Λιονής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η ανάγκη για ισχυροποίηση του αστικού κράτους προϋποθέτει μια σειρά μετασχηματισμών, όπως αυτή της ψηφιοποίησης, αλλά και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και την ένταση της εκμετάλλευσης μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα έχουν τόσο οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρότερες επιχειρήσεις με την εφαρμογή των myDATA και την «ψηφιοποίηση της οικονομίας», όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, τη δυνατότητα του αστικού κράτος να ασκεί αποτελεσματικότερα την οικονομική πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, γεγονός που θα επιδράσει στην εκτίναξη των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων παράλληλα με το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων στο λογιστικό κλάδο αλλά και γενικότερα.

Σημείωσε ότι «όσο θαυμαστή και αν είναι η τεχνολογία, που δεν έρχεται από το πουθενά αλλά είναι αποτέλεσμα δεκαετιών ή ακόμα και αιώνων ως ώριμη κοινωνική εργασία, στις συνθήκες του καπιταλιστικού συστήματος αντί να απελευθερώνει τον εργαζόμενο, να βελτιώνει τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, δυστυχώς επιδεινώνει και τους όρους εργασίας, αλλά και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».


Τόνισε ότι για το ΚΚΕ το πρόβλημα δεν είναι η τεχνολογία, που μπορεί να μας κάνει να ζούμε καλύτερα. Ανέδειξε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδος. Οτι η επίθεση στα δικαιώματά μας δεν έχει τεχνολογικό περιεχόμενο αλλά ταξικό πολιτικό χαρακτήρα και το ζητούμενο είναι ποια τάξη είναι στην εξουσία. «Ως ΚΚΕ επιμένουμε να φωτίζουμε και να φωνάζουμε ότι τα δικαιώματά μας και τα κέρδη των καπιταλιστών είναι ασύμβατα, δεν μπορούμε να διευθετήσουμε την καπιταλιστική εκμετάλλευση, μπορούμε να την καταργήσουμε». Τόνισε «την ανάγκη της σύγκρουσης με τον αντίπαλο και την προετοιμασία των δυνάμεων για την τελική οριστική λύση, για την οριστική τελική σύγκρουση που θα οδηγήσει την κοινωνία στο ριζικά διαφορετικό δρόμο της εργατικής εξουσίας και του σοσιαλισμού».

Σημείωσε τις μεγάλες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας θα μπορούσε να επιτρέψει, εάν ξεριζώναμε το πραγματικό πρόβλημα, μια πραγματική εκτόξευση της παραγωγικότητας της εργασίας. Με τις ψηφιακές τεχνολογίες, κάτω από έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου θα ελέγχαμε εμείς την παραγωγική διαδικασία, οι εργαζόμενοι άνθρωποι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που σήμερα φαίνονται δυσεπίλυτα. Οι εργαζόμενοι θα δούλευαν αντί για 8 ώρες σήμερα, 6, 5 και 4 ώρες τη μέρα, γιατί αυτά είναι τα επίπεδα παραγωγικότητας της εργασίας. Θα μπορούσε να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο ευχάριστη και αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει να ανοίξουμε».

Κατέληξε αναδεικνύοντας τον ρόλο του επιστήμονα λογιστή στο σοσιαλισμό. Ο επιστήμονας λογιστής στις συνθήκες του σοσιαλισμού θα μειώσει τον χρόνο που θα πρέπει να εργάζεται, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί σε ουσιαστικές λειτουργίες λογιστικής που είναι συνδεμένες με την εργατική εξουσία και τον κεντρικό σχεδιασμό που πρέπει να έχει αυτή. Τόνισε ότι οι επιστήμονες λογιστές στον κεντρικό σχεδιασμό και την εργατική εξουσία θα παίξουν καταλυτικό ρόλο όχι απλά για να μετρούν αλλά στο πώς πρέπει να οικοδομηθεί η νέα σχέση εξουσίας, η νέα σχέση παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός.

Στην εκδήλωση σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Κώστας Δράκος, μέλος της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης, αυτοαπασχολούμενος λογιστής και μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Ελσα Ζαμπέτα, στέλεχος του Κόμματος και εκλεγμένη στην Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ