Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ»
Οι τραγικές ελλείψεις εκπέμπουν «SOS» μπροστά στην επανένταξη στη γενική εφημερία

Κινητοποίηση αύριο στην πύλη του νοσοκομείου και στην 1η ΥΠΕ

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος» προχωρούν εργαζόμενοι του νοσοκομείου αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ., και στη συνέχεια, στη 1 μ.μ., στην 1η ΥΠΕ (Ζαχάρωφ 3, Μετρό «Αμπελόκηποι»), απαιτώντας άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και ασφαλείς υποδομές για ασθενείς και εργαζόμενους.

Μπροστά στην επανένταξη του νοσοκομείου στο πρόγραμμα γενικών εφημεριών της 1ης ΥΠΕ την Κυριακή 6/6, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι «θα συνεφημερεύουμε με το "Ιπποκράτειο" και τον "Ερυθρό". Μετάφραση; Θα είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο για όλη τη Δυτική Αττική και τον Βόρειο Τομέα. Πέραν τούτου, όλοι γνωρίζουμε άριστα τα σοβαρότατα προβλήματα του νοσοκομείου, τα οποία οι διοικούντες είχαν ολόκληρο χρόνο μπροστά τους για να επιλύσουν».

Οι πιο συγκεκριμένες καταγγελίες των εργαζομένων είναι χαρακτηριστικές του πώς η «κανονικότητα», που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι τάχα επανέρχεται στα νοσοκομεία, τα βρίσκει σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία, αλλά με αυξημένες ανάγκες, αφού η νοσηρότητα έχει αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι αναδεικνύουν τα εξής:

  • Επικίνδυνη υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό.
  • Σοβαρή υποστελέχωση σε λοιπό προσωπικό, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι επαυξημένες και σύνθετες ανάγκες της πανδημίας (πόση ώρα θα ιδροκοπούν και θα αντέχουν με ΜΑΠ οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς, οι ιατροί κ.ά. εάν είμαστε "τρεις κι ο κούκος";). Πολλοί συνάδελφοι που προσλήφθηκαν είναι συμβασιούχοι, που σημαίνει ότι αφενός είναι άπειροι και χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη, αφετέρου θα απολυθούν εν ευθέτω χρόνω.
  • Καμία πρόνοια για χωροταξική επάρκεια και ασφάλεια, με την πανδημία σε εξέλιξη. Δεν μας έχει επιδοθεί κανένα έγγραφο σχέδιο από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και τη διοίκηση για το πώς συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν οι χώροι για την πρόληψη ενδονοσοκομειακής διασποράς. Υπενθυμίζουμε ότι το δωματιάκι 2 επί 2, που λειτουργούσε ως χώρος εξέτασης "υπόπτων - εμπυρέτων" πέρυσι, είναι παντελώς ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους εξεταζόμενους και το προσωπικό. Επίσης, δεν χωράει φορεία. Πέρυσι τα φορεία με ασθενείς με εμπύρετο στοιβάζονταν στο προαύλιο, και εξετάζαμε σε κοινή θέα. Πού λοιπόν θα εξετάζονται και θα περιμένουν οι ασθενείς με εμπύρετο, ώρες ολόκληρες, μέχρι να γίνει εισαγωγή ή να είναι σε θέση να αποχωρήσουν; Να βρουν λύση η διοίκηση και οι αρμόδιες επιτροπές, ως όφειλαν και οφείλουν.
  • Συνέχιση εμβολιαστικού προγράμματος, που απαιτεί επιπλέον χώρους και απασχόληση προσωπικού, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς στο δεδομένο κτίριο».
Επιστημονικό Συμβούλιο: «Επισφαλής και δυσχερής η επανένταξη στις γενικές εφημερίες»

Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που απέστειλε το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου προς τις διοικήσεις του νοσοκομείου και της 1ης ΥΠΕ, μετά τη συνεδρίασή του για το κατά πόσον είναι εφικτή η ασφαλής και κανονική ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα των εφημεριών. Στην ομόφωνη απόφασή του αναδεικνύει «χωροταξικά προβλήματα που χρονίζουν», όπως και την παρατεταμένη και επιδεινούμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά αναφέρεται στο Χειρουργικό, το οποίο όπως λέει «δεν δύναται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των εφημεριών», καθώς «η συμμετοχή του με μόνο 2 χειρουργούς καθιστά αυτήν απολύτως επισφαλή».

Για το Παθολογικό ότι «είναι ανέφικτο να υποστηριχθεί με ασφάλεια από 4 μόνο παθολόγους και είναι αδύνατον να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών».

Για το Ακτινοδιαγνωστικό, όπου υπηρετούν μόνο 3 γιατροί και πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα το Ακτινολογικό τμήμα, τον αξονικό τομογράφο και υπερηχοτομογραφία, ότι «καθιστά προδήλως τη λειτουργία του επισφαλή, τόσο για τους προσερχόμενους ασθενείς όσο και για το υπάρχον ιατρικό προσωπικό». Το εν λόγω τμήμα «υπέβαλε πρόγραμμα εφημεριών το οποίο αφήνει ακάλυπτες 13 μέρες του μηνός Ιουνίου».

Για το Αιματολογικό, σε περίπτωση αύξησης των δραστηριοτήτων του και πρόσθετης ανάγκης κάλυψης του εμβολιαστικού κέντρου, θα απαιτηθεί ενίσχυση με έναν επιπλέον γιατρό.

Τέλος, για το Καρδιολογικό, ότι «παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και μείζονα ζητήματα επάνδρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ