Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μπούσουλας των διεργασιών η αντιμετώπιση της «επιβλαβούς επιρροής» Ρωσίας - Κίνας

Ενώ ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ισχυρό ΝΑΤΟ χωρίς ισχυρή Τουρκία

Από συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2016, όταν ο δεύτερος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Από συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2016, όταν ο δεύτερος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Τη «σημασία των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς επιρροής από Ρωσία και Κίνα» υπογράμμισε ξανά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, αυτήν τη φορά με αφορμή προχτεσινή του τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συμφώνησε για τη σημασία «της προώθησης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφωνιών».

Με φόντο την αναθέρμανση των διεργασιών τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό (για το οποίο ειδικά ο Μπλίνκεν συνέστησε την «απαραίτητη ειλικρίνεια, ευελιξία και συμβιβασμό για την εξεύρεση κοινού εδάφους»), ο Μπλίνκεν εξέφρασε υποστήριξη στο μηχανισμό «3+1» Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, με δεδομένη τη σημασία που αποκτούν τα σχήματα αυτά για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, για τα οποία επαναλαμβάνεται διαρκώς ότι «δεν κλείνουν την πόρτα σε κανέναν», με το βλέμμα στραμμένο και στην όξυνση του παζαριού με την Τουρκία.

Ενόψει και της συνάντησης που θα έχουν οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι στη συνάντηση «εμείς θα ρωτήσουμε, γιατί οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας διέρχονται μια τόσο τεταμένη περίοδο», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (από την κυβέρνηση Μπάιντεν) είπε ότι «εκείνοι που "στριμώχνουν" την Τουρκία με αυτό τον τρόπο θα χάσουν έναν σημαντικό φίλο», επιλέγοντας να διαφημίσει πάντως τη χώρα του ως «ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο» στο ΝΑΤΟ, αλλά και να υποστηρίξει ότι ένα ΝΑΤΟ χωρίς ισχυρή Τουρκία δεν είναι ισχυρό ΝΑΤΟ. Ακόμα, δεν παρέλειψε να επικρίνει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με κουρδικές οργανώσεις (YPG/PYD), κατηγορώντας την ότι «κάνει τα στραβά μάτια» για την επικίνδυνη δράση τους. Σημειωτέον ότι αργά χτες το βράδυ, αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα για επαφές η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, λίγες μέρες μετά τις επαφές που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν, στο πλαίσιο περιοδείας της για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Κατά τα άλλα, ο Ερντογάν επανήλθε στις προσπάθειες της Αγκυρας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Κάιρο και διάφορες άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνεργασία στη «βάση του αμοιβαίου οφέλους».

Επίσης, στο προσκήνιο παραμένουν και οι όροι επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, για το οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι «αν επιθυμεί υγιείς σχέσεις με την Τουρκία, πρέπει να αποκηρύξει τις παράνομες πολιτικές του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εκτεταμένος διάλογος» με άξονα την «εταιρική σχέση στο ΝΑΤΟ»(2023-01-20 00:00:00.0)
Καταδίκη της ρωσικής εισβολής αλλά «σιγή» για τα αιτήματα του Κιέβου(2022-02-25 00:00:00.0)
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική «βοήθεια» στο Κίεβο(2022-01-20 00:00:00.0)
Συντονίζουν τη στάση τους οι ΝΑΤΟικοί ενόψει των παζαριών με τη Μόσχα(2022-01-05 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν(2021-10-28 00:00:00.0)
Το τουρκικό κεφάλαιο επαναφέρει αξιώσεις για τη «Γαλάζια Πατρίδα» του(2019-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ