Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η δίκη του «Ζέπελιν»

Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση» στις 9.00 το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (κτίριο 5, στην Ευελπίδων)

Eurokinissi

Στις 9 σήμερα το πρωί αναμένεται να εκδικαστεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (κτίριο 5 στην Ευελπίδων) η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την παύση της λειτουργίας του «Ζέπελιν». Την αίτηση κατέθεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Με ανακοίνωσή της, τις προηγούμενες μέρες, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογράμμιζε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων (κάμερες, «Ζέπελιν», αστυνομοκρατία, τρομο-λαγνεία κ.ά.), πραγματικό στόχο έχουν το λαϊκό κίνημα στη χώρα μας. Εξάλλου, όσον αφορά στο «Ζέπελιν», η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος του, η αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ανύπαρκτη, ενώ, αντίθετα, είναι δεδομένα τα προβλήματα στον απλό πολίτη που δημιουργεί η λειτουργία του.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλούσε και καλεί τον ελληνικό λαό και τις κοινωνικές του οργανώσεις, να εντείνουν την πάλη τους, για να καταργηθούν στην πράξη νόμοι και αποφάσεις που αντικειμενικά στοχεύουν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.

Σημείο προς σημείο

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, χαρακτηριστικά σημειώνεται:

Θα έπρεπε τουλάχιστον, για λόγους τυπικής νομιμότητας, να έχει ζητηθεί από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ) άδεια για τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων και για το αερόπλοιο, ενώ τυχόν απλή γνωστοποίηση της έναρξης λειτουργίας του προς την Αρχή υπείχε θέση αίτησης προς παροχή αδείας. Ακόμα, όμως, και αν είχε ζητηθεί η σχετική άδεια δε θα ήταν δυνατόν να δοθεί, ενόψει της βαρύτητας της προσβολής του ιδιωτικού βίου και της αρχής της αναλογικότητας να δοθεί άδεια λειτουργίας του, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ακολούθως, επισημαίνεται ότι για να γίνει νόμιμη η λειτουργία συστήματος παρακολούθησης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι:

1. Δε γίνεται λήψη και καταγραφή εικόνων ή του εσωτερικού κατοικιών.

2. Δεν είναι δυνατή η λήψη και ακρόαση συνομιλιών περιοίκων και περαστικών.

3. Πριν το άτομο εισέλθει στην εμβέλεια της βιντεοκάμερας ενημερώνεται με τρόπο πρόσφορο και σαφή (επαρκής αριθμός ευδιάκριτων πινακίδων σε εμφανή σημεία) ότι εισέρχεται σε χώρο, ο οποίος βιντεοσκοπείται, καθώς επίσης και για το σκοπό της βιντεοσκόπησης.

Μετά από αυτά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταλήγει ότι από τη φύση της λειτουργίας του αερόπλοιου, δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η τήρηση κανενός από τους παραπάνω κανόνες της Αρχής.

Μαζέψτε τους

Για το θέμα της χρήσης του «Ζέπελν» μίλησε στο «Ρ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, καυτηριάζοντας μια σημαντική παράμετρο. Αυτήν της μη ενημέρωσης της Βουλής. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Πίσω από τα φανταχτερά μπιχλιμπίδια της Ολυμπιάδας κρύβονται οι τεράστιες υπερβάσεις στα... ατελείωτα ή στα για πολλοστή φορά (βλ. πλατείες) εκτελούμενα έργα. Και πάνω από τα φώτα της πόλης, που θαμπώνουν, πετάει το "Ζέπελιν - χαφιές". Τι κι αν δε ζητήθηκε η άδεια της Βουλής. Τι κι αν στις αίθουσές της δε συζητήθηκε το θέμα. Ο πρώην πρόεδρός της, Απ. Κακλαμάνης είχε ευφυώς πει απευθυνόμενος σε υπουργό για τον Αμερικανό πρέσβη: "Μαζέψτε τον αυτόν τον ανθύπατο". Δεν εισακούστηκε, όπως αναμενόταν. Ας μην μας κάνει πλέον τίποτα εντύπωση».

Στο «Ρ» μίλησε και ο επ. καθηγητής Νομικής Γιώργος Κατρούγγαλος, αναπτύσσοντας το νομικό σκέλος του ζητήματος:

«Κατ' αρχήν το χαρακτηριστικό της υπόθεσης είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία δε θέλησε καν να ζητήσει άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ΕΛ.ΑΣ. απλώς περιορίστηκε να γνωστοποιήσει στην Αρχή την έναρξη λειτουργίας του αερόπλοιου, με τον ισχυρισμό ότι τα στοιχεία που θα συλλέγει δε θα είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Προφανώς, ο ισχυρισμός είναι εντελώς αντιφατικός με τον ίδιο το σκοπό - που ομολογεί το υπουργείο ότι - επιτελεί το αερόπλοιο. Και που είναι η συλλογή στοιχείων σχετικών με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Δεν είναι δυνατό να μην αποτελούν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσα στοιχεία συλλέγει.

Από την άλλη μεριά, κι αν είχαν ζητήσει άδεια, δε θα μπορούσαν να την πάρουν, γιατί υπάρχει μια οδηγία της Αρχής που ορίζει δύο τουλάχιστον όρους, οι οποίοι θα ήταν αδύνατον να ικανοποιηθούν στην περίπτωση του αερόπλοιου:

Ο πρώτος είναι η υποχρέωση προειδοποίησης των πολιτών που εισέρχονται στην εμβέλεια των συστημάτων παρακολούθησής του, δηλαδή ότι πρόκειται να είναι αντικείμενο παρακολούθησης από το αερόπλοιο.

Ο δεύτερος είναι η απαγόρευση συλλογής εικόνας από εισόδους κτιρίων ή το εσωτερικό κατοικιών.

Είναι προφανές ότι κανείς δεν μπορεί να παρέχει εγγυήσεις για τους δύο αυτούς όρους, σε ό,τι αφορά το "Ζέπελιν"».

Προσωπικότητες

Την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων υπογράφουν οι: Βρεττός Αγγελος δικηγόρος, Δημόπουλος Βασίλειος δικηγόρος, Διακογιάννης Ε. Ιωάννης δημοσιογράφος, Ζορμπαλά Αλεξάνδρα δικηγόρος, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος δικηγόρος, Καζάκος Κων/νος ηθοποιός, Καλαμούκης Ευθύμιος δημοσιογράφος, Καλτσώνης Δημήτριος Δρ. Νομικής, Κατρούγγαλος Γεώργιος Επ. Καθηγητής Νομικής, Κοιλάκος Σταμάτης, Κόρακας Ευστράτιος πρώην ευρωβουλευτής, Μπελαντής Δημήτριος, Μπόση Μαρία διεθνολόγος, Νικολόπουλος Ηλίας καθηγητής Παντείου, Πανούσης Ιωάννης καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαμάργαρης Θεοχάρης συνδικαλιστής, Ρέμπης Αγγελος συνταξιούχος Εφέτης, Ρούσης Γεώργιος καθηγητής Παντείου, Σκεπετάρης Χριστόφορος μέλος διοίκησης ΓΣΕΕ, Σουλελές Χρήστος μέλος διοίκησης ΑΔΕΔΥ, Σουλιώτης Δημήτριος συνδικαλιστής, Τσώλης Αλέξης συνδικαλιστής, Φραγκιαδάκη Μαρία μέλος διοίκησης ΠΟΣΠΕΡΤ, Χρύσης Αλέξανδρος καθηγητής Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ