Πέμπτη 5 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Ολοι σήμερα στην Ακρόπολη

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα στον Ιερό Βράχο

Το μανιτάρι της έκρηξης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, 1946
Το μανιτάρι της έκρηξης της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, 1946
Με αφορμή τη συμπλήρωση στις 6 και 9 του Αυγούστου 59 χρόνων από το βομβαρδισμό από τους Αμερικανούς, το 1945, με ατομικές βόμβες των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί σε κινητοποίηση του φιλειρηνικού κινήματος - μια επέτειος που φέτος συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και όλο το κλίμα τρομοϋστερίας που καλλιεργείται. Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό σήμερα, Πέμπτη, 5 του Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στην καθιερωμένη συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, τονίζονται τα παρακάτω:

«Στις 6 και 9 Αυγούστου του 2004 συμπληρώνονται 59 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι από τους Αμερικανούς.

59 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, οι ιμπεριαλιστές της Νέας Τάξης Πραγμάτων εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

59 χρόνια μετά, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε συναγερμό από τις εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια τα τελευταία χρόνια. Ποτέ πριν στην πρόσφατη ιστορία οι λαοί δε σήκωσαν το ανάστημά τους και δεν οργάνωσαν τέτοιες τεράστιες διαμαρτυρίες στο αντιπολεμικό κίνημα όσο αυτές ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ καταστρατηγούνται κατάφωρα. Το νέο δόγμα είναι "το δίκαιο του ισχυρού". To NATO πιστό σε αυτό το δόγμα απεργάζεται ως παγκόσμιος χωροφύλακας τα νέα του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακήρυξε το νέο δόγμα του προληπτικού πολέμου, που είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο. Κατάρτισε απροκάλυπτα τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν τον "άξονα του κακού". Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται η Κούβα, η Συρία, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, ενώ νέα απάνθρωπα και αντιδραστικά μέτρα παίρνονται από την ισραηλινή κυβέρνηση όπως η ανέγερση του τείχους.

Η κατοχή του 37% της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζεται, όπως επίσης και η ντε-φάκτο διχοτόμηση του νησιού.

59 χρόνια μετά και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο 30.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα ΝΜΙ (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) υιοθετώντας τη στρατηγική του προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος, εγκαταλείποντας τη δέσμευση όλων των πυρηνικών χωρών να μην κάνουν πρώτοι χρήση πυρηνικών όπλων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέους εξοπλισμούς.

Και ενώ οι ιμπεριαλιστές ξοδεύουν δισεκατομμύρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς προκειμένου να επιβάλλουν την κυριαρχία τους, εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα και τις αρρώστιες σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η φετινή εκδήλωση που πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ για να τιμήσει τα αθώα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, συμπίπτει με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

Η διεξαγωγή τους σκιάζεται:

- Από την "τρομοϋστερία" που καλλιεργείται και εντείνεται όσο φτάνουμε προς την έναρξη των αγώνων. "Τρομοϋστερία" με ενίσχυση της αστυνομοκρατίας, των κατασταλτικών μηχανισμών - με κάμερες - χαφιέδες και απαγόρευση διαδηλώσεων.

- Από την παρουσία του ΝΑΤΟ μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί δήθεν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τους, προκαλώντας έτσι τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

- Από την υποκρισία σχετικά με την υπογραφή ολυμπιακής εκεχειρίας από χώρες οι οποίες έχουν πρωτοστατήσει στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Μέσα σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι λαοί του κόσμου, όσο ποτέ πριν, έχουν συνείδηση των νέων κινδύνων, εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους απαιτώντας ειρήνη και δικαιοσύνη.

Το αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την Πέμπτη 5 Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

- Για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

- Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

- Για να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

- Για να απαιτήσουμε έξω οι εισβολείς (ΗΠΑ - Αγγλία και οι σύμμαχοί τους) από το Ιράκ.

- Να σταματήσουν τα εγκλήματα της κυβέρνησης του Ισραήλ, κατά του παλαιστινιακού λαού.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί επίσης τις επιτροπές ειρήνης σε όλη τη χώρα να πραγματοποιήσουν ανάλογες εκδηλώσεις τιμώντας τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ