Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ellines, kerdisate!

Αφού, λοιπόν, κατά το CNN κερδίσαμε, ας βγει κάποιος από τους χρυσοπληρωμένους ιθύνοντες της κυβέρνησης και του «2004» να μας πει τι ακριβώς κερδίσαμε. Οχι με αοριστολογίες και φανφάρες, αλλά με μεγέθη μετρήσιμα, να μπορούμε να τα καταλάβουμε κι εμείς οι «μικρόψυχοι». «Κερδίσαμε το στοίχημα», λένε. Και πότε βάλαμε στοίχημα; Ποιοι και με ποιoν; Με τα «αμερόληπτα» βρετανικά και αμερικάνικα ΜΜΕ, που πριν από ένα χρόνο φτύναμε για τον τρόπο που παρουσίαζαν την «απελευθέρωση» του Ιράκ; Με τους γαλαζοαίματους κοπρίτες της ΔΟΕ; Και, δηλαδή, πληρώσαμε και θα πληρώσουμε τα μαλλιοκέφαλά μας για ένα στοίχημα, που για έπαθλό του έχει ένα «signomi» στη δικτυακή σελίδα του CNN; Εκτός κι αν μπροστά στο «γιούχα» της αποτυχίας, το «ζήτω» της ασφαλούς και άρτιας διοργάνωσης φαντάζει κέρδος. Τότε, όμως, θα έπρεπε να μιλάμε για αποφυγή του διασυρμού και όχι για κερδισμένο στοίχημα, οπότε το πράγμα αλλάζει.

Κερδίσαμε στάδια. Εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος. Μέχρι και οι πιο φαιδροί κυβερνητικοί γκαιμπελίσκοι παραδέχονται το υπέρογκο κόστος συντήρησης και το χρησιμοποιούν, ήδη, ως άλλοθι στο ξεπούλημα που ετοιμάζουν. Οι ίδιοι που κέρδισαν χτες από την κατασκευή τους θα κερδίσουν αύριο και από την εκμετάλλευσή τους. Κερδίσαμε δρόμους, αεροδρόμια και συγκοινωνίες. Δηλαδή, αν παίρναμε την Ολυμπιάδα του 2096, μέχρι τότε θα έπρεπε να πηγαίναμε με τα γαϊδουράκια και τον αραμπά στις δουλιές μας και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αφού, χωρίς Ολυμπιάδα, ο λαός δε δικαιούται τις όποιες σύγχρονες συγκοινωνίες και αερομεταφορές.

Κερδίσαμε διαφήμιση και τουρισμό. Δε μιλάμε για θέρετρα, που φέτος - όπως και τα τελευταία χρόνια - κυνηγούσαν τις μύγες με τα νεροπίστολα, ούτε για τους καταστηματάρχες, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, που παραπονιόταν για κεσάτια εν μέσω Ολυμπιακών. Ούτε μιλάμε για την ποιότητα του τουρισμού, που λανσάραμε στην τελετή λήξης, με τις λαμέ τραπεζοχορεύτριες, την εμπριμέ ομπρέλα θαλάσσης και το Ντάτσουν. Μιλάμε για τον τουρισμό - εμπόρευμα και τους διεθνείς αντιπροσώπους του, που, με μια κατευθυνόμενη ταξιδιωτική οδηγία και πάντα με γνώμονα το μεγαλύτερο γι' αυτούς κέρδος, μπορούν να πάνε τους τουρίστες για μπάνιο ακόμα και στη Σαχάρα. Μιλάμε για μισθούς πείνας, που κάνουν τις διακοπές, χρόνο με το χρόνο, ανεκπλήρωτο όνειρο.

Κερδίσαμε επενδύσεις. Δηλαδή, ο ξένος επενδυτής έμαθε την Ελλάδα από την Ολυμπιάδα και όχι από τον τιμοκατάλογο που υπόσχεται η κυβέρνηση και στην οποία η εργατοώρα φαίνεται να κοστίζει όσο ένα σουβλάκι από εκείνα που απολάμβανε η «ολυμπιακή οικογένεια» στο Μοναστηράκι. Ούτε από τα νέα προνόμια που ετοιμάζει ο Αλογοσκούφης για το κεφάλαιο. Και, δηλαδή, η Μαλαισία που έχει γίνει διεθνές επενδυτικό κέντρο, πόσες Ολυμπιάδες έχει διοργανώσει μέχρι σήμερα; Δέκα;

Κακά τα ψέματα. Αν ρωτήσεις τι κέρδισαν τα τραστ του παγκόσμιου εμπορίου, θα σου βγάλουν ένα κάρο ισολογισμούς με νούμερα, που θα τρίβεις τα μάτια σου. Για το κέρδος του λαού, χαρτιά δεν υπάρχουν. Μόνο λόγια: «Ellines, kerdisate» - γιατί μας βοηθήσατε να κερδίσουμε, όπως θα έλεγε και ο ανέκαθεν «φιλέλληνας» Ιάκωβος Ρογκ...


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ