Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλανητικές μεθοδεύσεις ενόψει της ΔΕΘ

Εχοντας εξασφαλίσει «κλίμα συναίνεσης» από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει την αντιλαϊκή πολιτική της και να αποφύγει τις λαϊκές διεκδικήσεις

Τακτική συσκότισης, παραπλάνησης και εξωραϊσμού της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής εφαρμόζει η κυβέρνηση, με στόχο να αποφύγει «κοινωνικές συγκρούσεις» και να υπονομεύσει τις λαϊκές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι στην επιτυχία του στόχου αυτού θα συμβάλει και η συναίνεση που προσφέρει στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτές των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με τις οποίες συναντάται σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός. Προκειμένου να εξασφαλιστεί «κλίμα ομοφωνίας» σε δικομματικό επίπεδο, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής - και - για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Παράλληλα, επιχειρεί να «εξουδετερώσει» ορισμένες ενοχλητικές φωνές στους κόλπους της ΝΔ που θα μπορούσαν να χαλάσουν το «καλό κλίμα» που έχει διαμορφωθεί. Το σκοπό αυτό υπηρετούσε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. Ανάλογη συνάντηση θα γίνει με τον Μ. Εβερτ μέσα στη βδομάδα.

Οσον αφορά στο περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο κρατούν «κλειστά τα χαρτιά» τους. Το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χτες το απόγευμα στο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, και Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα. Οι υπουργοί εξερχόμενοι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Την ίδια στιγμή όμως είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν ανεπισήμως ότι η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ θα είναι «ένα μήνυμα αισιοδοξίας»(!) προς την ελληνική κοινωνία. Οι ίδιες πηγές διαρρέουν ότι παρόλο που τα πλαίσια του προϋπολογισμού είναι σφικτά δε χρειάζονται μέτρα-σοκ, επισημαίνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει «συναινετικά και ήπια».

Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση διοχετεύει στον Τύπο τα νέα δυσμενέστερα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος, αφ' ενός για να δικαιολογήσει την ασυνέπειά της σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα και αφ' ετέρου να καλλιεργήσει το έδαφος για την ανάγκη εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα εστιαστούν κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές (απελευθερώσεις αγορών, αποκρατικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων), καθώς και στην ενίσχυση του κεφαλαίου με νέα και γενναία κίνητρα (μειώσεις φόρων, κατάργηση ελέγχων, κ.ά.). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να πείσει χτες ότι τα νέα μεγέθη του ελλείμματος και του χρέους δε θα επηρεάσουν την οικονομική πολιτική της, που θα υλοποιηθεί βάσει των προγραμματικών δεσμεύσεων. «Εχουμε προγραμματικές δεσμεύσεις, στις οποίες και θα παραμείνουμε», απάντησε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δε θα εφαρμοστεί πολιτική λιτότητας και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας μετά την εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ, ενώ η προηγούμενη απογραφή, πριν από δύο μόλις μήνες, είχε «βγάλει» 3,2%!...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική πολιτική και ψίχουλα (2008-09-06 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά μέτρα και ...χωρίς επιτήρηση (2007-05-19 00:00:00.0)
«Σε καλό δρόμο» η οικονομία (2006-04-28 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια (2005-10-25 00:00:00.0)
Προετοιμασία της νέας αντιλαϊκής επίθεσης (2005-08-24 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για τη ΔΕΘ (2005-07-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ