Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φαινόμενο του καπιταλισμού

Μπορεί, οι ηγέτες της ΕΕ ή και άλλων χωρών, να λένε διάφορα και να υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, αλλά το φαινόμενο της συνεχούς διεύρυνσης της φτώχειας - παρά και ενάντια στη συνεχή αύξηση του παραγόμενου πλούτου - είναι διεθνές και εμφανίζεται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

Μια ακόμη απόδειξη του φαινομένου αυτού έρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία και την έρευνα του ινστιτούτου Ipsos. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, οι ιταλικές οικογένειες γίνονται όλο και περισσότερο φτωχές, καθώς το 48% του συνόλου δεν κατάφερε τους τελευταίους 12 μήνες να αποταμιεύσει ούτε μια δεκάρα.

Ο αριθμός των οικογενειών που δεν μπορούν να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης έχει αυξηθεί από το 38% που ήταν το 2001 στο 43% το 2003 και στο 48% το 2004. Ενώ, οι οικογένειες που καταφέρνουν, πάντα με στερήσεις, να βάζουν στην άκρη κάποια μικρά ποσά, έχουν μειωθεί δραστικά, αφού το 2001 έφταναν το 48%, το 2003 μειώθηκαν στο 38% και φέτος κατέβηκαν στο 34%.

Αυτά λέει η έρευνα του ιταλικού ινστιτούτου και σημειώνει ακόμη ότι το 51% των ερωτηθέντων εξέφρασε μεγάλη απαισιοδοξία για το επόμενο έτος, όσον αφορά στα οικονομικά τους, τα οποία πιστεύουν ότι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ