Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάρτε άμεσα μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αόριστες και γενικές οι απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού

ICON

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ακρίβεια στα καύσιμα, ζήτησε από την κυβέρνηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με Επίκαιρη Ερώτησή της που συζητήθηκε χτες στη Βουλή πρότεινε ως άμεσα μέτρα την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης και τη βενζίνη, καθώς επίσης και τη χορήγηση επιδόματος στους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους ύψους 300 ευρώ και στους άνεργους ενίσχυση 400 ευρώ.

Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός Δ. Σιούφας (ο πρωθυπουργός στον οποίο απευθυνόταν η ερώτηση λείπει στην Κύπρο) ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση υπήρξε «αμείλικτη» στα φαινόμενα της αισχροκέρδειας και της όποιας ασυδοσίας. Είπε ότι το πρόβλημα με τις τιμές των πετρελαιοειδών είναι παγκόσμιο και ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι τιμές των πετρελαιοειδών συγκρατήθηκαν στα μικρότερα δυνατά επίπεδα.

Κατά τον Δ. Σιούφα, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί «οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις της αγοράς» ενώ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης η απάντησή του ήταν γενική και αόριστη. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση της κατάστασης» και εάν χρειαστεί θα παρέμβει «προς την κατεύθυνση στήριξης εκείνων που έχουν ανάγκη εξαιτίας αυτής της κατάστασης».

Ο υπουργός είπε ότι έγινε ήδη παρέμβαση στην ΕΕ προκειμένου να επιτρέπεται στις επιμέρους χώρες να μειώνουν τον φόρο στα καύσιμα όταν υπάρχει αύξηση των τιμών τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμία απόφαση.

Προτείνουμε τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν

Γνωρίζουμε τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου, τόνισε στην παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές προς τα κάτω είναι ανεπαίσθητες και ιδιαίτερα για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Μάλιστα, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κακό χειμώνα, όπως λέγεται και ο καθένας καταλαβαίνει ότι το πρόβλημα του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης θα είναι καθημερινό για την ελληνική οικογένεια. Και πρόσθεσε:

«Δεν αγνοούμε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος αυτού. Ωστόσο, εμείς λαμβάνουμε υπόψη ότι οι διακυμάνσεις των τιμών δεν καθορίζονται από αυτό που συνήθως λέγεται «προσφορά και ζήτηση» αλλά καθορίζονται από την κερδοφορία και η προσφορά και ζήτηση απλώς καθορίζει το ύψος της αισχροκέρδειας».

Εμείς, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα επιμένουμε σε μέτρα δύο κατευθύνσεων, όχι βλέποντας το ζήτημα συγκυριακά, αλλά βλέποντας και τις διεθνείς τάσεις που λίγο - πολύ μονιμοποιούνται. Συγκεκριμένα:

«Η λαϊκή οικογένεια πρέπει να δεχτεί τις θετικές συνέπειες από την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η επιδότηση έχει να κάνει με την ακρίβεια που εμφανίζεται τώρα, δηλαδή μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης και δεύτερον, η επιδότηση πρέπει οπωσδήποτε να έχει σχέση και με τις διακυμάνσεις. Τώρα κατά τη γνώμη μας χρειάζονται τα μέτρα αυτά, πολύ περισσότερο που είναι σφιχτή η εισοδηματική πολιτική, η φορολογία στην ουσία επιβαρύνει ή απαλλάσσει ελάχιστα τους χαμηλόμισθους και θα έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος.

Τέλος, γνωρίζοντας ότι ζούμε σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα ουσιαστικά, δηλαδή να έχουν φορολογικά βάρη οι εταιρίες που έχουν σχέση με την εμπορία πετρελαίου και πάνε πάρα πολύ καλά εδώ στην Ελλάδα και τα κέρδη τους αυξάνονται. Σήμερα, αν διαβάσει κανείς εφημερίδες, διαβάζει τέτοιες σχετικές εκτιμήσεις και τάσεις. Θα μου πείτε: οι εταιρίες πώς θα αντιδράσουν; Μα εμείς ακριβώς υπολογίζουμε ότι απέναντι σε αυτές τις εταιρίες πρέπει να υπάρχει ουσιαστική πίεση, διότι - αν θέλετε - αποκαθιστά και το αίσθημα κοινωνικής αδικίας που υπάρχει στον κόσμο και από την πλευρά της πολιτικής των κυβερνήσεων αλλά και από την πλευρά των εταιριών».

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει είναι τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι η υπόθεση της τιμής του πετρελαίου είναι προσωρινή. Τουλάχιστον από αυτά που έχουμε υπόψη μας, προσωρινή μπορεί να είναι η μείωση. Η τάση θα είναι να επιβαρύνουν πολύ υψηλά το οικογενειακό εισόδημα. Εάν είχαμε μια άλλη εισοδηματική πολιτική στην Ελλάδα, θα μπορούσε κανείς να είναι πιο συγκαταβατικός σε αυτό, αλλά δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε καταργήσεις φόρων από τη στιγμή που όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι αρνητικοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ