Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΚΑ
Χαριστική ρύθμιση για τους εργοδότες

Ως νομοσχέδιο που δεν αλλάζει τη δεδομένη αντεργατική πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκο, νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, θεωρεί δεδομένη την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και προχωράει απλώς σε μικροδιορθώσεις στηριζόμενη στη δυναμική των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ στη διάταξη, με την οποία ρυθμίζονται χρέη προς το ΙΚΑ και τόνισε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ευνοούν τους εργοδότες στο να παρακρατούν ακόμα και τις εισφορές των εργαζομένων. Πρόκειται, είπε, για μια πρακτική χρόνων και γι' αυτό είναι υποκριτική η κριτική που ασκεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Με βάση τις εκτιμήσεις, συνέχισε, οι εργοδότες χρωστάνε στο ΙΚΑ πάνω από δύο τρισ. δρχ. και το συζητούμενο νομοσχέδιο χαρίζει τα 800 δισ. δρχ. Αυτό, είπε, αντικειμενικά θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΙΚΑ και θα βρει αφορμή η κυβέρνηση να ανοίξει το Ασφαλιστικό και να προχωρήσει σε νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Οσον αφορά στη ρύθμιση για τις άδειες (ο εργαζόμενος δικαιούται ποσοστό της ετήσιας άδειας και πριν κλείσει δώδεκα μήνες απασχόλησης), ο Α. Σκυλλάκος τη χαρακτήρισε μικροαλλαγή που δεν αγγίζει την ουσία του θέματος. Η άδεια των εργαζομένων, είπε, πρέπει να φθάσει στις 30 μέρες και να πληρώνονται όλες και όχι μόνο οι 13 όπως γίνεται σήμερα. Αναφερόμενος δε στους ανέργους υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία τους δε δικαιούται ούτε καν τα πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στα κεντρικά ζητήματα της αντεργατικής πολιτικής και διαφωνούν απλώς στη διαχείριση μικρολεπτομερειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ