Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ανοιξαν «τεφτέρια» στα φαρμακεία

Δραματική επισήμανση του Γ. Πατσιλινάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, σε συνέδριο για τη φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα

Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση του Γ. Πατσιλινάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, από το βήμα του συνεδρίου ότι οι συνταξιούχοι έχουν ανοίξει «τεφτέρια» στα φαρμακεία και πληρώνουν στην αρχή κάθε μήνα που παίρνουν τις συντάξεις τους. Την επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ γενίκευσε ο Μπ. Μερκούρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής, υπογραμμίζοντας ότι στην επαρχία το «τεφτέρι» για τα φάρμακα ζει και βασιλεύει κοντά στα δέκα χρόνια.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο για τη «Φαρμακευτική Πολιτική στην Ελλάδα», που διοργανώνει το Τμήμα Οικονομικών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), ο Γ. Πατσιλινάκος είπε πως τελευταία στα φαρμακεία των συνοικιών του Πειραιά παρατηρείται ότι παίρνει διαστάσεις το άνοιγμα «τεφτεριών» στα φαρμακεία απ' τους συνταξιούχους. Κάθε αρχή του μήνα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πληρώνουν τα χρέη του προηγούμενου μήνα και συνεχίζουν με τα χρέη του τρέχοντος μηνός. «Πρόκειται για μια κατάσταση διαρκείας καθώς 850.000 συνταξιούχοι παίρνουν συντάξεις μέχρι 500 ευρώ και δεν μπορούν να καταβάλλουν ούτε το 25%, υπογράμμισε ο Γ. Πατσιλινάκος. Ενδεχόμενη αύξηση των τιμών, όπως μελετά η κυβέρνηση, θα είναι αβάσταχτη και θα φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση κατηγορίες του πληθυσμού σαν τους συνταξιούχους».

Οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορευματοποίηση «φαρμακώνουν» την Υγεία, τόνισε σε άλλο σημείο ο Γ. Πατσιλινάκος και υπογράμμισε την ανάγκη να καταργηθούν οι εισφορές για τον κλάδο υγείας. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και σημείωσε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας και διάθεσης του δωρεάν φαρμάκου σε όσους, σύμφωνα με ιατρικά παραπεμπτικά, το έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση, χωρίς λίστα της μιας ή της άλλης μορφής.

Κυβερνητικά τρικ με τις τιμές

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου προσπάθησε με αριθμητικά τρικ να αποκρύψει τις επερχόμενες αυξήσεις στα φάρμακα.

Ο Γ. Παπαθανασίου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι αδιαπραγμάτευτος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι πάντοτε η «ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και η προσφορά φαρμάκων στους πολίτες με το μικρότερο δυνατό κόστος». Ο υφυπουργός έκανε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έδωσε γενναίες αυξήσεις στα φθηνότερα αντίγραφα, με αποτέλεσμα να εισάγονται νέα ακριβότερα φάρμακα, και σημείωσε: «Αρκετοί βέβαια κάνουν το λάθος να προεξοφλούν ότι αυτή η νέα ρυθμιστική τιμολογιακή πολιτική θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα φάρμακα. Βιάζονται γιατί μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ορισμό της τιμής φαρμάκου με βάση το μέσο όρο τιμών περισσότερων της μιας χωρών της ΕΕ. Μόνο που τώρα συμμετέχουμε στην ΕΕ των 25».

Και κατέληξε με το εξής αριθμητικό τρικ των «περιορισμένων αυξήσεων» και των «σημαντικών μειώσεων»: «Τη νέα τιμολογιακή πολιτική, είπε ο Γ. Παπαθανασίου, που έχουμε ήδη επεξεργαστεί, και που θα έχει σαν αποτέλεσμα, από εξαιρετικά περιορισμένες αυξήσεις μέχρι πολύ σημαντικές μειώσεις, θα τη θέσουμε προς διαβούλευση με τους φορείς, μετά από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ και είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις που υπάρχουν, προκειμένου και την εγχώρια βιομηχανία να ενισχύσουμε και οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικής ποιότητας φάρμακα στην πιο προσιτή τιμή».

«Φαρμακερές» πληρωμές

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΕΣΔΥ που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο - άρχισε χτες και λήγει σήμερα - προκύπτει πως το 47% από όσους αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας, δηλώνει ότι ξόδεψε 0 έως 30 ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες. Επίσης, υπάρχει άλλο ένα ποσοστό 38%, που ξόδεψε 30-100 ευρώ και ένα 9% το οποίο πλήρωσε πάνω από 100 ευρώ (Βλέπε Πίνακα που δημοσιεύουμε).

Επίσης, τα ίδια στοιχεία δείχνουν πωςτο 61% ξόδεψε χρήματα για τα οποία δεν αποζημιώθηκε γιατί βρίσκει τη διαδικασία χρονοβόρα και δεν ήθελε την ταλαιπωρία των υπηρεσιών, ενώ ένα 13% δεν αποζημιώθηκε γιατί το φάρμακό του δεν ήταν στη λίστα και ένα 10% γιατί δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε γιατρό.

Τέλος, το 36% του δείγματος δήλωσε ότι βρίσκει ακριβές τις τιμές των φαρμάκων της λίστας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ