Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ (17ο)

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ως νεολαίος, που μάχεται στο πλευρό του Κόμματος, θα ήθελα να καταθέσω μερικές απόψεις ενόψει του 17ου Συνεδρίου.

Διάβασα τις Θέσεις προσεχτικά και στη συντριπτική τους πλειοψηφία με βρίσκουν σύμφωνο. Περιγράφεται η ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ειδικά η νεολαία: ανεργία, μερική και ελαστική απασχόληση, ελλιπής και αποσπασματική μόρφωση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αγοράς, ναρκωτικά και «βομβαρδισμός» σκουπιδιών από τα ΜΜΕ.

Επιπλέον, η εξαθλίωση της νεολαίας συνεχίζεται με το ρουσφέτι, τον εκμαυλισμό συνειδήσεων, τη δουλοπρέπεια που τόσο ενορχηστρωμένα κατάφερε να περάσει στη νέα γενιά η πολυετής διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει επάξια η ΝΔ. Προβάλλονται διάφορες απόψεις οχαδερφισμού και υποταγής του στιλ: «Τίποτα δε γίνεται», «όλοι τα ίδια κάνουν», «μη σου παίρνουν λόγια», ή «πήγαινε με τους ισχυρούς, αυτοί αύριο θα σε φτιάξουν στο στρατό και στη δουλιά».

Εδώ, νομίζω ότι το Κόμμα έχει αδυναμίες. Πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να πειστεί η νεολαία ότι όλα τα παραπάνω είναι παραμύθια και ότι με τις δικές μας ανάγκες διάφοροι θιασώτες του δικομματισμού παίζουν ένα άθλιο παιχνίδι. Να αποτρέψουμε την «αμερικανοποίηση» της νεολαίας προτείνοντας την άμεση λύση αλλά και την προοπτική που δεν είναι άλλη από ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό ΑΑΔΜ. Να δώσουμε σάρκα και οστά στο αδύναμο, σήμερα, νεολαιίστικο κίνημα. Χωρίς ισχυρό ΚΚΕ το κίνημα φυτοζωεί είναι θολό και αποπροσανατολισμένο. Μετά τις ανατροπές της περιόδου 1989 - 91, οι συνθήκες δυσκόλεψαν για την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος, ικανού να φτάσει έως το σοσιαλισμό.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να το πετύχει και δεν είναι καθόλου εγωιστικό, σύντροφοι. Οι κομμουνιστές είναι πρωτοπόροι παντού: στις εργατικές διεκδικήσεις, στο κίνημα της ειρήνης, ενάντια στις χαφιεδοκάμερες και τον αυταρχισμό. Μέσα στη λαίλαπα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε βασικούς τομείς (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια), αναπτύσσεται σήμερα έδαφος θετικό για την προώθηση της πολιτικής του Κόμματος. Ακόμα, οι εργαζόμενοι έχουν γευτεί την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γι' αυτό, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τις συμβιβασμένες ηγεσίες του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, αλλά και απ' αυτούς που υπόσχονται καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Ετσι, αναπόφευκτα, όλο το βάρος πέφτει στο Κόμμα από τη μια να φρενάρει τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος του λαού και να οργανώσει τον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, για σοσιαλισμό.

Χρειάζεται βοήθεια από το Κόμμα στην ΚΝΕ, όπως σωστά επισημαίνεται στις Θέσεις.

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανοίγματος της πολιτικής του Κόμματος στη νεολαία με δεδομένο ότι η εργατική τάξη της χώρας μας συνεχώς αυξάνεται. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι κλάδοι όπως ο επισιτισμός και οι νέες τεχνολογίες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι κάτω των 35 ετών. Εδώ, ίσως, από την πλευρά του Κόμματος να χρειάζεται πιο εκλαϊκευμένη πολιτική και πιο απλή γλώσσα. Η δύσκολη γλώσσα που χρησιμοποιείται συχνά, κουράζει. Ισως, να χρειάζεται καλύτερη επικοινωνιακή πολιτική, χωρίς να συγχέεται ο όρος με τον τρόπο που χρησιμοποιείται από τα αστικά κόμματα. Ισως να χρειάζεται το Κόμμα και η ΚΝΕ να προβάλλουν περισσότερο έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετικά πρότυπα, πιο ποιοτικό πολιτισμό.

Για παράδειγμα, να γίνει άμεσος και δυναμικός στόχος του Κόμματος η γνώση της ιστορίας του από πλατιές μάζες της νεολαίας, καλύτερη αξιοποίηση των κομματικών εντύπων και μέσων. Κυρίως ο 902 TV με τη δύναμη της εικόνας μπορεί να γίνει ο στυλοβάτης αυτής της υπόθεσης παρ' όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σύντροφοι, οι Θέσεις απαντούν στο σήμερα και δίνουν προοπτική, ώστε οι αγώνες της νεολαίας να μην είναι απλά διαμαρτυρία που με τον καιρό θα χαθεί, αλλά η μαγιά για νέους και δυναμικούς αγώνες!

Με τις καλύτερες ευχές για την επιτυχία του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Βαγγέλης Β. Βαλλιάνος

Οργάνωση Σπουδάζουσας Πάτρας της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα «κόκκινης προσφοράς» η 17η Νοέμβρη (2016-11-16 00:00:00.0)
Για τις Θέσεις της ΚΕ (2013-02-16 00:00:00.0)
Για τη δουλιά στο κίνημα της νεολαίας (2005-10-23 00:00:00.0)
«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» (2005-10-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-26 00:00:00.0)
Να ενισχυθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη στην περιοχή (1997-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ