Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πιο έμπειροι και ατσαλωμένοι παλεύουμε τους στόχους μας

Πιο έμπειρη, πιο ώριμη και ατσαλωμένη, ικανή να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, στη νέα κατάσταση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και επιθετικότητας, βγήκε η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, από την προσυνεδριακή διαδικασία που ολοκληρώθηκε με τις εργασίες της Συνδιάσκεψης Περιοχής και την ανάδειξη των νέων οργάνων. Με βάση την καλή γνώση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες της και τις αιτίες που τις προκαλούν, καθόρισε τους κεντρικούς άξονες της δουλιά της για το επόμενο διάστημα.

Ο Κώστας Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ, που επανεκλέχτηκε Γραμματέας της ΚΟ, παρουσιάζοντας την εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής σημείωσε πως η ΚΟ είναι πιο ώριμη σήμερα και η δράση της μπορεί να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά την προώθηση του στρατηγικού στόχου του Κόμματος. Μετά το 16ο Συνέδριο και ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια, η ΚΟ πιο ολοκληρωμένα προβάλλει την πολιτική του Κόμματος. Ωστόσο, παραμένει ως πρόβλημα η απόσπαση της πολιτικής δράσης από τη στρατηγική του Κόμματος.

Περιγράφοντας το πλαίσιο, μέσα στο οποίο καλούνται οι κομματικές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη για την ισχυροποίηση του Κόμματος και την προώθηση της πολιτικής των συμμαχιών στην πορεία οικοδόμησης του Μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, το σοσιαλισμό, αναφέρθηκε πως:

  • Η δραστηριότητα της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία συνεχίζει να παίζει κυρίαρχο ρόλο. Στον άξονα Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Φλώρινα συγκεντρώνει περίπου 10.000 εργαζόμενους με αυξανόμενη τάση του ρόλου των εργολάβων και των εργαζόμενων σε αυτούς καθώς και μεταναστών. Η ΔΕΗ ΑΕ σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνει τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της περιοχής.

Ο ρόλος της γούνας στη Δυτική Μακεδονία μειώνεται, αφού σταθερά μεταφέρονται επιχειρήσεις σε Βαλκάνια, Κίνα, Ντουμπάι, κ.α.

Μειώνεται και η απασχόληση στον αγροτικό τομέα (10% την τελευταία δεκαετία).

Εξακολουθεί να υπάρχει συγκεντρωμένο εργατικό δυναμικό εκτός από την ενέργεια, και στους κλάδους γούνας, δέρματος, μαρμάρου, κατασκευών, αλλά και στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, στην υγεία, στην παιδεία, στον επισιτισμό.

Επεκτάθηκε η παρουσία των μεγάλων καταστημάτων σε όλες τις πόλεις, ωστόσο τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλο ποσοστό.

Οι συνέπειες όλων αυτών των αλλαγών είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς, το περιβάλλον, την Παιδεία, την Υγεία, κλπ. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ συνδιαμορφώνουν αυτή την πολιτική, ο καθένας με τον ειδικό αυτοτελή ρόλο που παίζει αλλά και μέσω της Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων. Χαρακτηριστικό είναι η κοινή τους θέση στα νομαρχιακά συμβούλια και άλλους φορείς για την ένταξη της Δυτικής Μακεδονίας στο νόμο περί κινήτρων όπως η Θράκη.

Στη διαμόρφωση, υλοποίηση και στήριξη αυτής της πολιτικής χρησιμοποιούνται η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και άλλοι φορείς, επιστημονικά επιμελητήρια, ΤΕΙ, ΑΕΙ. Συνυπεύθυνοι και συνδιαμορφωτές της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι πλειοψηφίες των ηγεσιών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που μετέτρεψαν τα εργατικά κέντρα σε μηχανισμούς του συστήματος και ανέλαβαν ρόλο προπαγανδιστή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Με κατακτημένη, λοιπόν, τη γνώση των παραπάνω το κρίσιμο ζήτημα είναι ο σχεδιασμός της παρέμβασης των ΚΟ, στον προσανατολισμό της πάλης των εργαζομένων, με στόχο να αποβλέπει και σε σχετική βελτίωση της θέσης τους, παράλληλα, όμως, να στρέφεται κατά της κυρίαρχης πολιτικής. Το ΚΚΕ και οι ριζοσπαστικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα να αξιοποιούν κάθε μικρό ή μεγάλο ρήγμα στο πολιτικό σύστημα, ώστε να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Καθημερινά να γίνεται συνείδηση στους εργαζόμενους η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Σημειώθηκε πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ - ξεπερνώντας τους διαχωρισμούς, σε μόνιμους - έκτακτους, σ' αυτούς που δουλεύουν στους εργολάβους, κλπ. Και προβάλλοντας την πρότασή μας για την ενέργεια - μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την ενότητα της εργατικής τάξης στην περιοχή, καθώς και στην προώθηση των κοινωνικών συμμαχιών με τους ΕΒΕ (πριν απ' όλα τους αυτοαπασχολούμενους) και τη μικρομεσαία αγροτιά. Επίσης, τα ζητήματα της ακρίβειας, της ανεργίας, του λαϊκού εισοδήματος, της Παιδείας, Υγείας, του Περιβάλλοντος, της απελευθέρωσης του ωραρίου κλπ., μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ενότητα των λαϊκών στρωμάτων.

Για την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση στην εργατική τάξη αποφασίστηκε η διεύρυνση των Επιτροπών του ΠΑΜΕ, που ήδη λειτουργούν και η συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών σε όλους τους νομούς και σε βασικούς κλάδους (ενέργεια, εκπαιδευτικοί, υγεία). Αντίστοιχα για την παρέμβαση στην αγροτιά, σχεδιάζεται ήδη η συγκρότηση επιτροπών της ΠΑΣΥ στους νομούς που ακόμη δεν έχει προχωρήσει αυτή η προσπάθεια. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμης και ουσιαστικής παρέμβασης η δουλιά στη νεολαία και τις γυναίκες.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης η ανάγκη ουσιαστικής βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης της δουλιάς των ΚΟΒ, ώστε να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους ως το Κόμμα στο χώρο τους. Τονίστηκε πως οι ΚΟΒ θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με βάση τη γενική πολιτική γραμμή του Κόμματος, προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου. Να ασχολούνται με τα λαϊκά προβλήματα (παιδεία, υγεία, περιβάλλον, ανεργία, ακρίβεια, λαϊκό εισόδημα, κλπ.). Να προβάλλουν την πολιτική πρόταση του Κόμματος, να προωθούν την πολιτική των συσπειρώσεων.

Ενισχύοντας τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε για την ανάγκη ισχυροποίησης του Κόμματος, ο Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε πως πρέπει η ενιαία αντίληψη για τη στρατηγική και την τακτική του Κόμματος να αντανακλάται στη δράση της ΚΟΒ και στο περιεχόμενο της δράσης της. Σημείωσε πως ο άξονας αυτός πρέπει να είναι ενιαίος και ξεκάθαρός, από την ΚΟΒ μέχρι την Επιτροπή Περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

Αναφερόμενος στα καινούρια ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα με βάση και τις εξελίξεις, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανεργία που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση ως αποτέλεσμα της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και σημείωσε πως η απάντηση στο πώς λύνεται αυτό το κεντρικό πρόβλημα για τη ζωή της εργατικής οικογένειας πρέπει να δίνεται μέσα από την ολοκληρωμένη παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος. Δηλαδή, τη διεκδίκηση των αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ταυτόχρονα με τον αγώνα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και την επιβολή της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δ. Γόντικας για τη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία ως προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του Κόμματος. Και παρουσιάζοντας τα «κλειδιά», όπως τα χαρακτήρισε, για την επιτάχυνση αυτής της δουλιάς αναφέρθηκε στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, αλλά και στους άλλους πόλους συσπείρωσης δυνάμεων που θα πρέπει να δημιουργηθούν και στα υπόλοιπα μέτωπα όπως της ΤΑ, της Παιδείας κλπ.

Επίσης, σημείωσε την ανάγκη οι κομματικές δυνάμεις με τη δράση τους να συμβάλουν, ώστε ο εργαζόμενος λαός, οι αγρότες, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα να αφυπνίζονται έχοντας υπόψη τους το σύνολο των προβλημάτων της κοινωνίας, του λαού και των πολιτικών που τα γεννούν.

Οπως τόνισε, σημαντικός δείκτης για τη δουλιά των ΚΟ αποτελεί ο απεγκλωβισμός των εργαζόμενων από τα κόμματα του δικομματισμού και η συσπείρωσή τους στα διάφορα μέτωπα πάλης και, φυσικά, η ανάπτυξη - οικοδόμηση του Κόμματος.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη ιδεολογικής ισχυροποίησης των κομματικών μελών και κάλεσε σε σταθερό μέτωπο απέναντι στον οπορτουνισμό απ' όπου κι αν εκφράζεται. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Δ. Γόντικας τόνισε πως κρίσιμο ζήτημα είναι να αλλάξουμε τον καθοδηγητικό τρόπο δουλιάς και να δουλεύουμε με στόχους, με σταθερότητα και επιμονή για την υλοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ