Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ
Ερωτήματα για το «ασυμβίβαστο»

Το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής θητείας και επαγγελματικής δραστηριότητας, ίσως ξανατεθεί υπό εξέταση. O δικηγόρος Αλ. Λυκουρέζος, με τον νομικό του σύμβουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου Ν. Αλιβιζάτο, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, καθώς με βάση το άρθρο 57 του πρόσφατα αναθεωρημένου Συντάγματος (ψηφίστηκε από βουλευτές των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη 2001), ο πρώτος εξέπεσε του βουλευτικού του αξιώματος. Το άρθρο αυτό καθιέρωνε το λεγόμενο απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Δηλαδή, για να είναι κάποιος βουλευτής, δεν πρέπει να ασκεί επάγγελμα κατά το χρόνο της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Το Δικαστήριο, σε πρώτη φάση, δείχνει να συμμερίζεται απόψεις του δικηγόρου, δεν απέρριψε ως αβάσιμη την προσφυγή, αποφάσισε να ασχοληθεί με την απόφαση και πρόσφατα απεύθυνε ερωτήματα προς την ελληνική κυβέρνηση. Π.χ. αν ακυρώνεται, με βάση το εν λόγω άρθρο, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, όπως κατοχυρώνεται και από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει μέχρι τις 21 Μάρτη.

Χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Αλιβιζάτος δήλωσε ότι δεν περιμένει κάποια απόφαση περί κατάργησης ή μη των επίμαχων διατάξεων, πριν το 2006. Ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι τον Απρίλη 2006 μπορεί βάσει του νόμου, να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του παρόντος Συντάγματος, όχι μόνο για το άρθρο 57, αλλά και για το 16 (!) που για την ώρα απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα (σ.σ: ίσως κάτι έχουν ακούσει). Οτι σε περίπτωση καταδίκης της Ελλάδας από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να θεσπίσει νόμο, που να επιτρέπει την επαγγελματική δραστηριότητα των βουλευτών, θέτοντας απλά κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. για τους δικηγόρους να δημοσιοποιούν λίστα με τους πελάτες τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα αφορά όλους τους ασκούντες ελεύθερο επάγγελμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ