Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμο προς υπογραφή το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση

Η Κομισιόν έχει ετοιμάσει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και αναμένει από την κυβέρνηση Ερντογάν να το υπογράψει. Ετσι φαίνεται τουλάχιστον από την απάντηση που έδωσε προχτές βράδυ ο Πιερ Μιρέλ, εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το πρωτόκολλο είναι νομικό κείμενο για το οποίο υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις σχετικά με το αν η υπογραφή του ισοδυναμεί ή όχι με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως θεώρησε ότι η υπογραφή του θα οδηγήσει σε άρση των αποκλεισμών που έχει επιβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και ειδικότερα στον ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, καθώς και στις πτήσεις κυπριακών αεροσκαφών πάνω από την Τουρκία.

Φυσικά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να πάρει θέση επί της διατήρησης κατοχικών στρατευμάτων από μια υποψήφια χώρα, όπως είναι πλέον η Τουρκία σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στα Ηνωμένα Εθνη.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από εταιρία στα Κατεχόμενα με δείγμα 1.484 ατόμων, προκύπτει ότι μόνο το 13% των Τουρκοκυπρίων πιστεύουν ότι η ιδανική λύση για επίλυση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων τους είναι με βάση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντίθετα το 36,9% πιστεύει σε ένα νέο διζωνικό μοντέλο, δύο κυρίαρχων κρατών. Το 25,2% εξέφρασε προτίμηση για τη συνέχιση της ύπαρξης του ψευδοκράτους, ενώ το 13,6% των ερωτηθέντων Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν με λύση που θα βασίζεται στο «σχέδιο Ανάν». Το 8,5% υποστήριξε ενοποίηση των Κατεχομένων με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για λύση με βάση το «σχέδιο Ανάν», το 48,2% υποστηρίζει τη συνέχιση του ψευδοκράτους, 17% υποστηρίζει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει μονομερώς τις πρόνοιες του «σχεδίου» και ένα άλλο 17,7% υποστηρίζει την ανάγκη να πειστούν οι Ελληνοκύπριοι να το αποδεχτούν, ενώ το 16,2% τάσσεται υπέρ αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Στην ερώτηση κατά πόσο το «σχέδιο Ανάν» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, το 53,2% απάντησε αρνητικά, ενώ το 46,8% καταφατικά.

Στην Καρπασία

Χτες αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αντρο Κυπριανού επισκέφθηκε τους εγκλωβισμένους στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Μιλώντας στους Ελληνοκύπριους, ο Κυπριανού μετέφερε τη συμπαράσταση του ΑΚΕΛ και τους κάλεσε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για επιβίωση στις πατρογονικές τους εστίες.

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ψευδοπρωθυπουργό των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Κυπριανού, είπε ότι το κόμμα του επιδίωκε εδώ και μήνες την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, αλλά συνιστούσε πρόβλημα η απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για διατυπώσεις τις οποίες δεν ήταν δυνατόν να δεχτεί το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, πρόσθεσε, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι δε θα συζητηθούν διατυπώσεις, το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι υπάρχουν οι προοπτικές για πραγματοποίηση της συνάντησης που θα είναι μεταξύ ηγετών δύο πολιτικών κομμάτων.

Συνάντηση Χριστόφια - Μάουερ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε χτες συνάντηση με τον υπεύθυνο της ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λέοπολντ Μάουερ, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για επαφές, σε σχέση με την εφαρμογή των Κανονισμών για την Πράσινη Γραμμή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές προώθησης λύσης του Κυπριακού και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τους Κανονισμούς για την Πράσινη Γραμμή, το απευθείας εμπόριο, καθώς και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων. Ο Λ. Μάουερ πήγε ακολούθως στα Κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον αρχηγό του Κινήματος Ειρήνη και Δημοκρατία, Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά τη συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως καμιά εξέλιξη στο θέμα των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τουρκοκυπρίους δεν μπορεί να τους δώσει τα πλεονεκτήματα που θα φέρει μια λύση στη βάση της ισότητας και του «σχεδίου Ανάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση προκαλούν οι δηλώσεις Ρεν και Ερντογάν (2008-01-25 00:00:00.0)
Συνάντηση ΑΚΕΛ - Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (2007-10-24 00:00:00.0)
Επαφές του ΑΚΕΛ με τουρκοκυπριακά κόμματα (2004-09-11 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου (2003-06-07 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα για την εκλογική μάχη της Κυριακής (2001-05-24 00:00:00.0)
Στη Λευκωσία οι Ρώσοι απεσταλμένοι (1997-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ