Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Οι λαοί, αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό

Γέμισε το περασμένο Σάββατο το Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης, στην εκδήλωση αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Δυτική Αχτίδα της ΚΟΑ, με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών

Η «δίψα» της αντάμωσης με την εμπειρία και τους αγώνες των λαών από άλλες χώρες ήταν η αιτία, που το περασμένο Σάββατο το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Πετρούπολης «πλημμύρισε» από εργαζόμενους με τις οικογένειές τους, από βετεράνους του κινήματος, αλλά και πολλούς νέους με κατακόκκινες σημαίες. Η ίδια η ανάγκη του λαού από τις εργατογειτονιές των δυτικών προαστίων της Αττικής να δώσει, αλλά και να πάρει δύναμη μέσα από αυτό που ονομάζεται «διεθνιστική αλληλεγγύη», έφερε εκατοντάδες κόσμου στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Δυτική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με τους εκπροσώπους έξι από τα δεκάδες κομμουνιστικά κόμματα που βρέθηκαν στην Αθήνα για τις εργασίες του 17ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Μια εκδήλωση που μετατράπηκε σε πλούσιο διάλογο, με πλούσια και ενδιαφέροντα ερωτήματα για τους συντρόφους από τα ΚΚ Πολωνίας, Ιαπωνίας, Χιλής, Ισπανίας, Σουδάν και το Νέο ΚΚ Βρετανίας.

Πριν δεκαπέντε χρόνια οι εξελίξεις προκάλεσαν μούδιασμα, αμηχανία, ακόμα και απογοήτευση αλλά σήμερα, από τον καπιταλισμό και τη βαρβαρότητα, εμείς επιλέγουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, σημείωσε σε σύντομο χαιρετισμό η Στ. Τσίτσου, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Δυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Στον αγώνα των Σουδανών κομμουνιστών για ανθρώπινα δικαιώματα και αληθινή δημοκρατία, σε μια χώρα όπου η ανακάλυψη πετρελαίου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών και διαφόρων ιμπεριαλιστών, αναφέρθηκε ο Φ. Φαντλ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σουδάν. Αλλά και για τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης του κόμματός του με το ΚΚΕ, για την έμπρακτη ακόμα στήριξη Ελλήνων κομμουνιστών στον αντιδικτατορικό αγώνα της χώρας του.

Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου, να τερματίσει τους πολέμους, μπορεί να χτίσει ένα νέο κόσμο, ώστε να χειραφετηθεί η εργατική τάξη, τόνισε ο Α. Μπρουκς, ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας.

Η «καπιταλιστική παλινόρθωση» και η αισιοδοξία των αγώνων

Ανεργία για είκοσι στους εκατό Πολωνούς. Δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται ασταμάτητα. Και μια κυβέρνηση που δαπανά εκατομμύρια σε όπλα και στέλνει φαντάρους να σκοτώνουν σε ξένες πατρίδες, όπως το Ιράκ. Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα που επεφύλαξε η «δημοκρατία» στον πολωνικό λαό, όπως εξήγησε η Β. Καρόν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας. Πέρσι πολλοί σύντροφοί μας σύρθηκαν στα δικαστήρια, γιατί πρωτοστάτησαν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, τόνισε.

Ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες και τις δοκιμασίες του χιλιανού λαού, αλλά και αισιόδοξα μηνύματα από το πιο σημαντικό - μεταδικτατορικά - ποσοστό που κατέκτησε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές η αριστερή μετωπική συνεργασία «Juntos Podemos» («Μαζί Μπορούμε»), όπου συμμετέχει και το ΚΚ Χιλής, μετέφερε από την πατρίδα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο Μ. Σουθάρτε, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Ενώ ο Χοσέ Νιούνιεθ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ισπανίας, μεταφέροντας τους αδελφικούς χαιρετισμούς από τους Ισπανούς κομμουνιστές, αναφερόμενος στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Πάουελ τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι το ΚΚΕ με το πανό στην Ακρόπολη «έδειξε την πόρτα σε έναν ηγετίσκο».

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το ΚΚ Ιαπωνίας η συνεργασία και ο συντονισμός με τα υπόλοιπα ΚΚ, υπογράμμισε ο Ν. Ασάτα, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Κεντρικού Οργάνου «Ακαχάτα». Πρόσθεσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να επιβάλει νέους φόρους, ενώ το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης συνεχώς επιδεινώνεται.

Εντονη αποτυπώθηκε η διάθεση του κόσμου «να μάθει κι άλλα». Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας ως προτεραιότητες των Χιλιανών κομμουνιστών για τον ευρύτερο συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων στη Λατ. Αμερική, οι προσπάθειες της ντόπιας αστικής τάξης να εγκλωβίσει το ΚΚ Πολωνίας στην παρανομία, η δράση των εργατικών συνδικάτων στη Βρετανία και πολλά άλλα, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που συζητήθηκαν μετά από σχετικά ερωτήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ