Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Γκρεμίζονται οι αυταπάτες

...περί εγγυήσεων που τάχα επιφύλασσε για τους Κυπρίους η ένταξή τους στην ΕΕ. Καμία πίεση προς την Τουρκία, κανένα «όπλο» - βέτο στη Λευκωσία, ξεκαθαρίζουν οι Βρετανοί. «Ολα τα λεφτά» για το κατοχικό καθεστώς οι Αμερικανοί

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η λύση του Κυπριακού να έρθει με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σε τουλάχιστον δέκα χρόνια, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Ντέιβιντ Χάνεϊ αναφέρει ότι δεν έχει αντιληφθεί καμία προσπάθεια για νέα πρωτοβουλία επίλυσης πριν τον Οκτώβρη. Ο Χάνεϊ θεωρεί έωλο το στόχο για προηγούμενη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Τονίζει ότι η Αγκυρα δε θα πιεστεί να αναγνωρίσει διπλωματικά την Κύπρο πριν την επίλυση του προβλήματος και υποστηρίζει ότι η Λευκωσία δεν έχει πρακτικά καμία δυνατότητα να εμποδίσει με βέτο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Υποστηρίζω ότι η 3η Οκτωβρίου δεν είναι μαγική ημερομηνία. Δεν πιστεύω ότι αποτελεί χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού. Επομένως, είναι καλύτερα να μη συμπεριλάβουμε την ημερομηνία αυτή στους υπολογισμούς μας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν πιστεύω ότι τα πράγματα είναι ώριμα για επιστροφή στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να διευκρινιστούν οι προθέσεις των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά στη λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί. Και στη συνέχεια να υπάρξει πολύ προσεκτική διερεύνηση των πτυχών όπου είναι, ενδεχομένως, δυνατόν να γίνουν αλλαγές με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Κι αυτό πρέπει να γίνει εκτός μιας επίσημης διαδικασίας διαπραγματεύσεων», είπε ο Χάνεϊ, ο οποίος φέρεται, αν όχι ως ο συντάκτης, τουλάχιστον ως ο εμπνευστής του «σχεδίου Ανάν».

Ο Βρετανός συνέχισε: «Δεν υποστηρίζω ότι η λύση θα έρθει με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Υποστηρίζω ότι η δυναμική που ξεκίνησε με την απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές της Τουρκίας, μια κρίσιμη απόφαση πολύ πιο σημαντική από την ολοκλήρωση των ενταξιακών, εμπεριέχει και τη δυναμική για επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη της Τουρκίας».

Οσον αφορά την πιθανότητα άσκησης των τυπικά προβλεπόμενων «62 βέτο» από την Κύπρο, κατά τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Χάνεϊ είπε ότι η Κύπρος μπορεί να ασκήσει βέτο στο αποτέλεσμα της διαδικασίας «και να πυροδοτήσει το πυρηνικό όπλο της». «Αλλά δεν μπορούν να εμποδίσουν την Κομισιόν να ολοκληρώσει τη διαδικασία εναρμόνισης της Τουρκίας» σημείωσε με νόημα.

Την ίδια ώρα επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αμερικανικών Επιμελητηρίων ετοίμασε ο Κυπροαμερικανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος. Οι Κύπριοι διαμαρτύρονται καθώς με τις ευχές της αμερικανικής κυβέρνησης, αντιπροσωπείες δέκα αμερικανικών εταιριών με έδρα την Τουρκία, φθάνουν στα κατεχόμενα για οικονομικές συναλλαγές με τους Τουρκοκυπρίους. Οι αντιπροσωπείες αναμένονται στο ψευδοκράτος, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στις 17 Φλεβάρη, συνοδευόμενοι από τον αρμόδιο για το εμπόριο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα Αμερ Καγιάνι. Εκεί θα τους υποδεχτεί ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι το γεγονός δίνει λανθασμένες εντυπώσεις, ιδιαίτερα όταν ο Αμερικανός επίσημος θα φθάσει σε αεροδρόμιο που δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ποινές σε στελέχη της επέβαλε η ΚΕ του ΑΚΕΛ

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ επέβαλε καταστατικές ποινές σε δέκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, για παραβίαση κομματικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου των δημοψηφισμάτων. Υστερα από πολύωρη συζήτηση, η Κεντρική Επιτροπή επέβαλε ομόφωνα την ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση στους Ανδρέα Χρίστου (νυν υπουργό Εσωτερικών), Κίκη Καζαμία (πρώην υπουργό Συγκοινωνιών), Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χατζηγεωργίου και Ελένη Μαύρου (βουλευτές).

Την ποινή της παρατήρησης επέβαλε επίσης ομόφωνα στους Σταύρο Ευαγόρου και Γιάννο Λαμάρη (βουλευτές), Ανδρέα Λέφα, Βάσο Γεωργίου και Ανδρέα Κουκουμά. Στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρεται πως υπήρξε η γενική εκτίμηση ότι τα φαινόμενα παραβίασης των αποφάσεων του κόμματος προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο και έβλαψαν το ΑΚΕΛ στην προσπάθειά του να ενεργήσει κατά τον πιο ορθό τρόπο, σε μια δύσκολη φάση του Κυπριακού.

Η συζήτηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, διεξήχθη μέσα σε πνεύμα έγνοιας για την ενότητα του ΑΚΕΛ, ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς του, συντροφικότητας, αυτοκριτικής προσέγγισης και πλήρους κατανόησης της ανάγκης, οι αποφάσεις των σωμάτων να γίνονται σεβαστές και να υλοποιούνται από όλα τα στελέχη και μέλη του κόμματος.

Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής ενέκρινε το πλάνο δουλιάς για το 2005, χρονιά αφιερωμένη στα ογδοντάχρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου - ΑΚΕΛ και το επικείμενο 20ό Συνέδριο του κόμματος.

  • Στις 2 Μάρτη αναμένεται στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Η επίσκεψή του θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική και θα συζητηθούν κατά τη διάρκειά της πλην του Κυπριακού, διμερή θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, περιφερειακά και άλλα διεθνή θέματα», δήλωσε σχετικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης. Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάντοτε ιδιαίτερα καλές και εγκάρδιες, γι' αυτό θεωρούμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ως σημαντική».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ