Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Νέα απεργία χτες

Σε νέα 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, εξαιτίας της εντεινόμενης επίθεσης, από κυβέρνηση και εργοδότες, που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζιτών, μέσω της απαλλαγής τους από τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα Ταμεία και, ταυτόχρονα, της περαιτέρω συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων με την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

Για άλλη μια φορά, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών, έδωσαν τη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας σε καταστήματα τραπεζών. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία τους στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην Ακαδημίας. Με πανό και συνθήματα διατράνωσαν μαζί με άλλους εργαζόμενους την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια και απηύθυναν κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης με τους άλλους εργαζόμενους, ώστε στις 17 Μάρτη να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Από αύριο, οι ταξικές δυνάμεις στις τράπεζες ξεκινούν νέο πρόγραμμα περιοδειών στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προβολή του αγωνιστικού πλαισίου αιτημάτων: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διεκδίκηση ενός δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών), που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Στην προοπτική αυτή, η ΕΣΑΚ προτείνει σήμερα να μην ενταχθούν τα ειδικά ταμεία στο ΙΚΑ και ως γραμμή αντίστασης και συσπείρωσης ενάντια στην αντιασφαλιστική μεθόδευση τραπεζιτών και κυβέρνησης τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης όλων των τραπεζοϋπαλλήλων και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Αύριο, θα γίνουν περιοδείες, στα καταστήματα τραπεζών της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης. Την Πέμπτη, σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Ιωνία και την Παρασκευή σε Αγ. Παρασκευή, Χολαργό και Χαλάνδρι.

Από την άλλη μεριά, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚΕ και «Αυτόνομο Δίκτυο» (ΣΥΝ) - βρέθηκε και πάλι στα γραφεία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, πιστή στη γραμμή των «κοινωνικών διαλόγων» και της συναίνεσης. Στη συνάντηση που έγινε, η πλειοψηφία επανέλαβε για πολλοστή φορά τη θέση για εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, την οποία επιδιώκουν και η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι τραπεζίτες, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών, ο υπουργός το μόνο που είπε είναι να συνεχιστεί ο διάλογος τραπεζιτών και ΟΤΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ