Τρίτη 22 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΣΤΟ ΤΣΑΓΚΑΡΙΟ
«Φάρος» για τις ταξικές μάχες του σήμερα

Σε μια μαζική εκδήλωση, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής και τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας τίμησαν το Σάββατο τους πρωτοπόρους αγώνες του Τσαγκαριού

Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ
Αποψη από την κατάμεστη αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ για να χωρέσει όλους εκείνους που το απόγευμα του Σαββάτου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής και πήραν μέρος στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδικάτου στο Τσαγκαριό. Παλαίμαχοι συνδικαλιστές, που από διαφορετικό μετερίζι ο καθένας παραμένουν μέχρι και σήμερα σταθεροί στις επάλξεις του αγώνα, νεότερα μέλη του ταξικού Συνδικάτου, που ανέλαβαν να σηκώσουν στις πλάτες τους τη βαριά αγωνιστική κληρονομιά του «Σωματείου Υποδηματεργατών Αθήνας», εκπρόσωποι από τις Ομοσπονδίες και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου το Συνδικάτο συνεχίζει σήμερα απαρέγκλιτα την ταξική του δράση.

Οι αγώνες του χτες...

«Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι επέτειος», σημείωσε, ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Θύμιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής. «Αποτελεί φόρο τιμής σ' εκείνους που αγωνίστηκαν για να παραμείνει ζωντανή η φλόγα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και μας χρέωσαν με το καθήκον σήμερα να πάμε την υπόθεση της ταξικής αντεπίθεσης ένα γενναίο βήμα μπροστά».

Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Στέργιος Καμπούρης
Ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Στέργιος Καμπούρης
Ο Στέργιος Καμπούρης, παλαίμαχος συνδικαλιστής στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, περιέγραψε τις συνθήκες διώξεων και κυνηγητού, κάτω από τις οποίες το «Σωματείο Υποδηματεργατών» έδινε τη μάχη για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης. Η Ελένη Λουκά, εργάτρια και συνδικαλίστρια στον κλάδο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, πρόσθεσε τη δικιά της εμπειρία και μετέφερε το χαιρετισμό ενός από τα παλαιότερα εν ζωή στελέχη του Συνδικάτου, του Σταύρου Δημητρέλη.

Οσα δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν οι διηγήσεις των παλαίμαχων, καταγράφηκαν στις φωτογραφίες και το αρχειακό υλικό, από την έκθεση για τα 100 χρόνια του Συνδικάτου: Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στη δεκαετία του '60, οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, οι τσαγκαράδες την ώρα της δουλιάς, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα του Συνδικάτου, οι εκδηλώσεις της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Δυσεύρετο υλικό, αφού το αρχείο του Συνδικάτου καταστρεφόταν κάθε φορά που οι αντιδραστικές κυβερνήσεις όλων των περιόδων το έβγαζαν εκτός νόμου.

Καθοδηγούν το σήμερα

Η Βάσω Μάμαλη, μέλος της σημερινής διοίκησης του Συνδικάτου, ανέλαβε στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης να ανατρέξει στην ιστορία του, από την ίδρυσή του τον Απρίλη του 1904, μέχρι και σήμερα. «Οσα κατακτήθηκαν είναι αποτέλεσμα επίμονης δουλιάς, χύθηκε αίμα, χάθηκαν ζωές. Χιλιάδες όμως είναι οι συνάδελφοι, που γαλουχήθηκαν αυτήν την περίοδο με τις αξίες της οργανωμένης πάλης, της εργατικής αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και του ταξικού αγώνα», σημείωσε η συνδικαλίστρια και κατέληξε: «Εμείς υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα με συνέπεια και ταξικό προσανατολισμό για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, μέχρι να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στο σύντομο χαιρετισμό τους, ο Κώστας Ζιώγας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, και ο Νίκος Παπαγεωργίου, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σημείωσαν την αξία της αγωνιστικής παρακαταθήκης του Συνδικάτου, «το οποίο αποτελεί φάρο για τους ταξικούς αγώνες του σήμερα».

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η πορεία του Τσαγκαριού είναι ταυτισμένη με την ιστορία του εργατικού, συνδικαλιστικού, λαϊκού κινήματος» και τόνισε την αναγκαιότητα, σε συνθήκες όξυνσης της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, οι αγώνες των παλιότερων να βρουν δυναμική συνέχεια, να δυναμώσει η ταξική αντεπίθεση, να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. «Στην 24ωρη απεργία της 17ης Μάρτη, οι ταξικές δυνάμεις στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και το δέρμα, καλούνται να δώσουν το δικό τους μαζικό "παρών"», κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, επιβεβαίωσε στο κλείσιμο της εκδήλωσης την ετοιμότητα των ταξικών δυνάμεων να μπουν «στα γεμάτα» και στη νέα απεργιακή μάχη: «Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος και η Ομοσπονδία του Κλάδου, ιδρυτικά μέλη του ΠΑΜΕ, έχουν το δικό τους μερτικό στην υπόθεση του ταξικού κινήματος. Θα δώσουμε με ταξική συνέπεια τη μάχη για την επιτυχία στους κλάδους μας της απεργίας της 17ης Μάρτη».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το βράδυ με ένα λιτό γλέντι που στήθηκε στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ