Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 1-2 ΜΑΡΤΗ
«Κλειδί» για την επιτυχία της οι απεργιακές επιτροπές σ' όλα τα πλοία

Στα χέρια των ίδιων των ναυτεργατών η απεργία
Στα χέρια των ίδιων των ναυτεργατών η απεργία
Η καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής 48ωρης απεργίας όλων των ειδικοτήτων των ναυτεργατών που ξεκινάει τα ξημερώματα της 1ης Μάρτη και η ανάγκη κλιμάκωσής της, ο συντονισμός των ναυτεργατών με τους εργαζόμενους της στεριάς τη 17η Μάρτη και η αγωνιστική συσπείρωση των ναυτεργατών στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι ταξικές δυνάμεις και το οποίο απαντάει στα σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες του κλάδου, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης της πλατιάς σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί με πρωτοβουλία της αγωνιστικής παράταξης της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ), στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Το πρώτο μέτρο που αποφασίστηκε ήταν «ένταση της δουλιάς μέσα στα καράβια» για να αναλάβουν τα ίδια τα πληρώματα την υπόθεση της στήριξης και κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα στη βάση του περιεχομένου που προβάλουν οι ταξικές δυνάμεις, με τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε πλοίο.

Η συγκρότηση των επιτροπών κρίθηκε ιδιαίτερα αναγκαία, καθώς θα εντείνει τις πιέσεις προς την πλειοψηφία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) της διοίκησης της ΠΝΟ, ώστε να της κοπεί κάθε... διάθεση να ακολουθήσει και αυτή τη φορά την... «προσφιλή» της τακτική, αυτή της υπονόμευσης κάθε απεργιακής κινητοποίησης που η ίδια κηρύσσει.

Στη διάρκεια της σύσκεψης καθορίστηκαν και τα οργανωτικά μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ αντιπρόσωποι των συνταξιούχων που παραβρέθηκαν, επισήμαναν ότι αυτός ο αγώνας αφορά άμεσα και τους απόμαχους της θάλασσας, στους οποίους ήδη έχει δοθεί το σήμα από την 1η Μάρτη να βρίσκονται στους καταπέλτες μαζί με τους εν ενεργεία συναδέλφους τους.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, που ήταν και ο πρώτος ομιλητής, έκανε εκτενή παρουσίαση του διεκδικητικού πλαισίου που προβάλει η ΝΣΚ και τα σωματεία των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων, πλαίσιο που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Μισθός, Ανεργία, Κοινωνική Ασφάλιση, Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση, ενώ θέτει και το αίτημα της ανάκλησης του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Τόνισε ότι ταυτόχρονα πρέπει να αναδειχτεί στους ναυτεργάτες η ανάγκη της ενίσχυσης του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε αυτό, ώστε να μπορέσει να συμβάλει, για τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γ. Μανουσογιαννάκης, επισήμανε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί στους ναυτεργάτες πως η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλει όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις, αλλά, υπονομεύει την απεργία και ταυτόχρονα απευθύνοντας το κάλεσμα προς όλους σημείωσε: «Από σήμερα ακόμα περισσότερη δουλιά μέσα στα καράβια για τη συγκρότηση των επιτροπών, πλαισιωμένες από όλες τις ειδικότητες των ναυτεργατών και μέσα από αυτή την κινητοποίηση να ωριμάζουν και οι προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικρή αποδείχτηκε η αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (2010-02-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουμε κλιμακώνουμε τον αγώνα! (2007-05-10 00:00:00.0)
Προνόμια απ' όλες τις μπάντες (2007-01-24 00:00:00.0)
Επέβαλαν την πρωτομαγιάτικη απεργία (2005-04-23 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πιέσεις στην ΠΝΟ (1999-01-09 00:00:00.0)
Μακριά από τα προβλήματα (1998-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ