Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Εκπαιδεύοντας... εργατοπατέρες

Τον προσεχή Σεπτέμβρη αναμένεται να λειτουργήσει η περιβόητη «Ακαδημία Εργασίας» της ΓΣΕΕ. Η οποία, έχοντας διαπιστώσει... έλλειμμα εκπαίδευσης στα συνδικαλιστικά στελέχη, έρχεται να βελτιώσει την «ποιότητα» του συνδικαλισμού με τη δημιουργία της Ακαδημίας. Μάλιστα μια Ακαδημία, που, όπως έχουν δηλώσει οι εμπνευστές του εγχειρήματος, φιλοδοξούν να μετεξελιχτεί σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Να παίξει, δηλαδή, εκ των πραγμάτων και το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» για την παραπέρα υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ο γραμματέας εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ Μιχ. Κουρουτός και ο πρόεδρος της ΕΕ του ΚΑΝΕΠ Ν. Μουζέλης παρουσίασαν τους στόχους και ζητήματα λειτουργίας, εκφράζοντας παράλληλα τη φιλοδοξία η ακαδημία να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να αναπτύξει δράσεις και σε «όμορες χώρες». Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα παρέχει, μέσα από μαθήματα σεμιναριακού τύπου, «δεξιότητες» που συνδέονται με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θα δίνουν στους συνδικαλιστές εικόνα για τη «σύνδεση του συνδικαλιστικού κινήματος με την υπόλοιπη κοινωνία», να μάθει ο εκπαιδευόμενος να είναι ενεργός πολίτης κλπ. Ούτε λόγος, βέβαια, για προσανατολισμό σαφώς στραμμένο προς τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ η εκπαίδευση των συνδικαλιστικών στελεχών αναγορεύεται σε πρωταρχικό ζήτημα και πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοινώθηκαν χτες, το Σεπτέμβρη του 2005, οπότε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά, θα εισαχθούν 40 συνδικαλιστές, οι οποίοι θα προταθούν από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις τους ή θα αυτοπροταθούν. Το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος (320 ώρες). Για τα μαθήματα με θεωρητικό χαρακτήρα, οι εκπαιδευτές θα είναι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, διδάκτορες ή κάτοχοι μεταπτυχιακών, μελετητές ή εμπειρογνώμονες. Για τα μαθήματα με περισσότερο πρακτικό χαρακτήρα θα επιλεγούν εμπειρογνώμονες «με συνδικαλιστική εμπειρία». Οπως σημειώθηκε, φιλοδοξία του ΚΑΝΕΠ είναι οι απόφοιτοι της Ακαδημίας να αναλαμβάνουν στη συνέχεια ρόλο εκπαιδευτή. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, η ΓΣΕΕ θα εξασφαλίσει εκπαιδευτικές άδειες στους φοιτούντες στην «Ακαδημία» και θα ζητηθεί οικονομική στήριξη από διάφορες πλευρές. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι η δήμαρχος Αθηναίων συμφώνησε να παραχωρήσει χώρο στο Γκάζι για τις ανάγκες της και ότι το ΚΑΝΕΠ βρίσκεται σε επαφή με ΑΕΙ για την εξασφάλιση υποδομής και διδακτικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ