Κυριακή 20 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ στις δικές μας θέσεις και προτάσεις, για να καταδειχθεί γιατί είμαστε αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική και γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ προς τη Νέα Δημοκρατία.

Εμείς υποστηρίζουμε - το λέω για άλλη μια φορά εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος - ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, ίσο για όλους ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δουλεύουν ή σε ποιον κλάδο, για όλον το λαό. Και βεβαίως μιλάμε για αναπτυγμένο σε τρία επίπεδα σύστημα, πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο και εδώ ανοίγει η επείγουσα ιατρική ή πρόληψη και περιλαμβάνεται και ο τομέας της δημόσιας υγείας. Εδώ πρέπει να είναι εξειδικευμένο πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά και να έχει όλα τα χαρακτηριστικά, γυναίκες, τρίτη ηλικία, παιδιά κλπ.

Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένους τομείς της κοινωνικής προληπτικής ιατρικής, που είναι πάρα πολύ σημαντική, επειδή γίνεται λόγος για εξελίξεις, για καινούργια πράγματα. Ας τα προσδιορίσουμε σήμερα στην Ελλάδα. Δεν ξέρω εάν είναι όλα καινούργια αυτά που θα πω, πάντως είναι παλιά που δεν έχουν λυθεί.

Πέρα από τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου που πρέπει να έχουν σχέση και με την πρόληψη και την πρωτοβάθμια υγεία, εδώ υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την υγιεινή και εξυγίανση του περιβάλλοντος, όπως:

- Υγιεινό πόσιμο νερό με κλειστό σύστημα και συνεχείς ελέγχους. Δεν έχει λυθεί στην Ελλάδα.

- Κλειστά συστήματα αποχέτευσης. Δεν έχει λυθεί στην Ελλάδα.

- Έλεγχος και πρόληψη της μόλυνσης και της ρύπανσης, ελέγχοντας όλους τους παράγοντες που επιδρούν, για λόγους χρόνου δεν μπορώ να τους αναπτύξω.

- Έλεγχος και πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.

- Υγιεινή τροφίμων.

- Πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών. Ιατρική κάλυψη των εξαρτημένων ατόμων, βεβαίως με μέτρα για την αποτοξίνωση.

- Πρόληψη στην κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Ιατρική κάλυψη αυτών που υποφέρουν από αλκοολισμό, σε συνδυασμό με μονάδες αποτοξίνωσης.

- Πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών. Έλεγχος και πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

- Υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού. Κεντρικά και περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας υγείας με κατάλληλη στελέχωση.

Υπάρχουν τέτοιες υποδομές; Είναι για λίγους, δεν είναι καθολικές, είναι βιτρίνας, επιμένουμε.

Το πρωτοβάθμιο κέντρο υγείας πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας, του παιδιού, της μητέρας, να είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, τη γειτονιά. Και εδώ σ' αυτό το σύστημα πρέπει να εντάσσονται όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ύπαρξη δημόσιου, δωρεάν, ισότιμου καθολικού συστήματος υγείας, όταν συνυπάρχει η επιχειρηματική δράση. Θεωρούμε ότι οι ιδιωτικές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο κρατικό κοινωνικό σύστημα υγείας. Απορρίπτουμε, λοιπόν, τη συνύπαρξη. Ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας ισότιμο, καθολικό πρέπει να έχει σαν στόχο την κατάργηση κάθε εισφοράς των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον κλάδο υγείας και η χρηματοδότηση να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Αλλο πράγμα ο κλάδος σύνταξης.

- Πλήρης κάλυψη των λαϊκών αναγκών στα νοσοκομεία με 24ωρη καθημερινή λειτουργία.

- Κατάργηση του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία και της αθλιότητας της σύντομης εξέτασης στο ΙΚΑ.

- Πλήρης εξοπλισμός με αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας εκεί που δεν υπάρχουν και ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα δωρεάν συστήματος ΕΚΑΒ.

- Εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και επαρκής στελέχωση σε αριθμό και ειδικότητες, με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών όπως αυτές καθορίζονται σήμερα. Αρα εμείς υποστηρίζουμε προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και βαθμίδες. Αυτό είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αν το βάλουμε στην κυριολεξία, ότι το προσωπικό πρέπει να είναι αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης με ικανοποιητικές αμοιβές.

- Με κρατική ευθύνη εξασφαλίζεται η διάρκεια της επιμόρφωσης και της επαγγελματικής εξέλιξης.

- Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.

- Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και αντίστοιχη προσαρμογή στα εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

- Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα ζητήματα της ειδικότητας και εφόσον δεν λύνεται άμεσα το ζήτημα, ζητάμε η αναμονή ειδικότητας να αποτελεί συντάξιμο χρόνο και καταβολή του 80% του βασικού μισθού για τους ειδικευόμενους όσο διαρκεί η αναμονή, από τη στιγμή που δεν έχουν ευθύνη γι' αυτό. Aλλο, αν είναι προσωπική τους ευθύνη.

- Ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας φαρμάκου, βιοτεχνολογίας και αναλώσιμου υλικού.

- Στην ψυχική υγεία βαριά αναπήρων, θα υπάρχει πάντα ανάγκη για κλειστά τμήματα μόνιμης παραμονής ή περίθαλψης. Δεν υποτιμούμε τις σύγχρονες εκτιμήσεις γι' αυτό που λέμε αποασυλοποίηση, για την ανάγκη ο ασθενής να παραμένει στην οικογένειά του, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με κριτήριο το οικονομικό κόστος, αλλά με καθαρά επιστημονικό κριτήριο.

- Εμείς υποστηρίζουμε δίκτυο ξενώνων ή διαμερισμάτων αυτόνομης ή ημιαυτόνομης διαβίωσης, αλλά αυτό πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο με δωρεάν παροχή υπηρεσιών και δεν μπορεί να έχει καμία σχέση ο ιδιώτης ή οι διάφορες τάχα φιλανθρωπικές οργανώσεις.

- Υποστηρίζουμε δίκτυο προστατευομένων εργαστηρίων για ψυχικά άρρωστους και ΑΜΕΑ, με πλήρη εξασφάλιση εργαστηριακών δικαιωμάτων. Προστατευόμενα εργαστήρια που θα λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο και 100% εγγύηση από το κράτος για απορρόφηση των προϊόντων.

- Υποστηρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πραγματικές γενναίες αυξήσεις, όσο δεν υπάρχουν οι σωστές και επαρκείς υποδομές, στις οικογένειες που έχουν παιδί με μέση νοητική υστέρηση ή αυτισμό. Να φύγουμε από το αίσχος - με συγχωρείτε - των 200 ευρώ το μήνα και από το αίσχος των 300 ευρώ το μήνα για βαριά νοητική στέρηση και αυτισμό. Η ελάχιστη κάλυψη των αναγκών ξεκινά με 1000 ευρώ το μήνα μέχρι και 1500 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

- Πρέπει επίσης να προβλεφθούν επιδόματα για κωφούς από 18- 65 ετών, ανάλογα με τις ανάγκες. Μιλάμε βέβαια για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όχι με το δείκτη της φτώχειας ο οποίος πάει στην εξαθλίωση.

- Πρέπει να υπάρχει επιδότηση των ημιπληγικών, των λαϊκών οικογενειών, αυτών που υποφέρουν από γεροντική άνοια και δεν έχουν επαρκή εισοδήματα. Η πρότασή μας επίσης είναι να αυξηθεί το επίδομα των παραπληγικών που παίρνουν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ανάγκες καλύπτονται με 750 ευρώ για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους και από 100 ως 1300 ευρώ για τους ανέργους και ανίκανους για εργασία. Τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα πρέπει να μετατραπούν σε κοινωνική σύνταξη και να επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες που δεν υπάρχουν. Ενώ βεβαίως θέλει πιο αναλυτική και λεπτομερειακή συζήτηση να προβλεφθούν τα εισοδήματα, από πού αρχίζει το πλαφόν κλπ.

- Για εργαζόμενους και αναπήρους 600 ευρώ και 1000 ευρώ για ανασφάλιστους ανέργους και ανίκανους προς εργασία. Τα ποσά να αυξομειώνονται βεβαίως ανάλογα με τη βαρύτητα της αναπηρίας. Και σαν βάση πρέπει να πάρουμε το 67%.

- Πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη οι τοξικομανείς, αρκεί βεβαίως αυτό να μην αφορά τη δημιουργία αγοράς για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η κοινωνική πολιτική απέναντι στους τοξικομανείς πρέπει να είναι κρατική. Βεβαίως, εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την τοξικομανία. Είμαστε υπέρ της προσπάθειας για αποτοξίνωση, ωστόσο όσο το φαινόμενο αυτό υπάρχει, πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν και μια στήριξη, παίρνοντας υπόψη ότι το μεγάλο μέγεθος της τοξικομανίας έχει να κάνει με βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και σε τελευταία ανάλυση πολιτικές αιτίες. Δεν καταργείται η ατομική ευθύνη αλλά για να μιλήσουμε για ατομική ευθύνη πρέπει να εξαλειφθούν οι βαθύτερες κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της τοξικομανίας και του αλκοολισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ