Πέμπτη 5 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Απαίτησαν την πλήρη λειτουργία του νοσοκομείου

Νέα διαμαρτυρία αύριο με αίτημα και την ανάκληση της απόλυσης του μοναδικού χειρουργού

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση χτες και μια ακόμα αύριο, ώρα 11 πμ, οι φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων που συσπειρώνονται στα πλαίσια της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην περιοχή απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης του μοναδικού χειρουργού στο «Πανικάρειο» νοσοκομείο, αλλά και τη λήψη από την κυβέρνηση των απαραίτητων μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

Η απόλυση του επικουρικού χειρουργού, Μ. Τσιχλάκη, από το διοικητή του «Πανικάρειου», Π. Νικολακάκο, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την εκδήλωση της αγανάκτησης των κατοίκων της περιοχής για την υγειονομική απογύμνωση της Ικαρίας και των Φούρνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας -και επεκτείνοντας- τους νόμους του ΠΑΣΟΚ για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία απόλυσε με απόφαση του Π. Νικολακάκου το χειρουργό για «ανάρμοστη συμπεριφορά», καθώς διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις ευθύνες της διοίκησης να μη μεταφερθεί έγκαιρα το αναισθησιολογικό μηχάνημα από το νοσοκομείο της Λήμνου, όπου εδώ και έξι μήνες έμενε αχρησιμοποίητο.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με τον Π. Νικολακάκο, ο οποίος ζήτησε να «μιλήσει με κάποιους» και στη συνέχεια να απαντήσει στο αίτημα για την ανάκληση της απόλυσης του γιατρού. Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στην οποία ο διοικητής στην οποία - προφανώς μετά και τη σύμφωνη γνώμη «κάποιων» ανωτέρων του - επέμενε στην απόφασή του για απόλυση του γιατρού.

Ο Π. Νικολακάκος είπε στην αντιπροσωπεία ότι από σήμερα θα έρθει στο «Πανικάρειο» χειρουργός από τη Χίο για 11 μέρες και ότι θα εξασφαλίσει από το υπουργείο Υγείας και δεύτερο χειρουργό. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Μ. Τσιχλάκης υπογραμμίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν ήρθαν μόνο για τη δική του απόλυση, αλλά κυρίως για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Είναι η πρώτη φορά που διοικητής νοσοκομείου εφαρμόζει το διευθυντικό δικαίωμα με τον πιο αυταρχικό τρόπο, παραβιάζοντας -όπως σημείωναν νομικοί- τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών να απολογηθούν κατόπιν διενέργειας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης και με βάση τα πορίσματά της να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις. Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ για εκείνο που ενδιαφέρονται είναι η αυταρχικότερη διοίκηση των νοσοκομείων, όπου μαζί με τον περιορισμό των δυνατοτήτων νοσηλείας των ασθενών, αφαιρούνται και δικαιώματα των εργαζομένων και των γιατρών στα νοσοκομεία.

Η ασφαλής λειτουργία των τομέων του «Πανικάρειου» βάζει μπροστά στις ευθύνες τους και στελέχη του νοσοκομείου. Ετσι ο υπεύθυνος του αναισθησιολογικού τμήματος Δ. Μοσχογιαννίδης με έγγραφό του προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει ότι λόγω μη επάνδρωσης το τμήμα διακόπτει τη λειτουργία για να διασφαλιστεί η ζωή των ασθενών. «Θα αντιμετωπίζονται μόνο τα περιστατικά των οποίων η διακομιδή θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους» καταλήγει ο Δ. Μοσχογιαννίδης.

Επίσης η προϊσταμένη των Κλινικών, Β. Τσιώλη, ανακάλεσε την ψήφο της για την απόλυση του Μ. Τσιχλάκη και παραιτήθηκε από αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Πανικάρειου» τονίζοντας ότι η απόφαση για την απόλυση του γιατρού «πάρθηκε βιαστικά και μέσα σε κλίμα έντασης και συναισθηματικής φόρτισης, χωρίς να δοθεί στο γιατρό η δυνατότητα να αιτιολογήσει τη στάση του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ