Κυριακή 8 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πεδίο ταξικής πάλης

Η Ζωή και η Υγεία των εργαζομένων αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για το ΠΑΜΕ. Δε δεχόμαστε ότι μπορεί να εντάσσεται σε λογικές κι επιδιώξεις αύξησης της κερδοφορίας, ούτε βέβαια να εξαρτάται από τους στόχους ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Αντίθετα, πρέπει να είναι πεδίο ταξικής πάλης.

Η προάσπιση της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλιάς σημαίνει την αποκλειστική υποχρέωση εργοδότη και κράτους να λαμβάνει και να τηρεί όλα τα απαραίτητα θεσμικά - οργανωτικά και πρακτικά μέτρα. Περνάει, λοιπόν, μέσα από τη συνολική αναδιοργάνωση της εργασίας κάτω από το πρίσμα της εκμηδένισης του επαγγελματικού κινδύνου.

Σήμερα, κάθε εργοδότης - και το κράτος - ενδιαφέρεται για το πώς θα αποσπάσει το ανώτατο όριο εργασίας από τον εργαζόμενο, μέσα στην εργάσιμη ημέρα. Ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμο εξάρτημα - εργαλείο στην παραγωγική διαδικασία, η ζωή του μπαίνει σε αντιπαράθεση με το οικονομικό κόστος των μέτρων. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας είναι αντικίνητρο απ' τη σκοπιά της «ανταγωνιστικότητας».

Συνεπώς, ο κύκλος των θυμάτων της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης θα συνεχίζεται όσο θα υπάρχουν οι αιτίες που τον τροφοδοτούν και άρα μας είναι ξεκάθαρο πως η ουσιαστική βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και των συνθηκών δουλιάς είναι άρρηκτα δεμένη με τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και την άμεση αμφισβήτηση των ευρωενωσιακών μονόδρομων. Είναι συνυφασμένη με την πάλη ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - ενάντια στην εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης.

Ως ΠΑΜΕ καλούμε κάθε εργαζόμενο ν' απορρίψει λογικές που καλλιεργούν αυταπάτες κι επιχειρούν να ταυτίσουν το εργοδοτικό με το εργατικό συμφέρον (!) στην προώθηση της εργασιακής υγείας κι ασφάλειας. Προϋπόθεση της προσπάθειας για στροφή στη δράση του εργατικού κινήματος είναι η απομόνωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που καλλιεργούν τέτοιες αυταπάτες κι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην καθημερινή εξουθένωση της εργατικής τάξης.

Σε αυτά τα πλαίσια, στην εκδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία, την Τρίτη 10 Μάη, θα επιχειρήσουμε:

- Να ανοίξουμε τη συζήτηση ώστε κατ' αρχήν να ευαισθητοποιήσουμε και να εξοπλίσουμε συνδικαλιστές από διάφορους κλάδους για την οξύτητα των προβλημάτων Υγιεινής κι Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, που φτάνουν σε αποδεκατισμό της εργατικής τάξης με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα (πολλές φορές θανατηφόρα).

- Να αναδείξουμε Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ στην οποία θα συμμετέχουν συνδικαλιστές που θα επιδιώξουμε να προέρχονται από κλάδους - χώρους δουλιάς όπου τα ζητήματα αυτά εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα.

Η γραμματεία αυτή δε θα περιοριστεί στην ταξική προσέγγιση αυτών των ζητημάτων, αλλά αξιοποιώντας διάφορες μορφές (ενημερώσεις σε χώρους δουλιάς, έκδοση σχετικών φυλλαδίων, διοργάνωση ημερίδων, δυναμικές μορφές κινητοποίησης) θα παρεμβαίνει τακτικά σε διάφορους χώρους και κλάδους, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ζητημάτων αυτών, πιέζοντας για άμεση λήψη των σχετικών μέτρων.

Παράλληλα, θα επικεντρώσει σε δράσεις που θ' αναδεικνύουν την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζόμενων στις γραμμές του ΠΑΜΕ προκειμένου να διεκδικήσουν - και να κατακτήσουν - μέτρα και συνθήκες δουλιάς που να αφήνουν και παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα, καθώς εκτός των άλλων θα διαπαιδαγωγούνται και σε συλλογικές διαδικασίες με ταξική πάντα κατεύθυνση.


Τατιάνα ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τη ζωή μας (2006-07-21 00:00:00.0)
Να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους (2006-06-04 00:00:00.0)
Στόχοι πάλης για την υγιεινή και ασφάλεια (2005-05-13 00:00:00.0)
Φουντώνει η ανεργία (2005-05-04 00:00:00.0)
Ατιμώρητα εγκλήματα! (1999-12-21 00:00:00.0)
Απολογισμός φρίκης! (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ