Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ
Επιμένουμε στο συνεπή ταξικό αγώνα

Στην ιστορική αξία και την αγωνιστική παρακαταθήκη της περιοχής που επελέγη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο Κ. Σταμπολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος.

«... Σ' αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της φασιστικής κατοχής, τα λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα, οι Λαϊκοί Απελευθερωτικοί Στρατοί συναντώνταν, και πολλές φορές από κοινού έδιναν μάχες ενάντια στον κοινό εχθρό, τους Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες και συνεργάτες τους. Ενας επιπρόσθετος λόγος για μας, για τους Ελληνες κομμουνιστές, είναι και το γεγονός ότι εδώ είχε την έδρα του το Αρχηγείο του ηρωικού ΔΣΕ που για 3 ολόκληρα χρόνια διεξήγαγε τιτάνιο ένοπλο αντιιμπεριαλιστικό αγώνα ενάντια στους Αγγλοαμερικάνους επεμβασίες και την ντόπια αστική τάξη».

«Η γιγάντια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, επιτεύχτηκε χάρη: στο ρόλο της εργατικής σοβιετικής εξουσίας στη δημιουργία και στην οργάνωση της αμυντικής θωράκισης της Σοβιετικής Ενωσης. Στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη. Στο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως επαναστατικής πρωτοπορίας», επισήμανε αναφορικά με το «πώς» και το «γιατί» ο λαός της ΕΣΣΔ θριάμβευσε, μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες.

«Τιμούμε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους, έμειναν ανάπηροι ή αγωνίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο κατά των εισβολέων κατακτητών, στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στις θάλασσες και στον αέρα, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν στάση ηρωική στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Αυτούς που έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στις διαδηλώσεις και τα σαμποτάζ. Ολες και όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να έρθει η νικηφόρα έκβαση».

Επίσης, διευκρίνισε τα πολύτιμα - ακόμα περισσότερο για τους κομμουνιστές - διδάγματα της Αντιφασιστικής Νίκης: «Η πείρα μας, αλλά και του διεθνούς κινήματος, διδάσκει ότι το εθνικό πεδίο πάλης παραμένει, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ο κύριος χώρος δράσης και ανατροπής. Ο συνεπής ταξικός αγώνας στην κάθε χώρα είναι η προϋπόθεση, για να υπάρχει συνεπής και αποτελεσματική διεθνής δράση. Οσες πολιτικές δυνάμεις διακηρύσσουν ότι είναι ξεπερασμένο, είτε περιφρουρούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είτε έχουν παραιτηθεί και συμβιβαστεί, αρκούμενες στον εξωραϊσμό του καπιταλιστικού συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ