Τρίτη 24 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ 1914 - 2005
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράδειγμα διαπαιδαγώγησης για τη νέα γενιά κομμουνιστών

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη, ιστορικού ηγέτη, για δεκαετίες Γενικού Γραμματέα και επίτιμου Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Οι ΚΝίτισσες και οι ΚΝίτες στέκονται με δέος απέναντι στις πολύτιμες παρακαταθήκες μιας ολόκληρης γενιάς κομμουνιστών, της οποίας ο σύντροφος Χαρίλαος αποτέλεσε σύμβολο και βασικό πρωταγωνιστή, αυτής της γενιάς που ατσαλώθηκε και αναδείχτηκε στα «πέτρινα χρόνια» των ηρωικών αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, της πολιτικής προσφυγιάς και παρανομίας στις φυλακές και στις εξορίες.

Τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ εμπνέονται από την αποφασιστικότητα, τη συνέπεια, τη θυσία, την αυταπάρνηση που διαθέτει μόνο ένας κομμουνιστής ηγέτης, ταγμένος στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης, στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

Οφείλουμε πολλά στη συμβολή του συντρόφου Χαρίλαου, που από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ανάπτυξη και συγκρότηση της ΚΝΕ, για τη διαπαιδαγώγηση και διαμόρφωση της νέας γενιάς κομμουνιστών.

O σύντροφος Χαρίλαος στάθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις προσπάθειες διάλυσης του ΚΚΕ σε κρίσιμες στιγμές για το κομμουνιστικό κίνημα. Γεγονός που για την ΚΝΕ αποτέλεσε τον πιο σημαντικό όρο για την ανασυγκρότησή της και για τη συνέχειά της, χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε σε νέες και δύσκολες συνθήκες να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στο νεολαιίστικο κίνημα, να αποχτήσει κύρος στη νέα γενιά.

Η ζωή και δράση του συντρόφου Χαρίλαου - μέσα στις πιο οξυμένες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα - δεν μπορεί παρά να αποτελεί για τη νέα γενιά παράδειγμα διαπαιδαγώγησης κομμουνιστή, λαϊκού αγωνιστή, με αταλάντευτη αφοσίωση στο Κόμμα, ανυποχώρητης υπεράσπισης των αρχών της μαρξιστικής-λενινιστικής ιδεολογίας μας, εμπιστοσύνης στη δύναμη του λαού μας, ακράδαντης πεποίθησης ότι το μέλλον θα είναι ο σοσιαλισμός.

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις πολύτιμες παραινέσεις του στο 8ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας:

«H πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, θα 'λεγα, στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. H ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει πάντα στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει».

Οι νέοι κομμουνιστές αποχαιρετούμε το σύντροφο Χαρίλαο στο τελευταίο του ταξίδι φιλοδοξώντας να ανταποκριθούμε στις παρακαταθήκες που μας άφησε, να συνεχίσουμε στο δικό του δρόμο, έχοντας πάντα στο νου μας την πεποίθησή του ότι αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει ό,τι και να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ