Τετάρτη 25 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ 1914 - 2005
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τιμητική έκτακτη συνεδρίαση για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Αμέσως μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Χαρίλαου Φλωράκη συγκλήθηκε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νίκαιας και στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σε πλήρη απαρτία προχτές το βράδυ, τίμησε τον ηγέτη του ΚΚΕ. Παρόντες στη συγκινητική αυτή συνεδρίαση ήταν, πέρα από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, παλιοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη της Εθνικής Αντίστασης και παλιοί συναγωνιστές του, εκπρόσωποι μαζικών φορέων, συλλόγων και απλοί κάτοικοι της πόλης.

«Αποχαιρετούμε έναν πλάτανο του λαϊκού μας κινήματος με βαθιές ρίζες στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και στα δίκια της εργατικής τάξης. Εναν πλάτανο, μια αγκαλιά δροσιάς και απαντοχής για όλους της Γης τους κολασμένους, αφού σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε να σβήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος. Από την πλευρά του, ο Βασ. Τράπαλης επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια - Ανθρώπινη Πόλη» τόνισε πως ο Χαρίλαος Φλωράκης «τίμησε τη λέξη άνθρωπος, αγώνας, ιδεολογικό πιστεύω. Δεν μπήκε ποτέ στη δίνη των αντιπαραθέσεων και θυσίασε ό,τι πολυτιμότερο στη ζωή, το αγαθό της προσωπικής του ελευθερίας για να υπηρετήσει την ελευθερία, τις αρχές του κόμματός του».

Για τον πολιτικό ηγέτη που «μετά τη μεταπολίτευση τόλμησε σε συνεργασίες και πρωταγωνίστησε στην εξάλειψη των πολιτικών παθών», μίλησε ο Ευ. Κίτσος επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια Νέα Εποχή», ενώ το ερώτημα «πώς γίνεται ένας τέτοιος άνθρωπος που σάρκασε την πλουτοκρατία να φύγει ως ένας γνήσιος αριστοκράτης», έθεσε ο Γιώργος Πρωτόπαππας, επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια - Πρωτοπορία». Εκ μέρους της παράταξης «Κοκκινιά με λογισμό και όνειρο» μίλησε ο Μαν. Λαθιωτάκης.

«Ηταν πάντα πρώτος στον αγώνα και διατυμπάνιζε πως στους δρόμους θα κερδηθεί το δίκιο», τόνισε στην ομιλία του ο Παντελής Χατζηπαντελής από την ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς που τον έζησε στο αντάρτικο και στις φυλακές. «Ηταν αυστηρός αλλά δίκαιος. Απλός, φιλικός, εγκάρδιος. Στις φυλακές δε δέχτηκε ποτέ να απαλλαχτεί από τις αγγαρείες. Αυτό που απαιτούσε από τους άλλους το έκανε πρώτος. Ηταν το παράδειγμα του κομμουνιστή».

Παρούσα στην τιμητική αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοκκινιάς ήταν και η Βέρα Νικολαΐδου, πρώην δήμαρχος της πόλης, η οποία τόνισε τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε σε όλους όσοι τον γνώρισαν, καθώς και το ήθος και τον ξεχωριστό χαρακτήρα που δείχνει η τελευταία εντολή που άφησε. Τέλος, ο Μιχάλης Νουφαρίτσης γραμματέας της ΚΟ Κοκκινιάς δήλωσε πως «εμείς οι κομμουνιστές της Κοκκινιάς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να γίνει πιο ισχυρό το ΚΚΕ, και να συσπειρώσουμε περισσότερους εργαζόμενους γύρω του, ώστε να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση».

Εκτιμώντας την προσφορά του στο λαϊκό κίνημα, στο λαό και την πατρίδα το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας αποφάσισε ομόφωνα:

- Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημοτικά Καταστήματα από την Τρίτη 24 Μαΐου - Πέμπτη 26 Μαΐου.

- Να παρακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο την εκδήλωση για την πολιτική κηδεία.

- Να μεταφέρει επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου και εργαζομένων τα συλλυπητήριά του στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ.

- Να κλείσει συμβολικά ο Δήμος στις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη 25 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει η πολιτική κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη.

- Να εκφραστούν με βοήθεια στο ΚΚΕ «οι λόγοι και τα στεφάνια», παίρνοντας υπόψη την επιθυμία του.

- Να γίνει πολιτική εκδήλωση στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη.

- Να δοθεί το όνομα του Χαρίλαου Φλωράκη σε χώρο Πολιτισμού ή κεντρικό δρόμο ή πλατεία ή πάρκο της Νίκαιας.

- Να μισθώσει πούλμαν για να μεταφέρει τους Δημοτικούς Συμβούλους που θα παραστούν στην κηδεία, η οποία θα γίνει στις 26 Μαΐου στο Παλιοζογλώπι Καρδίτσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν κιοτεύουμε, δυναμώνουμε τη δράση μας» (2008-06-13 00:00:00.0)
Πού θα ψηφίσουν ο Χ. Φλωράκης, η Αλ. Παπαρήγα και ο Κ. Καζάκος (2004-03-07 00:00:00.0)
Παραβρέθηκαν (2002-11-05 00:00:00.0)
Εφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Μπινιώρης (1997-05-22 00:00:00.0)
Εφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Μπινιώρης (1997-05-22 00:00:00.0)
Αμετροέπεια (1996-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ