Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Στο πόδι» για την απομάκρυνση της λάσπης

Η κυβέρνηση εμπαίζει και τους Πειραιώτες με την Ψυττάλεια και τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής με τα σκουπίδια

Σύσσωμοι οι κάτοικοι των παραλιακών δήμων της Β΄ Περιφέρειας του Πειραιά βρίσκονται «στο πόδι» για να σταματήσουν την παραπέρα υποβάθμιση που προκαλεί ο τρόπος λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας στο ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής τους.

Με σύνθημα «Οχι άλλη κοροϊδία για την Ψυττάλεια» ξεκίνησαν από χτες νέο γύρο δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δίνοντας έτσι την απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στη μεταφορά της λυματολάσπης. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που κατάντησαν τον βιολογικό καθαρισμό, από πρωτοποριακό έργο ανάσας για την περιοχή, σε μια ακόμα πηγή ρύπανσης.

Χτες, με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Μαζικών Φορέων Περάματος, Κερατσινίου Δραπετσώνας και της Δημοκρατικής Δημοτικής Κίνησης Σαλαμίνας, έγιναν μια σειρά εκδηλώσεων στους δήμους. Σχολεία του Περάματος και του Κερατσινίου έκαναν πορείες στις γειτονιές ενημερώνοντας τα ίδια τα παιδιά για την υπόθεση της Ψυττάλειας και απαιτώντας καθαρό περιβάλλον, ενώ έγιναν εξορμήσεις σε λαϊκές αγορές, ΚΑΠΗ κ.α.

Η αγωνιστική δράση θα συνεχιστεί και σήμερα στις 8 το βράδυ, οπότε με απόφαση των Αλιευτικών Συλλόγων Περάματος, Κερατσινίου και άλλων θα γίνει με βάρκες περικύκλωση της Ψυττάλειας.

Την Κυριακή 5 του μήνα στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση των κατοίκων Κερατσινίου, Περάματος, Δραπετσώνας στην πλατεία Πόντου της περιοχής Χαραυγής. Στη συγκέντρωση έχουν κληθεί να πάρουν θέση οι δήμαρχοι, βουλευτές της Β΄ Περιφέρειας Πειραιά, εκπρόσωποι από ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ έχει προσκληθεί και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Θα ακολουθήσει την Τρίτη 7 του Ιούνη στις 11 το πρωί συγκέντρωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση της λυματολάσπης.

Καρότο και μαστίγιο

Στο μεταξύ, το δρόμο του εμπαιγμού, αλλά και του ανοιχτού εκβιασμού σε βάρος των κατοίκων της Δυτικής Αττικής επέλεξε για άλλη μια φορά, χτες, η κυβέρνηση με δηλώσεις τόσο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, όσο και της δημάρχου Αθηναίων. Συγκεκριμένα:

Ο Γ. Σουφλιάς από τη μια προτάσσει το καρότο και δηλώνει ότι «θεωρεί εγκληματικό και για την περιοχή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και για τους κατοίκους της το ότι βρίσκεται όλος ο αστικός πληθυσμός των 3.500.000 κατοίκων του Λεκανοπεδίου στο έλεος ενός ΧΥΤΑ», από την άλλη, όμως, κρατά το μαστίγιο λέγοντας ότι «δεν μπορεί κανένας να παραβιάζει τους νόμους και τις αποφάσεις δικαστηρίων και δεν πρέπει να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, επειδή υπάρχει αυτό το πρόβλημα»! Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πάει η λυματολάσπη στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων.

Σε πλήρη συμφωνία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντ. Μπακογιάννη, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), Γιώργο Μαστοράκο, διαπίστωσε πως η πρόταση του υπουργείου είναι ...βελτιωτική της υπάρχουσας κατάστασης! Το ότι θα ρίχνεται η λυματολάσπη στον ΧΥΤΑ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα μειώσει πάρα πολύ την επιβάρυνση και θα δημιουργήσει και κάποιες προϋποθέσεις ανάπλασης(!) της περιοχής».

Η Ντ. Μπακογιάννη χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας καταδικάζει τη Δυτική Αττική σε μόνιμο σκουπιδότοπο: «Δε βοηθάει κανέναν το κλείσιμο της χωματερής. Αντίθετα, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, απειλεί την υγεία των κατοίκων και υπονομεύει βεβαίως κάθε προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης του Λεκανοπεδίου».

Αντίστοιχες απόψεις εξέφρασε και ο Γ. Μαστοράκος, λέγοντας: «Θα πρέπει να αποσυσχετίσουμε το θέμα της λάσπης από το θέμα των απορριμμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με αγώνες διεκδικούμε καλύτερο περιβάλλον (2007-06-05 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΧΩΔΕ (2007-02-22 00:00:00.0)
«Στο πόδι» οι κάτοικοι (2006-06-24 00:00:00.0)
Να απομακρυνθεί αμέσως η λυματολάσπη (2006-06-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό (2005-06-01 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την Ψυττάλεια (2005-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ