Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αγωνιά για την ΕΕ, αγωνίζεται κατά του ριζοσπαστισμού!

Μια γυναίκα περνά με το μωρό της μπροστά σε γιγαντοαφίσα, σε δρόμο της Ολλανδίας, που γράφει:«Ευρωπαϊκό σύνταγμα - ΟΧΙ ευχαριστώ»

Associated Press

Μια γυναίκα περνά με το μωρό της μπροστά σε γιγαντοαφίσα, σε δρόμο της Ολλανδίας, που γράφει:«Ευρωπαϊκό σύνταγμα - ΟΧΙ ευχαριστώ»

Το χαστούκι που έφαγαν οι εκπρόσωποι και οι υποστηρικτές της ΕΕ από το γαλλικό και ολλανδικό λαό ήταν ισχυρό. Τέτοιο ηχηρό «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμά» τους δεν το περίμεναν. Λίγους μήνες πριν, ήταν σίγουροι πως οι εργαζόμενοι και οι λαοί έχουν «εμπεδώσει» πια τον ευρωενωσιακό μονόδρομο. Ηταν βέβαιοι πως μπορούν να ελέγξουν τη λαϊκή δυσφορία, να τη διαχειριστούν έτσι ώστε να μην τους βάλει εμπόδια στην παραπέρα εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού τους οργανισμού. Ετσι διοργάνωσαν τα δημοψηφίσματα. Για να πάρει το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου τη λαϊκή έγκριση και πιστοποιητικά δημοκρατικότητας!

Ομως «υπολόγιζαν χωρίς τους ξενοδόχους». Η ανησυχία τους τώρα είναι μεγάλη και φανερή και εκφράζεται ποικιλοτρόπως. Δεν έχει σχέση τόσο με την τύχη του λεγόμενου «ευρωσυντάγματος», αλλά με το φόβο μιας συνολικής απόρριψης της ΕΕ από τους λαούς.

Σύσσωμη η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους συντονίστηκαν στη γραμμή υπεράσπισης, όχι τόσο της συνθήκης τους, αλλά του ιδίου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού τους. Ενδεικτικές ήταν και οι αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που μέσα σε λίγες ώρες ξέχασαν πως και οι δύο πήραν ενεργό μέρος στους εκβιασμούς του γαλλικού λαού, πως ψήφισαν το «ευρωσύνταγμα» στη Βουλή και καλούσαν σε στράτευση για «να μη κινδυνεύσει η προοπτική της ΕΕ»!

Ομως, αυτός που έχει την περισσότερη αγωνία μην τυχόν και κλονιστεί η ΕΕ, και μεγαλύτερο ζήλο υπεράσπισης της προοπτικής της, είναι ο Συνασπισμός!

Με συνέντευξη του προέδρου του και με δηλώσεις άλλων στελεχών του έσπευσε να «ενημερώσει» το λαό (μην πάρουν τα μυαλά του αέρα και ...παρασυρθεί σε δρόμους «αντιευρωπαϊκούς»), πως η καταδίκη του «ευρωσυντάγματος» από το γαλλικό λαό σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει και καταδίκη της ΕΕ!

«Το Οχι των Γάλλων δεν είναι "όχι" στο εγχείρημα της ΕΕ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ («Αυγή» 31-5-2005)! Η επιχειρηματολογία του είναι αφοπλιστική: Είναι «ένα μεγάλο κοινωνικό και ταξικό όχι» αλλά μόνο κατά «των πολιτικών που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, υποβαθμίζουν τους μισθούς, πλήττουν το ασφαλιστικό..», μόνο κατά «... των αγορών, των πολυεθνικών επιχειρήσεων»...

Ναι, καλά διαβάσατε. Είναι «όχι» κατά της πολιτικής της, αλλά όχι κατά της ίδιας της ΕΕ! Αυτή δεν έχει σχέση με την πολιτική της! Αυτήν κάποιοι άλλοι της την επέβαλαν! Οι κακοί νεοφιλελεύθεροι αποπλάνησαν την άδολη κορασίδα...

Μα καλά, κύριοι του ΣΥΝ, η πολιτική της, ο ρόλος της ΕΕ, δεν είναι αντίστοιχη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, και όσες ακολούθησαν; Της Νίκαιας, της Λισαβόνας κλπ.; Αλλωστε το ίδιο το «ευρωσύνταγμα» δεν αποτελεί τη σύνοψή τους;

Ποια από αυτές τις συνθήκες είναι φιλολαϊκή; Δεν υπηρετούν όλες τις ελευθερίες του κεφαλαίου, τα κέρδη του; Δε βάλλουν όλες κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων; Ομως, άλλες τις ψηφίσατε και σε άλλες δώσατε ψήφο λευκή!

Μήπως σας ξεγέλασαν οι νεοφιλελεύθεροι ή δεν ξέρατε τι κάνατε; ΟΧΙ! Και τότε και τώρα ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και εσείς και οι άλλοι υποστηρικτές της ΕΕ! Μόλις χτες σηκώσατε το χέρι και ψηφίσατε στην Ευρωβουλή, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον αντιδραστικό διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό - ανενεργό, που ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και στην επιβολή της 65ωρης δουλιάς τη βδομάδα! Συνειδητά καλλιεργείτε αυταπάτες, επειδή θέλετε να εμποδίσετε τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων. Επίτηδες θολώνετε τα νερά, για να μη γίνει αντιληπτή η πολιτική σας! Σωστά είδατε πως η ανυπακοή των Γάλλων και των εργαζομένων άλλων χωρών μπορεί να ενθαρρύνει και την πάλη του ελληνικού λαού κατά της ΕΕ και τρέχετε να προλάβετε!

Μα «καμιά μεγάλη δύναμη στη Γαλλία δεν έβαλε θέμα διάλυσης της ΕΕ», λέει ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Και αυτό σε τι δεσμεύει τους εργαζόμενους της Γαλλίας να ψηφίζουν ενάντια στην ΕΕ; Η οδυνηρή πραγματικότητα που ζουν, αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, δεν αρκεί για να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο της, ανεξάρτητα από αυταπάτες που μπορεί να υπάρχουν ως προς τη λύση;

Η ηγεσία του ΣΥΝ παραβλέπει μια ακόμα σημαντική λεπτομέρεια: Πως το θέμα της διάλυσης της ΕΕ το έβαλαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αντιπαράθεσης με πιεστικό και απόλυτο τρόπο οι υποστηρικτές του ΝΑΙ! Γάλλοι, Αγγλοι, Γερμανοί και λοιποί πρόεδροι, πολιτικοί αρχηγοί κλπ.

Αν ψηφίσετε όχι, έλεγαν, «θα ηττηθεί», «θα κινδυνεύσει» η ΕΕ! Μάλιστα ο κύριος Πρόντι, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και κεντροαριστερός (που συμμαχεί μαζί του και ο πρόεδρος του Αριστερού Ευρωπαϊκού Κόμματος όπου ανήκει και ο ΣΥΝ), τους το είπε κοφτά: «το όχι σημαίνει το τέλος της ΕΕ»!

Και παρ' όλα αυτά, για τον ΣΥΝ, το 73% των εργατών που ψήφισε «ΟΧΙ», δεν έδειξε ανυπακοή, αλλά υποστήριξη μιας άλλης «αριστερής» εφαρμογής της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ! «Ηταν ΝΑΙ στην ΕΕ με κοινωνικό πρόσωπο»!!

Ενα ακόμα συμπέρασμα που έβγαλε η ηγεσία του ΣΥΝ είναι το πόσο χρήσιμη είναι η «συμπαράταξη της Αριστεράς», ξεχνώντας τη σοφή παροιμία, «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάς για σχοινί»!

Ποια εννοεί; Την κεντροαριστερά της Γαλλίας, που τη δοκίμασαν οι εργαζόμενοι και την «τίμησαν» δεόντως; 'Η αυτή της Ιταλίας που είχαν στον παρελθόν και τώρα προσπαθούν να την ξαναφρεσκάρουν;

Η ΕΕ δεν μπορεί να αλλάξει, να γίνει ανθρώπινη και φιλεργατική, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΝ. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της χώρας μας όχι μόνο δεν πρέπει να ανησυχήσουν για το μέλλον της ΕΕ, αλλά με αποφασιστικότητα να βαδίσουν στο δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής. Να αντιπαλέψουν την πολιτική της, που είναι επίθεση στα δικαιώματά τους, να μη δείξουν καμιά ανοχή σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, να μη δεχτούν καμιά θυσία για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, για την αύξηση των κερδών του. Να απομονώσουν πλήρως κάθε κόμμα υποστηρικτή του «ευρωμονόδρομου». Το συμπέρασμα είναι και πάλι σαφές: Πάντα, στις κρίσιμες στιγμές, όταν ο λαός σηκώνει κεφάλι, ο οπορτουνισμός παρεμβαίνει για να ευνουχίσει κάθε ριζοσπαστισμό!

Ο δρόμος για το λαό μας είναι να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του κόντρα στην ΕΕ. Να συγκροτήσει τη δική του συμμαχία για τη δική του εξουσία. Οσο περισσότερα χτυπήματα καταφέρουν οι λαοί κατά της ΕΕ, με στόχο σε κάθε χώρα να την γκρεμίσουν, τόσο πιο κοντά θα φέρουν την ενωμένη Ευρώπη των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.


Του
Παναγιώτη ΜΕΝΔΡΕΚΑ*
*Ο Παναγιώτης Μενδρέκας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ