Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ

(και η Νυρεμβέργη)

ΝΩΠΕΣ ακόμη οι υπογραφές στο ντοκουμέντο της άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας κι οι αμερικάνικες και αγγλικές μυστικές υπηρεσίες ανέλαβαν την προστασία των στελεχών του χιτλερισμού. Με τρόπο κραυγαλέο απέδειξε ότι δε διστάζει να παραβεί απροκάλυπτα συμφωνίες στη σύναψη των οποίων είχε πρωτοστατήσει.

ΜΕΡΙΚΟΥΣ μήνες μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας, στις 20 Νοέμβρη 1945, στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στη Νυρεμβέργη, η μεγάλη και ιστορική δίκη των εγκληματιών πολέμου. Δικάζονταν στο κάστρο του ναζισμού, στη Νυρεμβέργη, εκεί όπου οι χιτλερικοί έκαναν τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις τους και όπου ο Χίτλερ με τα ουρλιαχτά διαλαλούσε την αιωνιότητα του φασιστικού Ράιχ.

Η ΔΙΚΗ κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Ηταν ανοιχτή και οι 403 συνεδριάσεις που έγιναν στενογραφούνταν. Τα στενογραφημένα πρακτικά έχουν συγκεντρωθεί σε 40 τόμους. Ο διεθνής Τύπος με 250 δημοσιογράφους κάλυψε το μεγάλο αυτό γεγονός.

Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ Γερμανία και οι ηγέτες της υπολόγισαν ότι εξαπολύοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο θα νικούσαν και φυσικά η νίκη τους αυτή θα τους εξασφάλιζε την ατιμωρησία. Είχαν τη βεβαιότητα πως τα ντοκουμέντα με την ένδειξη «άκρως απόρρητον» ή μόνο για την ανώτατη διοίκηση, θα έμεναν για πάντα στα προσωπικά αρχεία... Και ποτέ δε θα έβλεπαν το φως.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ αυτά δεν έμειναν, όπως νόμιζαν, καταχωνιασμένα στα χρηματοκιβώτια αλλά βγήκαν στο φως και φανέρωσαν τρομαχτικά εγκλήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα επίσημα ντοκουμέντα, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης και τα οποία έφθασαν τα 4.000 και ήταν καταπέλτης για τους κατηγορουμένους.

Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ Ενωση, τότε, τάχθηκε ενάντια στις προσπάθειες ορισμένων αντιδραστικών κύκλων της Δύσης να υποκαταστήσουν την ακροαματική διαδικασία με την τιμωρία τους «χωρίς ανάκριση και δίκη». Ο τρόπος αυτός της «διοικητικής λύσης» είχε προκύψει από το φόβο πως η ακροαματική διαδικασία μπορούσε να προξενούσε ζημιά τις χώρες εκείνες που με την πολιτική του Μονάχου συντέλεσαν στην επίθεση

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ προσπάθησαν να ρίξουν τις ευθύνες στον Χίτλερ και τον Χίμλερ. Ομως στη δίκη αποδείχτηκε ότι για τις μαζικές εκτελέσεις δεν έφταιγε μόνο ο Χίμλερ αλλά και οι στρατηγοί. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα είπε το 1943 ο στρατάρχης φον Ρούνστετ μιλώντας στους μαθητές της στρατιωτικής ακαδημίας.

«Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ των γειτονικών λαών είναι τελείως απαραίτητη για τη νίκη μας». Ενα από τα σοβαρά λάθη του 1914-1918 ήταν ότι λυπηθήκαμε τη ζωή του άμαχου πληθυσμού των εχθρικών χωρών... οφείλουμε να εξοντώσουμε το ένα τρίτο των κατοίκων τους...».

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην εναρκτήρια συνεδρίαση ο γενικός κατήγορος Αμερικανός Ρ. Τζάκσον τόνιζε τα εξής: «Οι αποδείξεις μας θα είναι φρικιαστικές και θα πείτε ότι σας στέρησα τον ύπνο. Ομως αυτές ακριβώς οι ενέργειες έκαναν όλο τον κόσμο να ανατριχιάσει... Η Γερμανία έγινε μια τεράστια φυλακή. Οι κραυγές των θυμάτων της, ακούγονταν σ' όλο τον κόσμο και έκαναν όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα να ανατριχιάζει. Είμαι ένας από αυτούς, που κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου άκουγαν με δυσπιστία και σκεπτικισμό όσα λέγονταν για τις πιο φρικτές θηριωδίες. Οι αποδείξεις που παρουσιάστηκαν είναι τόσο καταπληκτικές που τίποτε από όσα είπα δε διαψεύδονται...».

Η ΔΙΚΗ της Νυρεμβέργης έπρεπε να έχει και πραγματικά είχε μεγάλη κοινωνική σημασία. Μπήκε στην Ιστορία σαν αντιφασιστική δίκη. Μπροστά σε όλο τον κόσμο αποκαλύφθηκε η μεσάνθρωπη ουσία του ναζισμού των βασικών ιδεολογικών και πολιτικών του θέσεων. Αποκαλύφτηκε ανάγλυφα ο θανάσιμος κίνδυνος που απέρρεε από τα βασικά φασιστικά δόγματα ιδιαίτερα του ναζισμού.

ΣΤΗΝ ανοιχτή διαδικασία στην οποία επέμεινε η Σοβιετική Ενωση έβλεπε τη δυνατότητα μιας δίκαιης τιμωρίας των ενόχων αλλά και κάτι πολύ ουσιαστικό και σημαντικό, την αποκάλυψη μπροστά σε όλη την ανθρωπότητα.

ΕΞΗΝΤΑ χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη. Κι οι λαοί τιμούν και γιορτάζουν τη μεγάλη επέτειο. Στην πατρίδα μας οι εκδηλώσεις τιμής για τον Κόκκινο Στρατό και τις δικές μας αντάρτικες δυνάμεις βεβαιώνουν την τιμητική θέση που κατάχτησε η χώρας μας στον αγώνα για να συντριβεί το χιτλεροφασιστικό θεριό. Η μεγάλη κι αλησμόνητη μέρα. Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ